Boxy
Blog
Áraink

Legjobb számlázó program: hogyan válasszunk?

Oszd meg
Boxy
2024. 01. 01.
E-kereskedelem
Tartalomjegyzék
Melyik a legjobb számlázó program?

Legjobb számlázó program a hazai piacon webáruházak számára. Mi alapján válasszunk számlázó programot? Mit kell tudnia a legjobb számlázó programoknak?

Melyik a legjobb számlázó program webshopok részére?

Talán nem nagy kockázat azt állítani, hogy minden magyar webáruház elektronikus számlázásban gondolkodik. Ha pedig ez így van, akkor joggal merül fel az a kérdés, hogy melyik a legjobb számlázó program a magyar piacon, amit egy e-kereskedő használhat. Megmutatjuk a legfontosabb szempontokat, ami alapján választhatunk és bemutatjuk a legnépszerűbb hazai számlázó programokat.

Melyik a legjobb számlázó program?

Számlázó programra gyakorlatilag ma már minden vállalkozásnak szüksége lehet. A számlákat az adóhatóság felé mindenkinek dokumentálnia kell, így adja magát, hogy eleve ne papír alapon történjen a számlák kiállítása és tárolása.

Mind az eladónak, mind a vásárlónak egyszerűbb ma már digitálisan kezelni a vásárlások számláit.

Nincsen egy abszolút szempontrendszer, ami alapján kiválasztható a legjobb számlázó program. A valós feladat az, hogy a legjobb számlázó programok közül megtaláljuk azt, ami a mi igényeinket a leginkább kielégíti. Induljunk el tehát ezen az úton: nézzük meg mi az, amit egy jó számlázónak mindenképpen tudnia kell majd vizsgáljuk meg azt, mi alapján érdemes nekünk dönteni közülük.

Alapok, amiket mindenképpen tudnia kell a programnak

Számlát elsősorban törvényi előírások miatt állítunk ki, ezért nincs mit kezdeni egy olyan számlázóval, ami nem felel meg az előírásoknak és nincs olyan háttértámogatása, ami azonnal bevezetné a törvényi változásokat. A kisebb és ingyenes felületek esetében sajnos előfordul, hogy az új változások csak csúszásokkal kerülnek bevezetésre.

Elengedhetetlen, hogy a számlázó összeköthető legyen a NAV rendszerével.

Számláink rendkívül bizalmas adatokat tartalmaznak, ezért az oldal megbízhatósága, biztonsága kiemelkedő jelentőségű.

Mi alapján válasszunk?

Talán a legfontosabb kérdés, hogy milyen gyakran és mennyi számlát szeretnénk kiállítani. Ha csak havi néhány számláról van szó, akkor akár egy ingyenes verzió is megfelelhet nekünk. Ebben az esetben jobb lementenünk a számláinkat és külön tárolni, mivel azokhoz csak korlátozott ideig férhetünk hozzá. Több számla esetén ugyanakkor ki tudjuk használni a számlázók további funkcióit is, így érdemes a fizetős csomagok közül választanunk.

A fizetős csomagok a számlák kiállításán túl gyakran a könyvelést is segítik.

A másik fontos kérdés, hogy mire szeretnénk használni a programot. Csak az alap kiállítást gondoljuk egyszerűsíteni, vagy egyéb funkciók is fontosak számunkra, mint határidők, partner- és számlalisták, könyvelést könnyítő lehetőségek vagy akár dizájnelemek. Szintén hangsúlyos kérdés lehet, hogy miként szeretnénk a számlát kiállítani: mobiltelefonunkkal közel bárhol, az iroda relatív nyugalmában vagy az egészet automatizálnánk és mi nem is feltétlenül bíbelődnénk egyenként a számlákkal.

Ha még nem vagyunk biztosak igényeinkben, akkor érdemes egy népszerű számlázó ingyenes csomagjával kezdeni, és ahogy kitisztulnak igényeink úgy tudunk bővebb csomagra váltani.

Mikor érdemes elkezdeni a számlázó használatát, mikorra időzítsük a váltást?

Kezdjük talán egy fontos aprósággal: ahogy lehetett korábban több számlatömbünk, úgy lehet egyszerre több számlázó programunk is, ha mindegyik össze van kötve a NAV-val. Tehát nyugodtan regisztrálhatunk és elkezdhetünk ismerkedni az új számlázóval akkor is, ha még nem szüntettük meg a régit.

A váltást érdemes lehet év elejéhez igazítani, hogy a következő évtől kezdődően már az összes számlánk egy helyen legyen elérhető. Ugyanakkor az évközi váltás mellett szól az, hogy jóval kevesebb a könyvelési feladat ekkor, tehát a váltás is egyszerűbben lebonyolítható.

Milyen számlázó programok vannak? Melyik a legjobb számlázó program, ha webshopunk van?

Több tucat számlázó program érhető el a hazai piacon, pont ez teszi nehézzé a választást közülük. Az alábbiakban a legnépszerűbb programokat mutatjuk be, ami nagy eséllyel egyben a legjobb számlázó programok is. Hangsúlyozni kell azonban, hogy lehetnek olyan egyedi igényeink, amihez egy kevésbé népszerű számlázó jobban illeszkedik. Így ha valamilyen funkciót hiányolunk a lenti ajánlatokból, érdemes tovább keresnünk.

Számlázz

A szamlazz.hu volt a legelső e-számla kibocsátó Magyarországon és azóta is az egyik legnépszerűbb. Minden NAV adatszolgáltatást teljesít, a számlákat 13 évig tárolja. Felhőalapú, így az adatok bármikor és bárhonnan elérhetőek. Az oldal mobilra is optimalizált, így tényleg minden helyzetben jól kezelhető.

A program komplex számlamenedzsmentet is kínál, jól integrálható webáruházakhoz és automatikus számlakiállítás is lehetséges. Többszintű jogosultságkezelés és könyvelői hozzáférés is megoldott. Az autókassza szolgáltatás minden tranzakciót szinkronizál, míg a számlaverzum a bejövő vagy máshol kiállított számlákat is képes kezelni. A szamlazz.hu-nak saját online fizetési modulja van.

Négy fizetési csomagja közül minden webáruház megtalálhatja a számára megfelelőt. A teljesen ingyenes alapcsomag is eleget tesz a NAV előírásoknak, de a start, a digital és a profi névre keresztelt ajánlatok is havi néhány ezer forintba kerülnek.

Billingo

A Billingo talán a legszerethetőbb számlázó, ami különösen jó választás lehet kezdő webáruházak számára. Nem titkoltan célozza a program azokat, akik átalányadózási rendszerben vannak, számukra több támogató funkciót is kínál. A számlák mobilapplikációból is kiállíthatóak és kezelhetőek. A Billingoban is megbízhatunk: minden jogszabályi előírást precízen követ és érvényesít.

Az oldal a számlázáson túlmutató szolgáltatásokat is kínál. Ilyen a pályázat- és partnerfigyelő rendszerük vagy a céginfó szolgáltatásuk, a Billingo Ads pedig a marketing irányába is kikacsint. A Billingo a könyvelőket is megcélozza, akik egy teljes könyveléstámogató rendszert használhatnak.

A Billingo is négy csomagot kínál, ami közül az egyik ingyenes. A szamlazz.hu csomagjaihoz képest árban nincs érdemi különbség, a csomagok tartalmi eltérése is a programok apróbb különbségeiből adódnak.

Innvoice

Az Innvoice kifejezetten profi szolgáltatást nyújt, kijelenthető, hogy nem a teljesen kezdőknek lehet megfelelő. Létezik ingyenes csomagja, de az csak a nagyon alap szolgáltatásokat nyújtja. Az Innvoice eltérő logikára építette ajánlatait: van boltokra, webáruházakra és boltot és webáruházat egyaránt üzemeltető vállalkozásokra szabott darab is.

A webáruházakra szabott csomagok több webshopot is tudnak automatizáltan kezelni. Tartalmuk profi, a számlák teljesen egyedire is alakíthatóak. A számlázó árfekvése valamivel magasabb, mint a korábban említett vetélytársaké. Fontos azonban, hogy minden csomagra 14 napos ingyenes kipróbálási lehetőséget kínálnak és 60 napos teljes pénzvisszafizetést, ha nem lennénk elégedettek.

Talán mondani sem kell, hogy az Innvoice is rendelkezik számlázó applikációval is. A számlázó mellett bankkártyás fizetési megoldásokat, faktoringot, kapcsolódó banki szolgáltatásokat, de akár fizikai eszközöket (vonalkódolvasó) is kínálnak.

Kiváló választás lehet azon webáruházaknak, akiknek egyben fizikai üzletük is van.

OTP Ebiz

Az OTP Ebiz egy sokoldalú és könnyen kezelhető, megbízható számlázó. Minden fontos funkciót tud. Jó választás, ha más módon is kapcsolódunk az OTP-hez, például számlavezető bankunk vagy fizetési rendszerünk gazdája. Az OTP Ebiz devizaalapú számlákat is NAV-kompatibilisen tud kiállítani.

Három csomagot ajánl a webáruházak számára, az első ingyenes, de a másik kettőnél is létezik 30 napos, ingyenes próbaidőszak. A szolgáltatások árszabása a szamlazz.hu-hoz és a Billingohoz hasonló.

A felület kezelése alapvetően számítógépről kényelmes.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 07. 01.

Hogyan tompíthatod a webshopodban az infláció hatását?

Az infláció elsősorban kihívásokat és nehézségeket jelenthet egy webshop számára, átgondolt stratégiával és lépésekkel azonban csökkenteni lehet a hatásait

Boxy
2024. 06. 24.

A 15 legjobb marketing eszköz webáruházak számára

Milyen marketing eszközökkel érdemes foglalkoznia egy webáruháznak? Megéri-e offline marketinggel kiegészíteni az internetes jelenlétet? Mik a leghatékonyabb eszközök?

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.