Legolcsóbb csomagküldési lehetőségek Magyarországon

Oszd meg
Boxy
2023. 02. 09.
Fullfillment
Tartalomjegyzék
Hol van a legolcsóbb csomagküldés?

Hol a legolcsóbb a csomagküldés Magyarországon? Miért? Mitől lehet olcsóbb a csomagküldés, mint más cégeknél? Mennyibe kerül?

Hol van a legolcsóbb csomagküldés?

A legolcsóbb csomagküldés megtalálása hazánkban azért nehéz, mert annyira az internetre támaszkodunk, hogy máshol nem is keressük a lehetőségeket. A legolcsóbb csomagküldést nem csomagküldésnek hívják, sosem fogja kiadni a Google. A nemzetközi levél, illetve a belföldi postán maradó levél össztömege akár 2 kg is lehet és éleinek hosszának maximális összege a 900 mm-t is elérheti. Azaz egy nem túl nehéz kicsi kartondoboz még bőven levél és nem csomag. Fontos, ugyanezt a postán beveszik csomagként is, természetesen drágábban, tehát hangsúlyozni kell, hogy az bizony levél. Egy ilyen belföldi postán maradó levél 1.440 forintba kerül és Európa jelentős részére 6.745 forint az ára.

A fenti trükkön kívül az automaták és csomagpontok jelentik a legolcsóbb csomagküldési módokat, itt a feladás is és a kézbesítés is csomagautomatánál vagy csomagponton történik. Egy maximális súly mellett a csomag kiterjedése határozza meg az árat. Háztól-házig való szállítás már drágább és az árszabás a kiterjedés és a tömeg függvénye, szolgáltatónként eltérő logikával.

Sok online piactér felhasználói számára külön kupon vagy kódrendszert dolgoz ki adott szolgáltatóknál. Ha azért van szükségünk csomagküldésre, mert eladtunk valamit, érdemes megnézni, hogy az adott felületen van-e lehetőség előre megrendelni a szolgáltatást. Ez általában olcsóbb, mint ha csak szimplán a futárcég honlapján vagy az automatánál próbáljuk meg feladni csomagunkat.

Hol lehet egymással összehasonlítani a csomagküldési árakat?

Több jó összehasonlító oldal is létezik, de ezek csak a legnagyobb cégek ajánlatait listázzák. A legkönnyebben kezelhető oldalakkal a Fürgefutár és a Csomagnet rendelkezik. Érdemes rákeresni online, hogy léteznek-e kisebb, adott országra specializálódott vagy menetrendes futárcégek a címzett helyén, mert gyakran ők kínálják a legolcsóbb csomagküldést. A legegzotikusabb országokba történő csomagküldés árai is megtalálhatóak a Magyar Posta weboldalán.

Mitől olcsóbb ez, mint más cégeknél?

A népszerű célterületeken rendkívül erős az árverseny, igaz ez belföldre és külföldre egyaránt. Nagy csodák itt nincsenek, gyakran időszakos akciókhoz kötődnek a legjobb árak. Számít, hogy a futárcégnek hol van központja és adott területen mekkora flottával rendelkezik: ez csökkenti költségeit, így valamivel kedvezőbb árat tud kínálni.

Egyes futárok pontról pontra küldést is tudnak kínálni néhány ország esetében (például a Packeta Szlovákiába), miközben a nemzetközi csomagküldés klasszikusan háztól házig történik. A menetrendes szállítók a kihasználtság maximalizálásával és a pontosan előre tervezett útvonallal tudják költségeiket alacsonyan tartani. Ők jellemzően arra törekednek, hogy végső célállomásukat tekintve a legjobb ajánlatot kínálják, éppen ezért ritka, hogy az aránylag közeli célterületeken versenyképesek legyenek. Ez azt jelenti, hogy Írország, Portugália, Finnország vagy Skócia esetén jobb ajánlatra számíthatunk egy ilyen futár esetén, mint mondjuk Ausztria kapcsán.

Érdemes szerződött partnerrel szállítani. Ha valamilyen online piactéri tranzakciót követően van szükségünk futárra, akkor kivétel nélkül a legolcsóbb az a szolgáltató, akivel előzetes szerződést kötött a felület. Ha többször küldünk csomagot, nézzünk utána milyen módon és feltételekkel válhatunk szerződött partnerévé. Nagyobb méretű csomagok esetén célszerű külön ajánlatot kérni a kézbesítésre több szolgáltatótól is.

Mennyibe kerül a legolcsóbb csomagküldés belföldre?

A Packeta csomagpontok és automaták között már 1.290 forinttól szállít csomagokat, ami a legolcsóbb ajánlat a nagy lefedettséggel működő hálózatok listaárait tekintve. A csomagküldéshez a cég applikációjának letöltése szükséges. A FoxPost regisztrált felhasználóinak 1.499 forinttól kínálja csomagautomatából csomagautomatába történő szállítási szolgáltatását. A vetélytársak valamivel drágábbak, 2.000 forint körüli összegtől érhetőek el.

A legolcsóbb csomagküldés háztól-házig ajánlat a Sameday futárszolgálaté, már 2.180 forinttól kínálja ezt a szolgáltatást.

Mennyibe kerül a legolcsóbb csomagküldés külföldre?

Amíg a belföldi csomagküldésnél a csomag paraméterei – tömeg, kiterjedés – számítanak leginkább, addig a nemzetközi csomagok esetében az idő és a célország is hasonlóan fontos tényezővé válik. Mind belföldön, mind külföldön van mód expressz szállításra, ami jelentősen növeli az árat. Léteznek egy-egy országra specializálódott futárszolgálatok, akik kisebb flottával rendelkeznek, gyakran menetrend szerint közlekednek, de jóval kedvezőbb árat kínálnak, mint a nagy nemzetközi szállítmányozók. A csomagküldés időpontját a menetrend szerint közlekedő futárok esetén érdemes előre lefoglalni, mert előfordul, hogy a járat megtelik. Nézzünk néhány konkrét példát.

Legolcsóbb csomagküldés Németországba

A legkisebb csomagok esetén használjuk a fent leírt módon a nemzetközi levelet 6.745 forintért. A legtöbb méret és súly paraméter esetén a legolcsóbb csomagszállítást Németországba a DPD kínálja. A DPD német alapítású vállalat, napjainkban is az egyik legnépszerűbb német futárcég, bár tulajdonosi köre ma már a francia postához köti. Egy átlagos méretű csomag 3-5 napon belüli háztól-házig kiszállítással nagyságrendileg 8-10 ezer forint körüli költséggel jár.

Legolcsóbb csomagküldés Ausztriába

Ausztriába minden nagyobb futárcég és rengeteg kisebb fuvarozó kínál csomagszállítást. Az árverseny erős, így csak pici különbségek vannak az ajánlatok között, amik 8-9 ezer forint körüli árról indulnak. Ausztria esetében a legolcsóbb csomagküldés az Express One futárcéggel lehetséges, ami az osztrák posta tulajdonában lévő vállalat. A legkisebb csomagokat már 7.000 forint körüli díjért szállítják házhoz. A dobogó második fokára általában a Packeta pontról házhoz szolgáltatása áll az ausztriai küldeményeknél (7.500 forinttól).

Legolcsóbb csomagküldés Angliába

Angliába is a legolcsóbb kis méretű lehetőség, ha a posta már fent említett levél kategóriájába beleférünk, azaz maximum 2 kg-ig és 900 mm összélhosszig tudjuk a küldeményt csomagolni. Ennek díja 6.745 forint. Összehasonlítás képen, egy hasonló méretű csomag küldése a legtöbb futárnál nagyjából 13-15 ezer forint körül alakulna. Ha a legolcsóbb csomagküldési lehetőséget keressük érdemes a menetrendes szállítók felé nyitnunk: például a 12 naponta járatot indító angolcsomag.hu futárcég már 9.300 forinttól szállít küldeményeket. A csomagküldés Angliába macerásabb lett a brexit óta, így sokszor nem tudjuk automatizáltan feladni a küldeményeket, mert azokhoz vámáru nyilatkozat is szükséges.

Legolcsóbb csomagküldés Kínába

Kínába árut csak cég küldhet cégnek, magánküldemények feladására természetesen van lehetőség. A már említett postai levél kiskapu itt is létezik, ennek díja 8.205 forint. A küldeményeket a FedEx Economy szolgáltatási csomagjának igénybevételével adhatjuk fel, aminek díja kb. 16 ezer forinttól indul. A Kínába történő szállítás esetén a tömeg növekedésével drasztikusan nő az ár: 2 kg 16.000 forint, 4 kg 21.000 forint, 6 kg 28.000 forint körül alakul. Az árak legtöbbször tartalmazzák a vámkezelés költségét is.