Boxy
Blog
Áraink

Csomagküldés háztól házig

Oszd meg
Boxy
2022. 11. 02.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Mi az a csomagküldés háztól házig?

Hogyan zajlik a csomagküldés háztól házig? Milyen folyamatok történnek közben? Mire kell figyelni, hogy gördülékenyen működjön a csomagküldés?

Mi az a csomagküldés háztól házig?

A csomagküldés háztól házig egy olyan szolgáltatást takar, ahol a feladni kívánt csomagunkat nem szükséges elvinni egy feladási pontig, hanem az általunk megadott helyszínre érkező futár veszi azt át és továbbítja a címzett felé.

Csomagküldés háztól házig: Mik a folyamat legfontosabb lépései?

A csomagküldési folyamat első lépése a küldemény becsomagolása. A választott csomagolóanyag általában valamilyen doboz, tasak vagy boríték. Olyan csomagolóanyagot válasszunk, amiben sérülésmentesen továbbítható a küldemény, illetve ami méreteinek leginkább megfelel: a küldemény nem lóghat ki a csomagolásból, de az sem jó, ha el tud benne mozdulni. Amennyiben a dobozban a küldemény mozogni tud, érdemes helykitöltő anyaggal ezt megakadályozni annak lezárása előtt.

A kész és becsomagolt küldemény paramétereit, kiterjedését és tömegét mérjük le. Ezen paraméterek és a feladási és címzetti hely ismeretében tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbb szolgáltatót.

A szolgáltató kiválasztása után olvassuk el, van-e valamilyen kötelező dokumentációja a csomagküldésnek. A külföldre történő háztól házig szállított csomagküldés esetén előfordulhat, hogy szükség van vám-árunyilatkozatra, amit a csomaghoz csatolni szükséges. Ezek a dokumentumok gyakran elérhetőek a csomagküldő szolgáltatók honlapjáról. Címezzük meg pontosan, jól láthatóan a csomagot és írjunk egy kapcsolattartói telefonszámot is rá, ha valahol probléma akadna, elérhetőek legyünk. Távolítsunk el a csomagolásról minden korábbi, esetleg félreértésre okot adó feliratot.

Rendeljük meg a szolgáltatást csomagküldés háztól házig történő teljesítéssel. Ehhez meg kell adnunk a csomagfeladás helyszínét és hozzávetőleges idejét. A legtöbb szolgáltató néhány órás sávban tudja garantálni a csomag átvételét. Válasszuk ki a fizetési módot és annak megfelelően térítsük meg a szolgáltatás ellenértékét.

Az általunk megadott helyen és időben adjuk át a csomagot a kiérkező futárnak, győződjünk meg róla, hogy csomagunk le van zárva és a címzést a futár is megfelelőnek találta. Sok cég esetében a csomagcímként a futár ragasztja rá a küldeményre az átvétel folyamán. Ezután nincs más dolgunk, csak várni a visszajelzést küldeményünk célbabérkezéséről.

Mik az előnyei egy ilyen szolgáltatásnak?

A csomagküldés háztól házig a legkényelmesebb megoldás küldemények célbajuttatására. Sem a feladónak nem szükséges a csomagot elszállítania egy feladási pontra, sem a címzettnek nem kell érte külön elmennie egy átvételi helyre. Könnyen lehet csomagot küldeni irodába, üzembe, céges küldemények kezelésére ideális megoldás. A csomagfeladás ideje megválasztható. A legtöbb szolgáltató a csomagok nyomon követését is kínálja, így tudjuk követni küldeményünk útját és értesítést kapunk annak megérkezéséről.

Milyen cégek nyújtanak csomagküldés háztól házig szolgáltatást?

A hazánkban működő nagyobb futárcégek közül belföldi csomagküldés háztól házig szolgáltatást a GLS, a DPD, a TNT és az MPL ajánl.

A GLS klasszikus szolgáltatása a csomag mérete alapján határozza meg a fizetendő díjat, a méreteket tekintve a leghosszabb és a legrövidebb élhossz összege számít. A legkisebb csomag így 35 centiméter lehet, míg a legnagyobb 3 méter. A maximális súly minden méret esetében 40 kilogramm. Feladási időpont másnapra kérhető, a kézbesítés 24 óra alatt megtörténik. Egyszerre több csomag is feladható. A csomagcímkét a futár ragasztja fel a küldeményre, ami nyomon követhető.

A DPD csomagküldés háztól házig szolgáltatásának díjait a csomag tömege határozza meg, ami maximum 31,5 kilogramm lehet. A csomag maximális hossza 1,75 méter lehet, míg éleinek összege 3 méter. A feladási időpont másnapra kérhető, a kézbesítés 24 óra alatt megtörténik. A csomagcímkét magunknak kell kinyomtatva a küldeményre ragasztanunk, bármennyi csomagot feladhatunk egyszerre.

A TNT a csomag paramétereit komplexen kezeli, a háztól házig szolgáltatás díja a csomag tömegétől és méretétől egyaránt függ. Akár 500 kilogrammig is küldhetünk és a kiszállítás is extra gyors és megválasztható az ideje.

Az MPL (Magyar Posta) üzleti csomagjának részeként van lehetőség csomagküldésre háztól házig. A legnagyobb feladható tömegű csomag 40 kilogramm míg a maximális méret a DPD és GLS adataival megegyező. Az üzleti csomag magánszemélyek részére is elérhető. A csomagcímként nekünk kell a csomagra helyezni.

Mennyibe kerül ez belföldön?

A díjkalkuláció alapja minden futárnál a csomag métere vagy tömege vagy ezek valamilyen kombinációja. Egy másnapra kért, háznál való csomagfelvétel, majd ezt követően 24 órán belüli kiszállítás várható költsége mindegyik szolgáltatónál nagyságrendileg azonos. A legkisebb csomagokat 3-4 ezer forintért, a legnagyobbakat 5-10 ezer forintért szállítják. A TNT ennél gyorsabb, akár aznapi csomagfelvételt és másnap reggel 9-ig történő kiszállítást is vállal az átlagos árak nagyjából duplájáért. A TNT esetében is van „lassabb” szolgáltatás, ott az árak nem térnek el a megszokottaktól.

Mennyibe kerül így külföldre küldeni egy csomagot?

A külföldre történő csomagfeladás háztól házig árának behatárolása nehezebb feladat hiszen a szokásos árat befolyásoló paraméterek mellett két további tényező is jelentős szerepet játszik: melyik országba kell szállítani és mennyi idő alatt. Vannak egyes országokra specializálódott kisebb cégek, akik menetrendszerűen közlekednek, de akár címről is visznek el csomagot és házig továbbítják – kedvező áron, de rugalmatlan időben. Ennek ellentéteként a TNT szinte bárhova elvisz bármit másnapra – drágán. A belföldi piacvezetők mellett már olyan nagyobb vállalatok ajánlatait is érdemes megvizsgálni, különösen ha több vagy rendszeres feladás történik, mint a UPS vagy a DHL, akik belföldön nem vállalnak hasonló szolgáltatást.

Mégse tapogassunk teljesen a sötétben, vegyünk egy példát: egy 8 kilogramm tömegű, 10x20x30 centiméter kiterjedésű csomagot egy héten belüli kiszállítással Németországba 10 ezer, Nagy-Britanniába 15 ezer, az USA-ba körülbelül 30 ezer forintért küldhető háztól házig szolgáltatással.

Mire kell figyelni, ha csomagküldés háztól házig szolgáltatást kérek?

Figyeljünk a szolgáltatók különbségeire!

Ha eseti megrendelésekkel küldünk csomagot, ne megszokásból válasszunk szolgáltatót. A díjkalkuláció alapja a csomagküldőknél hasonló, de bizonyos esetekben jelentős különbségeket tapasztalhatunk az árakban. Például a GLS a méret, a DPD a tömeg alapján számítja a szolgáltatásai díját, ezért a kicsi, de nehéz csomagokat a GLS-sel, a nagy, de könnyű csomagokat a DPD-vel érdemes küldeni. Rendszeres csomagfeladás esetén érdemes egyedi ajánlatot kérni.

Minden országba lehet csomagot küldeni, de nem minden országba szállít minden szolgáltató, ugyanakkor sokszor olyan országokba is szállítanak, amiket honlapjukon nem tüntetnek fel. Ennek oka általában a szállítás egyedi árazása. Egyes szolgáltatóknak különleges szabályaik is vannak és bizonyos termékeket nem szállítanak egyáltalán vagy csak megkötésekkel. Erre példa, hogy a UPS csak partneri szerződéssel is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén szállít alkoholt.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?