Csomagküldő internetes kiskereskedelem: Összefoglaló

Oszd meg
Boxy
2023. 10. 31.
E-kereskedelem
Sikeres vállalkozás
Tartalomjegyzék
Mi az a csomagküldő, internetes kiskereskedelem?

Csomagküldő, internetes kiskereskedelem: mi ez, milyen tevékenységek tartoznak alá? Milyen tevékenységet kell regisztrálnia egy webáruháznak?

somagküldő, internetes kiskereskedelem (4791): összefoglaló

A csomagküldő, internetes kiskereskedelem megnevezéssel minden webáruházat üzemeltetni kívánó vállalkozónak meg kell ismerkednie, hiszen ezen tevékenység bejelentésével kezdhető meg az online értékesítés. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és megvizsgáljuk a tevékenység pontos tartalmát. Kitérünk arra is, mik azok a tevékenységek, amik hasonlóak, de nem tartoznak a csomagküldő, internetes kiskereskedelem fogalomkörébe.

Mi az a csomagküldő, internetes kiskereskedelem?

A webáruház alapítás jogi feltételei közé tartozik Magyarországon a vállalkozóvá válás. Webáruházat bárki alapíthat, de számlaképesnek kell lennie. Jellemzően egyéni vállalkozóként (E.V.), betéti társaságként (Bt.) vagy korlátolt felelősségű társaságként (Kft.) vághatunk bele az e-kereskedelembe.

A vállalkozás alapításakor minden esetben meg kell adnunk főtevékenységünket és kiegészítő tevékenységeinket is. Főtevékenységünk egy lehet, de bármennyi kiegészítő tevékenységet megnevezhetünk. Bizonyos tevékenységek engedélyhez, külön bejelentéshez vagy adott végzettség igazolásához kötöttek – ezeket csak akkor végezhetjük, ha a vállalkozásunk tagjai között van erre jogosult személy.

A tevékenység megjelölése feltétele annak megkezdésének, de nem jár kötelezettséggel: azaz ha megjelölünk egy tevékenységet, nem kell feltétlenül végeznünk is azt.

Mi az a TEÁOR?

A tevékenységeket az úgynevezett TEÁOR (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) listából választhatunk. A lista több szinten csoportosítja a tevékenységeket. Például a 47-es számmal kezdődő kódok mindegyike kiskereskedelemhez kötődik (csak a gépjárművek és motorkerékpárok kereskedelme tartozik más csoport alá), ezen belül a 479-es számmal kezdődőek a nem bolti vagy piaci kiskereskedelmi tevékenységeket jelölik.

Ezen csoporton belül találjuk 4791-es kód alatt a csomagküldő, internetes kiskereskedelmet.

A csomagküldő, internetes kiskereskedelem (4791) azért kiemelkedően fontos számunkra, mert csak olyan vállalkozások üzemeltethetnek Magyarországon webáruházat, akiknek akár fő-, akár kiegészítő tevékenységei között szerepel ez a kód. Természetesen ezen felül más tevékenységeink is lehetnek.

A csomagküldő, internetes kiskereskedelem TEÁOR tevékenység nem engedélyköteles és felvétele nincs végzettségi előíráshoz kötve.

Mi tartozik bele a csomagküldő, internetes kiskereskedelem (4791) TEÁOR tevékenységi körbe?

Ha röviden szeretnénk erre válaszolni, akkor a webáruházak. Valójában ennél kicsit bővebb a kör, ide tartozik minden olyan kiskereskedelmi tevékenység (néhány árucikk kivételével), ahol a vásárló a terméket nem közvetlenül választja ki, a megrendelését távolról adja le, majd a termék átvételére a vevő által megnevezett helyszínen kerül sor. A termék kiválasztása online felület mellett történhet például katalógusból, hirdetésből, árubemutató hatására, termékminta megismeréséből és az internetes rendelésleadás mellett ide tartozik az is, ha telefonon vagy levélben jelzi vételi szándékát a vásárló.

Összefoglalva a csomagküldő, internetes kiskereskedelem ismérvei:

A termék megismerése nyomtatott kiadványban, televízióban, rádióban, interneten vagy olyan fizikai helyszínen történik, ahol a vásárlás nem lehetséges közvetlenül.

A terméket meg kell rendelni.

A terméket a vevő az általa megjelölt helyen tudja átvenni.

Ugyancsak a csomagküldő internetes kiskereskedelem tevékenységi körébe tartoznak azok a tranzakciók, amikor a vásárló az internetről közvetlenül tölti le a terméket. Ez abból a logikából következik, hogy nem kell minden feltételnek megfelelni, a lényeg a termék megismerésének és kiválasztásának körülménye. Egy konkrét példával egyszerűbb megérteni a helyzetet:

Nem internetes kiskereskedelem, ha a barkácsáruház online hirdeti fúróját, de azt kiválasztani és megvásárolni kizárólag az üzletben lehet. A fúró nem rendelhető meg az interneten, a hirdetés csak tájékoztatást szolgál, nem konkrét ajánlatot jelenít meg, a fúró az áruházi, helyszíni készletből választható ki közvetlenül a vásárlást megelőzően. A fizetés csak és kizárólag a bolti kasszánál lehetséges.

Ezzel szemben internetes kiskereskedelem, ha a barkácsáruház online hirdetett fúróját egy weblapon keresztül megrendelhetjük, itt a hirdetés egy valós ajánlat. Ez abban az esetben is igaz, ha a terméket az áruházban szeretnénk átvenni és kifizetni.

Kis kitérő: a fenti példa más esetben is fontos lehet. Az online vásárolt termékekre más jótállási szabályok vonatkoznak, mint a bolti vásárlásokra.

Amíg az első esetben a hagyományos kereskedelmi jótállási szabályok szerint történik a fúró megvásárlása, addig a második esetben nem, ott a tágabb e-kereskedelmi jogok illetik meg a fogyasztót.

Mi nem tartozik bele a csomagküldő, internetes kiskereskedelem tevékenységi körbe?

A TEÁOR rendszer fő szabálya az, hogy semmi nem tartozik egy adott tevékenységbe, ami konkrétan nincs benne nevesítve. Szintén fontos szabály, hogy adott tevékenység megjelölése kizárólag adott tevékenység végzésére jogosít. Ezért a mostani gyűjtésünk nem teljes, pusztán azokat a tevékenységeket vesszük sorra, amik gyakran merülnek fel kérdésként, hogy űzhetőek-e a 4791-es TEÁOR számmal.

Nem bolti vagy piaci kiskereskedelem egyéb fajtái

A nem bolti vagy piaci kiskereskedelem egyéb fajtái nem tartoznak a tevékenység körébe. Ilyen például a közvetlen értékesítő (házaló ügynök), az automatával történő értékesítés, a nem aukciósházban vagy interneten zajló árverés vagy a nem bolti bizományosi vagy ügynöki tevékenység.

Bolti értékesítés

Természetesen nem tartozik bele a tevékenységbe a bolti értékesítés, ugyanakkor az átvevőpont – ahol a termék megrendelése nem lehetséges – nem minősül boltnak akkor sem, ha a fizetés ott történik. Nem ennyire egyértelmű, de szintén nem tartozik a tevékenységi körbe a piaci, vásári, időszakos rendezvényen történő értékesítés.

Kistermelőkre vonatkozó szabályok

Ha a mezőgazdasági kistermelő egyéni vállalkozóként tevékenységi körébe emeli a csomagküldő, internetes kiskereskedelmet, akkor egyben nem lehet őstermelő, az ahhoz kapcsolódó kedvezményeit elveszíti. A kistermelő a fenti tevékenységgel együtt is csak korlátozottan üzemeltethet webáruházat (vagy a kistermelői jogi kategóriából kerül ki): termékeit 40 kilométeres távon belül értékesítheti és a házhoz szállításhoz csak saját eszközeit használhatja, azaz nem vehet igénybe futárszolgálatot. Ezen felül mennyiségi korlátoknak is meg kell felelnie a kistermelőnek.

Gépjárművekkel és motorokkal kapcsolatos tevékenység

Nem tartozik semmi gépjárművekkel és motorokkal kapcsolatos tevékenység a tárgyalt kategóriába. Egyes termékek értékesítése más törvény alapján csak boltban lehetséges, így azok a fenti tevékenységi körrel együtt sem árulhatóak webáruházban. Nem tartozik ide a készétel kiszállítása sem.

Az étel házhoz szállítás esetén a főtevékenységünk valamilyen vendéglátási TEÁOR kód lesz, amit ki kell egészítenünk az egyéb postai, futárpostai tevékenységgel (5320). Közvetlen értékesítés és automatákkal történő értékesítés esetén az egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem (4799) lehet a megfelelő TEÁOR tevékenység.

A gépjárművekkel kapcsolatos tevékenységekhez érdemes a 45-ös számmal kezdődőeket megvizsgálni, például a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet (4532) vagy a motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmét, javítását (4540). A vásárokon történő értékesítéshez termékünktől függően a 478-al kezdődő valamelyik TEÁOR szám lehet jó.

Néhány termék értékesítése további bejelentéseket is szükségessé tesz. Ilyen például a nemesfémeket tartalmazó ékszerek árusítása.

Hogyan kell bejelenteni a csomagküldő internetes kiskereskedelem tevékenységi kört?

A vállalkozás megkezdését vagy a már működő vállalkozás tevékenységi körének bővítését legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által üzemeltetett Webes Ügysegéd online alkalmazásával lehet elintézni. Az oldal használatához Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) bejelentkezésre van szükség. A bejelentésre személyesen is van lehetőség a NAV ügyfélszolgálatain, illetve tájékoztatás és segítség kérhető a 1819-es NAV ügyfélszolgálati vonalon.

Néhány esetben csak személyesen lehet a bejelentést megtenni. Ilyen például ha a tevékenységet özvegyi vagy örökösi jogon szeretnénk folytatni.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 04. 22.

Mi a cross-docking rendszer szerepe a modern logisztikában?

A cross-docking egy modern szemlélet és modell napjaink logisztikájában. Megnézzük milyen termékeket forgalmazó webshopoknak érdemes a modell alkalmazásán gondolkodni.

Boxy
2024. 03. 26.

Tippek a sikeres online értékesítéshez

Függetlenül attól, hogy most kezded el az online értékesítést, vagy már rendelkezel egy webáruházzal, amely nem hozza a várt eredményeket, a webáruház bérlés és a webshop marketing kulcsfontosságú tényezők lehetnek a sikeres online kereskedelemben.

Boxy
2024. 02. 12.

TOP CRM rendszerek: útmutató webshopoknak

CRM rendszer: mit jelent? Kinek és miért éri meg CRM rendszert használnia? Mik a legjobb CRM rendszerek? Milyen CRM rendszert válasszak, ha webáruházam van?

Boxy
2024. 02. 08.

M-commerce és további eladási trendek: mi várható a következő években?

M-commerce. Mit jelent az m-commerce? Milyen trendek figyelhetőek meg a hazai m-commerce világában? Miért fontos az m-commerce egy webáruháznak?

Boxy
2024. 02. 05.

Mitől lesz felhasználóbarát egy webáruház: útmutató

Felhasználóbarát webáruházak jellemzői. Miért fontos, hogy egy webáruház felhasználóbarát legyen? Mire figyeljünk felhasználóbarát oldal készítésekor?

Boxy
2024. 02. 01.

Termelési logisztika: jelentése, feladatai, eszközei, fontossága

Termelési logisztika jelentése és feladatai. Hogyan változott a termelési logisztika helyzete? Mit tanulhat a termelési logisztika működéséből egy webshop?

Boxy
2024. 01. 29.

EBITDA számítása: miért jó tisztában lenni ezzel webshop tulajdonosként?

EBITDA számítása: mit jelent és mikor hasznos? Miért lehet fontos az EBITDA számítása webshop tulajdonosként? Mi az az EV/EBITDA ráta és mire való?

Boxy
2024. 01. 25.

Üzleti terv készítése webshop tulajdonosoknak

Üzleti terv webáruházaknak: miért fontos? Mit tartalmaz az üzleti terv? Kinek szól az üzleti terv? Hogyan írjunk üzleti tervet? Milyen a jó üzleti terv?

Boxy
2024. 01. 22.

7 marketing podcast webáruház tulajdonosoknak

Marketing podcast adások webáruház tulajdonosoknak: mit és miért érdemes hallgatni? Mik a legjobb hazai és külföldi marketing podcastek? Hol érhetőek el?