Boxy
Blog
Áraink

Mi a raktározás fogalma, célja, folyamata, részletei?

Oszd meg
Boxy
2022. 11. 25.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Mi az a raktározás?

Mi a raktározás fogalma? Milyen raktározási rendszerek léteznek? Milyen egy modern raktár? Mi a robotizáció szerepe a modern raktárakban?

Mi az a raktározás?

A raktározás fontos szerepet tölt be a gyártástól a felhasználásig terjedő folyamatrendszerben. A raktározás az ellátási láncnak azon része, amely az alapanyagokat, árukat és félkész- vagy késztermékeket mennyiségi és minőségi veszteség nélkül megőrzi a logisztikai lánc meghatározott pontján. A raktározás a tároláson túl magában foglalja a termékekkel kapcsolatos egyéb tevékenységeket, mint a címkézés, a készletnyilvántartás vagy a csomagolás valamint ezen szolgáltatásokról való információk rendszerezését és átadását. A raktározás legfőbb célja a termékek állagmegóvó elhelyezése, valamint a megrendelő igényei szerinti rendelkezésre bocsátása.

Milyen részei vannak a raktáraknak?

Minden raktár ugyanazon alapvető részekből áll, de felépítésük, helyigényük, egymással való kapcsolatuk a tárolási rendszer függvényében változik. Azért érdemes most külön is sorra vennünk őket, hogy láthassuk a különbséget a különféle raktárak között.

Egy raktár legfontosabb részei a tárolóegységek, ahol hozzáférhető módon történik a termékek tárolása. A tárolóhelyek hozzáférhetőségét biztosító folyosók, közlekedési, anyagmozgatási területek jelentős területigénnyel bírnak. A termékek átadását vagy átvételét külön erre kialakított helyen végzik, aminek közelében van lehetőség átmeneti tárolásra. A tárolástól elkülönülten árufeldolgozási területet is kialakítanak, ahol különböző kiegészítő szolgáltatásokat, mint a csomagolás, címkézés, megrendelések összekészítése és a termékek ellenőrzése történhet.

A tárolócsarnokhoz a raktári adminisztráció irodái és a munkavállalói igényeket és szükségleteket kielégítő helyiségek is tartoznak (irodák, öltözők, mosdók, elsősegélyhely, pihenő területek stb.). Ezen felül az üzemelést segítő tárolóhelyek (csomagolóanyag raktár, takarítószer tároló stb.) és további kisegítő helyiségek (karbantartó helyiség, kazánház stb.) is megtalálhatóak egy logisztikai központban.

Milyen tárolási rendszerek vannak a raktározáson belül?

A logisztikán belül számtalan raktározási mód és rendszer alakult ki, amiket különböző szempontok alapján osztályozhatók. Alapvető csoportosítási lehetőség, hogy állványos vagy állvány nélküli hagyományos tárolás történik vagy magasraktározási rendszert használunk. A kettő között a fő különbség a termékekhez való hozzáférés módja. Magasraktározás esetén a tárolás magassága meghaladja a hagyományos rakodó targonca emelési magasságát, így a termékek csak speciális felrakógépekkel érhetőek el. A magasraktározás sokkal jobb helykihasználással rendelkezik, az elengedhetetlen gépesítés miatt hatékonysága is magasabb. A logisztikai központok csoportosítási elve egyre kevésbé ez. A jövő raktáraiban az automatizáltság foka lesz a fő kérdés.

Manuális

Egy manuális raktárban is vannak gépek, sőt akár igen jelentős és modern gépparkkal is rendelkezhetnek. A fő különbség az árukezelés módjában van: egy manuális raktárban a munkavállaló megy a termékhez és mozgatja azt a kívánt módon. A betárolás a kitárolás és a komissiózás is azon a logikán alapszik, hogy egy raktáros mozgatja, keresi, ellenőrzi a statikus tárolóhelyen a terméket. A raktározás kulcsa tehát a meglévő géppark mellett is a munkavállaló munkabírása, precízsége, gyorsasága.

Robotizált

Ahogyan a manuális raktárban is vannak gépek, úgy természetesen a robotizált raktárnak is szüksége van emberi munkaerőre. A fő különbség, hogy a termék minden tárolóhelyen történő mozgatása, komissiózása automatizáltan zajlik, azaz a termék utazik a raktároshoz és nem fordítva. Ezáltal nem csak a gyorsaság növekszik, de a hatékonyság is, mivel a hibázás lehetősége is minimálisra csökken. Egy robotizált raktár helyigénye is eltérő, a tér jobban kihasználható, hiszen minimálisra csökkenthető az anyagmozgatásra használt terület, ezáltal maximalizálható a tárolási kapacitás.

Raktározás csoportosítása

A raktárakat a tárolt árukészlet tulajdonságai, illetve a raktár rendeltetése alapján is csoportosíthatjuk. Előfordul, hogy egy logisztikai központ több igényt is kiszolgál, így egy raktár nem feltétlenül csak egy kategóriába illeszkedik.

Normál raktározási igények

Ez a leggyakoribb raktározási forma, a különleges kezelést, védelmet és tevékenységet nem igénylő darabáru logisztikai kezelése tartozik ide.

Speciális raktározási igények

Akár a termék fizikai tulajdonságai miatt – például hűtést igénylő, vagy tűz- és robbanásveszélyes anyagok – akár a termékre vonatkozó jogi szabályozás miatt – például jövedéki vagy vámköteles termékek – különleges eljárást igénylő termékek raktározását soroljuk ide.

Gyűjtőraktárak

A gyűjtőraktárak célja a különböző helyszínekről és eltérő időpontokban beérkező termékek átlátható, rendszerezett, hosszabb ideig történő tárolása. Jellemző, hogy kiszállítás ritkán történik a raktárból. Ilyen lehet egy irattár vagy bármely hatósági raktár.

Kereskedelmi és ipari áruraktárak

Adott gyártókhoz köthető saját végtermék raktárakat vagy kereskedelmi vállalatok általános raktárait soroljuk ide. Jellemzőjük, hogy egy nagyobb vállalat igényeit szolgálják ki akár termelői, akár értékesítési oldalon.

Közlekedési, átmenő áruraktárak

Átmeneti készlettárolásra kialakított raktárakat sorolunk ide. Ilyenek például a vámraktárak.

Üzemi raktárak

Közvetlenül a gyártókhoz köthető raktárak, az üzem alegységei, amik a gyártás részfolyamatai között tárolják az alkatrészeket vagy félkész termékeket. Ide soroljuk a gyártási folyamat végén, a késztermékek raktárát, ahol a megrendelőhöz való továbbszállításig történik a termékek tárolása.

Készlettároló raktárak

Jellemzően egy bolti árukészlet raktára, ami akár hagyományos, akár webáruházhoz csatlakozik. A webáruházak esetében a teljes elérhető készlet könnyen komissiózható módon való tárolása jellemző, hiszen minden vásárlás teljesítése közvetlenül a raktárból történik.

Raktározás és informatika: mik egy modern raktár ismérvei?

Egy modern raktár ma már nem pusztán az áruk biztonságos tárolásáról ismerszik meg, hanem az általa nyújtott szolgáltatások széles köréről, pontosságáról és gyorsaságáról. Ez nem valósítható meg a logisztikát támogató informatikai rendszer nélkül. A folyamatos és naprakész készletnyilvántartás nem pusztán a termékek létét rögzíti, hanem azok fontos tulajdonságait is, mint például a szavatossági idő. Az informatikai rendszer egy modern raktár esetében összekapcsolható más rendszerekkel, például megrendelések kezelésére és teljesítésére is alkalmas. A robotizáció révén maximális területhasznosítás, gyors és hiba nélküli komissiózás jellemző.

Alapvetően a raktár megfelel a megrendelő szükségleteinek és azok változása esetén képes alkalmazkodni hozzá. Egy modern raktár követi a technológiai trendeket, hiszen az attól való lemaradás hosszú távon csökkenti saját és megbízói versenyképességét.

Kiszervezett raktári logisztika

Egy modern logisztikai rendszer használata jelentősen növeli a vállalat hatékonyságát. Ugyanakkor egy ilyen modern, robotizált logisztikai rendszert kiépíteni drága, megtérülése megfelelő méret esetén is több év. Ezt a problémát oldja meg a raktári logisztika kiszervezése, hiszen így a vállalkozásnak nem kell saját raktárbázist kiépítenie és saját igényei változásával folyamatosan fejlesztenie, hanem egy meglévő logisztikai központ infrastruktúráját, tárolókapacitását és kiegészítő szolgáltatásait tudja bérbe venni, használni. Így akár egy kisebb webshop is ugyanazt a modern technológiát használva veheti fel a versenyt vetélytársaival, mint egy nagyobb vállalat, miközben a beruházás költségét és kockázatát nem kell vállalnia.

A raktári logisztika kiszervezésének legfejlettebb változata a fulfillment, ami során a teljes logisztikai feladatsor terhét leveszi a megbízóról a logisztikai vállalat. Ebbe beletartozik a beszállítás, a raktározás, a készletnyilvántartás, a megrendelések kezelése, a komissiózás, a címkézés, a csomagolás és a kiszállítás illetve az esetleges visszáru fogadása is. A fulfillment szolgáltatást tipikusan webshopok választják, akik fix költségért cserébe megoldják minden logisztikai feladatukat, így több idejük marad a vezetői döntést igénylő feladataik ellátására, a webáruház fejlesztésére.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?