Boxy
Blog
Áraink

Mi a WMS rendszer, hogyan működik?

Oszd meg
Boxy
2023. 10. 26.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Mi a WMS rendszer jelentése?

WMS rendszer: mit tud és hogyan működik? Milyen WMS rendszerek léteznek? Hogyan válasszunk WMS rendszert? Milyen előnyökkel jár használatuk?

Mi a WMS rendszer jelentése?

A WMS egy angol rövidítés – Warehouse Management System – aminek jelentése raktárgazdálkodási rendszer.

A WMS rendszerek célja, hogy segítsék a vállalatok raktározási feladatait.

A WMS rendszer központi eleme minden esetben egy szoftver, ami a napi raktári műveletek kezelését és ellenőrzését lehetővé teszi. Az irányítási struktúra elemei között természetesen hardvereket is találunk, amik az egyes elemek beazonosítását szolgálják.

Egy WMS rendszer általában magában foglalja a fogadási és betárolási folyamatokat, a készletgazdálkodási teendőket, a rendelések feldolgozását, a komissiózását és a csomagolását, a kiszállítás szervezését, a munkamenedzsmentet és a telephely-kezelést.

Fontos raktári mérőszámokat gyűjt össze, amik lekérdezhetőek és kimutatások készíthetőek belőle a szoftver segítségével.

Milyen WMS rendszerek vannak?

Minden WMS rendszer sajátja, hogy az a felhasználó igényei szerint alakítható. Több területet különíthetünk el, amire a WMS rendszer koncentrálhat: a raktározás, készletkezelés és komissiózás szervezési problémáira, illetve a raktári tevékenységek kivitelezésének optimalizálására és biztonságosabbá tételére.

Két egyszerű példával élve: a WMS rendszer meghatározhatja azt az optimális utat, amit a komissiózónak be kell járnia a raktárban. Ehhez figyelembe veszi az aktuálisan befutó rendeléseket, a termékek elhelyezkedését és tulajdonságait, valamint a rendelkezésre álló munkaerő számát és lehetőségeit. Ugyanakkor a WMS rendszer arra is alkalmas, hogy figyeljen a tevékenység maximális biztonságára, akár olyan módon, hogy helyszíni jelzéseket ad a gépkezelőnek olyan veszélyeknél, aminek fennállta nem feltétlenül észlelhető számára.

A WMS rendszer alkalmas a raktári gépek és robotok flottakezelésére, a munkavállalók tevékenységének tervezésére és általános ellenőrzésére, valamint hatékonyságuk mérésére is.

A WMS rendszereknek három fő típusa létezik: az önálló, a felhő alapú és az integrált WMS. Röviden megnézzük mindhárom típus tulajdonságait.

Önálló WMS-rendszer

Az önálló WMS – gyakran on-premise néven említik – egy olyan rendszer, ami a vállalat saját telephelyén üzemel és saját hardvereket használ. Nagy mértékben személyre szabható és a rendszer minden tekintetben a vállalat ellenőrzése alatt áll. A rendszert a vállalat tulajdonolja. Kiépítése költséges és hátrány, hogy folyamatos karbantartást igényel. Megvan az esélye annak, hogy az idő előrehaladtával elavul és kompatibilitási problémák léphetnek fel

Felhő alapú WMS-rendszer

A felhő alapú – gyakran Cloud WMS vagy SaaS-rendszer néven hivatkoznak rá – rendszerek gyorsan és alacsony költségek mellett telepíthetőek. Rugalmasak és a frissítések elvégzését a szolgáltató vállalja. Jellemzően előfizetési díj ellenében használhatóak, azaz bérelt és nem megvásárolt rendszerekről beszélünk. Integrációs lehetőségeik szélesek.

Integrált WMS-rendszer

Az integrált rendszerek egy nagyobb ERP (Enterprise Resource Planning, vállalati erőforrás-tervezés) vagy SCM (Supply Chain Management, ellátási-lánc menedzsment) rendszer moduljaként működnek. Ezek előnye, hogy a vállalat különböző területeiről érkező információk együtt kezelhetőek. Jellemzően a legfejlettebb rendszerek, ugyanakkor előnyeik nem minden vállalkozásnak használhatóak maradéktalanul ki.

A legnépszerűbb hazai WMS rendszerek a következők:

  • Innolog
  • Jungheinrich
  • Logicort
  • MelodiTech
  • QLM-WaProM
  • SAP WMS
  • WiSys Agility

Hogyan válasszunk a WMS rendszerek közül?

Ez egy örök dilemma, amire nehéz jó választ találni az induláskor. Nulladik lépésként azt érdemes eldönteni, hogy a fenti három fajta közül melyik lenne számunkra előnyös. Ha már használunk vállalatirányítási rendszert, adja magát, hogy annak modulját megismerjük. A felhő alapú rendszerek személyre szabhatósága korlátozottabb, míg az önálló rendszerek karbantartása jelentős szaktudást igényelhet.

Saját igényeink felmérése mindenképpen szükséges és ennek ismeretében érdemes lehet külső szakértőt igénybe venni, aki nagyobb rálátással rendelkezik a piacon elérhető rendszerekre és segíthet a választásban.

A legfontosabb kérdések, amikre meg kell találni a választ:

  • Mennyire egyedi rendszert szeretnénk?
  • Hány helyszínen szeretnénk a rendszert használni?
  • A helyszínek informatikai infrastruktúrája milyen rendszer kiépítését teszi lehetővé?
  • Tudunk-e és akarunk-e önálló rendszert üzemeltetni?
  • Milyen hardverek kapcsolódása szükséges a rendszerhez?
  • Milyen meglévő rendszerekhez szükséges a WMS integrációja?
  • A választandó szolgáltatók milyen méretű és jellegű cégeket szolgálnak ki?

Milyen előnyei vannak a WMS rendszernek?

A WMS rendszer használatának legnagyobb előnye a működési hatékonyság jelentős növekedése. Gyorsul a kiszolgálás, miközben a hibaráta csökken. Megszünteti a duplikációkat a munkafolyamatokban. A raktári folyamatok könnyen tervezhetővé és kivitelezhetővé válnak. A pontosabb teljesítés összességében jobb ügyfélélményt eredményez, ami a bevételeken is meglátszik.

A WMS rendszer a raktári működés minden szegmensét racionalizálja. A pontosabb munkavégzés miatt csökken a selejt, a beragadt vagy hibás teljesítés miatt visszaküldött termék. A WMS rendszer képes nyomon követni a dátumkorlátozott és romlandó termékek adatait is. Meghatározza a komissiózás során a tételek felnyitásának sorrendjét. Kevesebb hulladék keletkezik.

Csökken az adminisztrációs teher, hiszen az adatrögzítések azonnal és digitálisan történnek, amikből a program képes elkészíteni a megfelelő dokumentumokat. Ugyanitt ezek tartalmának ellenőrzésére is alkalmas. Csökken az üzemeltetési kockázat, hiszen a fontos információk minden érintett számára elérhetőek, egy munkavállaló kiesése nem jelent fennakadást a folyamatban. Az ügymenet pontos tervezése miatt jellemzően a munkakörnyezet is átláthatóbb és biztonságosabb.

Minden raktári folyamat teljesen nyomon követhető, akár valós időben, akár utólag elemzések készítésének céljából. Vonalkódok, RFID címkézés és különféle helykövető berendezések is a rendszer részét képezhetik. Az így kapott adatok jelentősen könnyítik a készletgazdálkodáshoz köthető döntéseket. Ez nem várt, rendkívüli események során nagy segítség: például termékvisszahívás esetén az érintett tételek megtalálása gyors és teljes.

A termékek mozgása, a raktári flotta, de akár az egyes munkavállalók is ellenőrizhetőek, tevékenységük mérhető. A rendszer képes felmérni egyes folyamatok munkaerő-igényét. A jobban szervezett, kiszámítható, duplikációktól és felesleges adminisztrációtól mentes munkafeladatok javítják a munkavállalók morálját. A WMS rendszer a munkaerő-menedzsment számára is fontossá válik ezáltal.

Amennyiben bérraktározást végzünk, úgy a WMS rendszer kiépítettsége és hatékonysága kiemelkedő módon hozzájárul ahhoz, hogy megbízóink elégedettek legyenek szolgáltatásunkkal és bármikor könnyen ellenőrizhessék vagy hozzáférhessenek termékeikhez.

Mikor érdemes egy WMS rendszer mellett dönteni?

Amennyiben nagy tároló kapacitású raktárat üzemeltetünk, akkor mindenképpen szükségünk lesz WMS rendszerre. Ha a raktárunk nem is nagy, de jelentős a napi bejövő és kimenő áruforgalom, akkor szintén ajánlott használata.

Ha a raktárunk nem automatizált, de tervezzük átalakítását, annak egyik első lépése lehet a WMS rendszer bevezetése.

A WMS rendszer jelentheti az alapját egy intelligens raktár kiépítésének, ahol az automatizáltság mellett megjelenhet a robotika, a hangvezérlés, az MI és az IoT. Ehhez viszont az is szükséges, hogy a választott rendszer már eleve képes legyen ezen irányú fejlesztéseink integrálására.

A WMS rendszer segíthet megoldani üzemelési hibákat is. Így ha saját raktárunk jelenlegi működése akadályozza a növekedést, valamint kontrollált, de személyfüggetlen és átlátható logisztikai folyamatokat szeretnénk, akkor szintén a WMS rendszer jelenti a megoldást.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 07. 24.

Mi kell a sikeres back to school kampányhoz? És miért kezdj hozzá azonnal?

Minél hamarabb tervezed meg és indítod el, annál hamarabb ellensúlyozod a nyári uborkaszezont. És még a versenytársaidat is megelőzöd.

Boxy
2024. 07. 22.

Ne veszíts vásárlókat, kezeld hatékonyan az átmeneti készlethiányt!

Ha a készlethiányt megfelelően kommunikálod, szűrőket állítasz be a webshopban, jól használod a termék oldalát, megtarthatod a vevőidet.

Boxy
2024. 07. 15.

Így válassz könyvelőt, ha e-kereskedelemmel akarsz foglalkozni!

E-kereskedőként számos buktatója lehet a könyvelővel való kapcsolatnak. Ezek elkerülhetők, ha figyelsz az alábbiakra a könyvelőiroda kiválasztásánál.

Boxy
2024. 07. 08.

Mi az omnichannel: működése, előnyei, hátrányai

Hogyan működik egy omnichannel rendszer? Miben különbözik az omnichannel a multichannel stratégiától? Hogyan érinti a marketinget az átállás és kinek éri meg?

Boxy
2024. 07. 01.

Hogyan tompíthatod a webshopodban az infláció hatását?

Az infláció elsősorban kihívásokat és nehézségeket jelenthet egy webshop számára, átgondolt stratégiával és lépésekkel azonban csökkenteni lehet a hatásait

Boxy
2024. 06. 24.

A 15 legjobb marketing eszköz webáruházak számára

Milyen marketing eszközökkel érdemes foglalkoznia egy webáruháznak? Megéri-e offline marketinggel kiegészíteni az internetes jelenlétet? Mik a leghatékonyabb eszközök?

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?