Boxy
Blog
Áraink

Csomagolási jelzések: piktogramok és jelentésük

Oszd meg
Boxy
2023. 08. 18.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
<strong>Miért fontos, hogy a csomagolási jelzések megfelelően fel legyenek tüntetve?</strong>

Csomagolási jelzések fajtái és jelentésük. Miért fontos, hogy a csomagolási jelzések jól legyenek feltüntetve? Mit kell tudniuk a jelekről a fogyasztóknak?

Csomagolási jelzések: piktogramok és jelentésük

A csomagolási jelzések olyan szimbólumok, piktogramok, egységesített jelzések amik információkat hordoznak a csomag kezelésével, tartalmával vagy felhasználását követő hasznosításával kapcsolatban. A csomagolási jelzések képesek tömören kifejezni összetett információkat, előnyük, hogy nyelvismeret nélkül is könnyen azonosíthatóak. Érdemes megismerkednünk a legfontosabb jelzésekkel, még akkor is, ha megalkotásuknál cél volt, hogy jelentésük olyanok számára is érthető legyen, akik korábban nem találkoztak a szimbólummal.

Miért fontos, hogy a csomagolási jelzések megfelelően fel legyenek tüntetve?

A csomagolás lényege, hogy megvédje és szállíthatóvá tegye a bennük található termékeket. Mind a két célt csak korlátosan képesek biztosítani a széles körben elterjedt csomagolási megoldások.

A csomagolási jelzések használatának legfontosabb aspektusa, hogy a korlátokról tájékoztassa a csomag kezelőjét.

Az elhelyezés fontossága

Mivel a piktogramok fontos információ tartalommal bírnak, ezért pontos használatuk is jelentőséggel bír. Jól láthatóan és precízen kell elhelyezni a nemzetközi szabványoknak megfelelő jelöléseket. Kerülni kell az egyedi megoldásokat, amik könnyen félreérthetőek. A jelzés hiánya és a valóságnak nem megfelelő jelzés alkalmazása is problémás lehet. Figyelnünk kell arra is, hogy egyes jelzéseknek az iránya és a csomagon belüli helyzete is számít, nem ragaszthatunk tetszőleges módon jeleket egy dobozra. A csomagolási jelzéseknek egymással is összhangban kell állniuk, nem hordozhatnak ellentétes információkat.

A csomag tartalma

A csomag tartalmára általánosan vonatkozó jelzéseket a csomag két oldalán és a címirat mellett kell jellemzően feltüntetni. A csomag specifikus kezelésére vonatkozó jelölések (például szállítási irány vagy nehéz a teteje jelzés) a csomag függőleges oldalain kell feltüntetni. Bizonyos jelzések egyértelműen a doboz adott helyére vonatkoznak (például az itt nyílik jelzés), ezért őket pontosan ott is kell alkalmazni. A jelöléseket nem takarhatják egyéb matricák vagy ragasztószalagok.

A csomagolási jelzések használatának pontos módjáról érdemes a választott szállító weboldalán is tájékozódni, ahol sokszor fogalmaznak meg ajánlásokat azok elhelyezéséről vagy jelek méretéről. Több cég esetében külön rendelhető szolgáltatás a törékeny termék kezelése. Ilyenkor meg kell rendelnünk a szolgáltatást, ezt nem helyettesíti a nemzetközi jelölés használata.

A címkék a tájékoztatást szolgálják, de önmagukban nem védik a terméket. Megfelelő csomagolási technikával kell törekednünk arra, hogy törékeny vagy speciális tulajdonságú termékünk ne sérüljön az út során. A nem megfelelő méretű vagy minőségű doboz választása, a térkitöltők vagy vízhatlanságot biztosító belső csomagolások hiánya nem pótolható egy „törékeny” vagy „nedvességtől védendő” jelzés használatával.

Csomagolási jelzések: miért érdemes tisztában lenniük a fogyasztóknak a piktogramok jelentésével?

A piktogramok elsősorban a logisztika során fontosak, de az alapvető jelöléseket érdemes a fogyasztóknak is ismernie. Kellemetlen, ha a rendelt termék azért károsodik, mert rossz helyen nyitjuk ki a dobozt vagy véletlenül feje tetejére állítjuk azt az átvételt követően. A jelölések iránymutatást adnak arra is, miként kezeljük a csomagolást annak feleslegessé válása után.

A csomagolási jelzések típusaival hamarosan részletesen is megismerkedünk, de nagy általánosságban elmondható, hogy a jelölések a termék, a csomag kezelője vagy a környezet épségének megóvását célozzák.

A helytelen kezelés ugyanis nem csak a terméket károsíthatja, de bizonyos esetekben a doboz mozgatóját vagy akár a természetet is. A csomagolás megsérülése esetén kiemelkedő jelentőségűek lehetnek azok a jelzések, amik ezen veszélyekre hívják fel a figyelmet.

Milyen típusai vannak a csomagolási jelzéseknek? Mi a jelentése az egyes piktogramoknak?

A csomagolási jelzések több csoportba sorolhatóak. A legszélesebb körben ismert jelzések a csomag általános kezelésére vonatkoznak, de olyanok is vannak, amik kifejezetten a raktári mozgatás során követendő kezeléshez adnak iránymutatást. Nemzetközi szabvány vonatkozik a figyelmeztető, veszélyt jelző csomagolási szimbólumokra. Ma már jellemző az újrahasznosítási anyagjelölések feltüntetése a dobozokon.

Általános kezelésre vonatkozó jelzések

Az általános kezelésre vonatkozó csomagolási jelzések jellemzően a küldemény legkülső felületén kapnak helyet, mivel azokra döntően a logisztika során van szükség. Általában egyszerű, gyakran olyanok számára is könnyen értelmezhető szimbólumok, akik korábban nem találkoztak velük.

Törékeny

csomagolasi-jelzesek-abra-1.pngA leggyakrabban használt csomagolási jelzések egyike. Képi megjelenítése egy talpas pohár, amit gyakran úgy ábrázolnak, hogy a teteje éppen eltörik. Sokszor kíséri a szöveges „Fragile” vagy magyarul a „Törékeny” figyelmeztetés is. Fehér alapon fekete, néha piros színű piktogram. Elhelyezése a csomagcímke mellett és az oldalfalakon is ajánlott. A pohárnak mindig talpon kell állnia: azaz a csomagcímke mellett az olvasással azonos irányban, míg az oldalfalon a pohár aljának a csomag alja felé kell állnia.

Óvatosan kezelendő

csomagolasi-jelzesek-abra-2.pngJelentéstartalmában nagyon hasonló az előzőhöz, bár itt nem feltétlenül törésről van szó. A termék kilyukadhat, megnyomódhat, sérülhet akkor is, ha konkrétan nem törik el. A piktogram egy dobozt alulról megtámasztó két kéz, amit gyakran kísér a szöveges „Handle with care” vagy az „Óvatosan kezelendő” felirat. Fehér alapon fekete színű, elhelyezése a „Törékeny” jelzéssel azonos módon történik.

Állva szállítandó

csomagolasi-jelzesek-abra-3.pngNagyon gyakran használt jelölés, de laikusok számára sokszor nem ismert. Az állva szállítandó csomagolási jelzés másik neve a nem dönthető, a két név együtt kiadja mire kell figyelni, ha ilyen jelet látunk. A jelzés képi megjelenítése egy vízszintes vonaltól fölfelé induló két párhuzamos nyíl. A nyilak a doboz teteje felé mutatnak, míg a vízszintes vonal a doboz aljához esik közel. A jelölést a doboz oldalfalain kell elhelyezni. Jellemzően fehér alapon fekete, vagy piros jelzés. Gyakori szöveges kiegészítése a „This way up” vagy a „This side up”.

Nedvességtől védeni

csomagolasi-jelzesek-abra-4.pngA nedvességtől védeni csomagolási jelzés egy kinyitott esernyő, amit néha érzékletesen néhány esőcseppel is kiegészítenek. Fehér alapon fekete jelölés, elhelyezése a csomagcímke mellett és az oldalfalakon is ajánlott.

Nyitás helye

csomagolasi-jelzesek-abra-5.pngA nyitás helye általában egy telített, szár nélküli nyíl, ami a nyitandó felület felé mutat annak közvetlen közelében. Elhelyezése nem általános, hanem a doboz nyitási helyén indokolt. Kiegészítheti olyan jelölés, ami a nyitás módjára vonatkozik, ilyen lehet az éles penge használatának tilalma, vagy éppen egy arra utaló nyíl, hogy milyen irányban szükséges hajtanunk, esetleg megnyomnunk a csomagolást a nyitáshoz.

Hőmérséklet tartományok

csomagolasi-jelzesek-abra-6.pngEgy stilizált hőmérő, aminek bal oldalán a legkisebb, jobb oldalán a legmagasabb hőmérséklet látható, aminek a csomagot ki lehet tenni. Fehér alapon fekete jelölés, elhelyezése a csomagcímke mellett és az oldalfalakon is ajánlott.

Teteje nehéz

csomagolasi-jelzesek-abra-7.pngSzintén aránylag gyakori csomagolási jelzés, amit mindig kísér a már bemutatott „állva szállítandó” jelölés – ha nem tudnánk, hogy melyik a csomag teteje, akkor nehezen lehetne megállapítani, hogy pont az a nehéz. Az ilyen csomagok szállítása azért érdemel kiemelt figyelmet, mert nehezebben stabilizálhatóak. A piktogram egy vízszintes vonalon álló oszlopot mutat, aminek teteje felől mindkét oldalt lefelé mutató nyilak láthatóak. Gyakori szöveges kiegészítése a „Top heavy”. A jelzés általában fehér alapon fekete, a nyilak gyakran pirosak.

Sugárzásra érzékeny

csomagolasi-jelzesek-abra-8.pngA jelölésnek több alváltozata is létezik. Jellemzően egy csomag felett egy tető látható (így kissé olyan, mint ha egy házikót látnánk), és a tető felett található egy vagy több szimbólum. A kis nap, a napsugárzásra való érzékenységet mutatja, de elképzelhető ugyanitt a nemzetközi radioaktív sugárzás jele vagy akár egy antenna szerű jelzés is, ami más sugárzást is kifejezhet. Viszonylag nehezen értelmezhető, így nem túl gyakori jelölés.

Élő állat

csomagolasi-jelzesek-abra-9.pngValljuk be: ha csak a jelzésből derül ki, hogy élő állat van a csomagban ott már komoly gond van. Ettől függetlenül létezik a jelzés, ami fehér alapon különböző állatok képét mutatja. Az állat képének nem kell összhangban lennie a szállított állattal: nem feltétlenül csirke van a dobozban akkor, ha a matricán csirke szerepel.

Raktári kezelésre vonatkozó jelzések

Ezen jelölések laikusok számára nehezen értelmezhetőek, ugyanakkor a logisztikában dolgozók számára létfontosságúak lehetnek. Nem térünk ki rá milyen okokból kerülhetnek ezek a csomagolási jelzések a dobozokra, csak bemutatásukra koncentrálunk.

Nem halmozható

csomagolasi-jelzesek-abra-10.pngSzállítás és tárolás közben kiemelkedően fontos információ, hogy a dobozokat egymásra lehet-e tenni, ezt halmozásnak hívjuk. A nem halmozható jelölés egy teli dobozon egy üres dobozt mutat áthúzva. Ha a teli doboz fölött egy vízszintes vonal található és egy lefelé mutató nyíl, akkor azt egy tömegjelölés egészíti ki, ami megmutatja mekkora tömegű doboz helyezhető maximálisan csomagunk tetejére.

Targoncával emelni tilos

csomagolasi-jelzesek-abra-11.pngEgy áthúzott gépi vagy kézi targonca jele.

 

Targoncával itt emelni

csomagolasi-jelzesek-abra-12.pngJellemzően egy kézi targonca jele aláhúzva. Az aláhúzás a doboz azon megerősített alját mutatja, ahol meg lehet emelni targoncával. A jel az oldalfalon található, jellemzően valóban közel ahhoz a felülethez (de nem azon a felületen), ahol az emelés megengedett.

Kampózni tilos

csomagolasi-jelzesek-abra-13.pngJele egy áthúzott kampó, jelentése, hogy a dobozt nem lehet függesztve emelni.

 

Itt emelni

csomagolasi-jelzesek-abra-14.pngHa lehet függesztve emelni, akkor egy lánc emblémával általában meg van jelölve a hely, ahol ez megtehető.

 

Gördíteni tilos

csomagolasi-jelzesek-abra-15.pngJele egy kétirányú ferde nyíl áthúzva. Jelentése beszédes: nem szabad gördíteni. Általában nem hagyományos dobozokon található ez a jelzés, amiket amúgy sem lehet gördíteni…

Tömegközéppont helye

csomagolasi-jelzesek-abra-16.pngAz egyenetlen tömegeloszlású csomagok esetében a tároláskor és kezeléskor fontos lehet a tömegközéppont helye. Ezt egy célkereszt jelöli a doboz minden oldalán ott, ahol a tömegközéppont a legközelebb helyezkedik el.

Rögzítési jelzések

csomagolasi-jelzesek-abra-17.pngSzámtalan olyan kiegészítő jelzés is létezik, ami a csomag rögzítését vagy bizonyos helyeken rögzítésének tilalmát mutatják. Ezek nem feltétlenül egységes jelzések, mivel specifikusan adott termékre vonatkoznak.

Figyelmeztetések

A figyelmeztetések általában a csomag külsején és a belső csomagolásokon is feltűnhetnek.
A nemzetközi csomagolási jelzések mellett kiegészítő szöveges figyelmeztető mondatok is olvashatóak.
Egy jel mellett akár több mondat is szerepelhet, amik pontosíthatják az általános figyelmeztetést. Korábban a jelzések narancssárga négyzet alapon fekete piktogramok voltak, 2015 óta élére állított, fehér hátterű piros szegéllyel ellátott négyzetben szerepelnek a jelek.

Tűzveszélyes anyagok

csomagolasi-jelzesek-abra-18.pngJele hasonlít egy tábortűzre.

 

Robbanásveszélyes anyagok

csomagolasi-jelzesek-abra-19.pngJele egy pontból sugárirányban kitörő vonalak, amik egy robbanást stilizálnak.

 

Mérgező anyagok

csomagolasi-jelzesek-abra-20.pngJele egy halálfej.

 

Egészségkárosító anyagok

csomagolasi-jelzesek-abra-21.pngKorábban szimplán halálfej volt ezen anyagok jelölése is. 2015-től egy emberi felsőtest, amiben egy csillagszerű jelölés látható.

 

Maró hatású anyagok

csomagolasi-jelzesek-abra-22.pngEgy kémcső, amiből vagy egy felületre vagy egy emberi kézre csepeg folyékony anyag. A maró hatást anyaghiánnyal és sérülés stilizálásával is érzékelteti.

Környezetre veszélyes anyagok

csomagolasi-jelzesek-abra-23.pngEgy levelek nélküli fa és egy felfordult hal jelképezi.

 

Általános veszélyjelzés

csomagolasi-jelzesek-abra-24.png

Felkiáltó-jellel jelölik a kevésbé veszélyes, de irritáló vagy káros hatású csomagokat. Korábbi jele egy nagy fekete X volt.

 

Újrahasznosítási anyagjelölések

csomagolasi-jelzesek-abra-25.png

A csomagolási jelzések utolsó csoportja arról ad pontos tájékoztatást, hogy milyen anyagból készült valami. Ezen jelölések mindig arra a konkrét anyagra vonatkoznak, amin a jelzésük található, tehát nem a termékre, hanem magára a csomagolóanyagra vonatkoznak. A termékre vonatkozó jelölések a terméken, vagy annak használati útmutatójában találhatóak.

Az újrahasznosítási anyagjelölések háromszög alapon körkörösen egymás felé mutató nyilakból és a közbezárt területen egy számból állnak. A leggyakoribb számok a következők:

  • 1 PET (polietilén-tereftalát)
  • 2 HDPE (nagysűrűségű polietilén)
  • 3 PVC (polivinil-klorid)
  • 4 LDPE (kissűrűségű polietilén)
  • 5 PP (Polipropilén)
  • 6 PS (polisztirol)
  • 7 egyéb műanyag
  • 22 kartonpapír
  • 40 fém konzerv
  • 41 alumínium
  • 50 papír
  • 70 üveg
  • 84 többrétegű doboz (például a TetraPack doboz)

Vonalkódok, fuvarlevelek

Az előzőektől teljesen eltérő funkcióval bírnak a fuvarlevelek és vonalkódok. Ezek jellemzően nem képi megjelenésűek, hanem szövegesek és EAN-kódok formájában láthatóak. Céljuk nem az általános tájékoztatás, hanem az adott csomaghoz kapcsolt specifikus adatokat – feladás helye és ideje, címzett – tartalmaznak.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 07. 01.

Hogyan tompíthatod a webshopodban az infláció hatását?

Az infláció elsősorban kihívásokat és nehézségeket jelenthet egy webshop számára, átgondolt stratégiával és lépésekkel azonban csökkenteni lehet a hatásait

Boxy
2024. 06. 24.

A 15 legjobb marketing eszköz webáruházak számára

Milyen marketing eszközökkel érdemes foglalkoznia egy webáruháznak? Megéri-e offline marketinggel kiegészíteni az internetes jelenlétet? Mik a leghatékonyabb eszközök?

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.