Boxy
Blog
Áraink

Hogyan alakulnak a csomagküldés árak 2022-ben?

Oszd meg
Boxy
2022. 08. 02.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Mitől függnek a csomagküldés árak?

Csomagküldés árak: mennyibe kerülnek, mit kell tudni az egyes lehetőségekről? Mi határozza meg a csomagküldés árát?

Mitől függnek a csomagküldés árak?

A csomagküldés árak több tényezőből állnak össze, de ezeket minden szolgáltató kissé más metódus alapján használja.

  • A csomag terjedelme és tömege -Az ár kialakításában szerepet játszik a csomag méretének két dimenziója, a csomag terjedelme és tömege.
  • Az, hogy belföldi vagy külföldi –Meghatározó még az, hogy a címzett belföldi-e vagy külföldi, utóbbi esetben az is számít, melyik országban él.
  • A feladás/kézbesítés módja –Számít a feladás vagy kézbesítés módja, például az, hogy automatából automatába vagy háztól-házig történő szállítást igénylünk, esetleg ezek kombinációját.
  • Az, hogy mennyire sürgős –Meghatározhatja az árat a csomagszállítás sürgőssége is.
  • Az, hogy szükségesek-e többletszolgáltatások -Az árat befolyásolja a szolgáltatónként eltérően kérhető többletszolgáltatások igénybevétele is.

Nézzük meg ezeket részletesen is:

Csomag mérete

A szolgáltatók általában meghatároznak bizonyos paramétereket, amik között egységesített rendszerben kiszámíthatóak a szolgáltatások díjai. Ilyen határérték lehet a legkisebb és legnagyobb kiterjedés vagy a vállalt maximum tömeg megadása. Ettől eltérő csomagokat csak egyedi ajánlat alapján szállítanak. A szélsőértékeken belül a csomagküldés árak skálázottan alakulnak akár a kiterjedés, akár a tömeg alapján akár ezek vegyítésével.

A kiterjedés alapján jellemző az élhosszok összegének figyelembevétele, míg a tömeg esetén sávosan változnak az árak. A GLS például a legrövidebb és a leghosszabb élhossz összege alapján állapítja meg csomagküldési árait, míg a DPD és az MPL árképzésének alapja a küldemény tömege.

Sürgősség

Belföldön a legtöbb futárcég 1-3 munkanap alatt vállalja a küldemények kiszállítását. A GLS minden esetben megteszi ezt, míg máshol felárért kérhető a gyorsabb kiszállítás, sőt van olyan szolgáltató, aki garantáltan akár másnap reggel 9 óráig is kézbesít. A gyorsaság drága, hiszen így kevésbé van lehetősége a szolgáltatóknak összeszervezni a fuvarokat. Az express kiszállítás akár duplázhatja is az árat.

Kézbesítés helye

A futárcégek többsége nem tesz különbséget a belföldi szállítás során, míg a külföldi címzettek esetén a csomagküldés árak ország zónákhoz igazodnak.

Kézbesítés módja

Az árak eltérhetnek a kézbesítés módja szerint is:nem mindegy, hogy háztól-házig kell szállítani valamit, automatából vagy csomagpontról felvenni esetleg ugyanilyen módon kézbesíteni. Jellemzően a háztól-házig kézbesítés a drágább míg a fix pontos csomagátvétel és kézbesítés olcsóbb.

Többletszolgáltatások

Szállítmányozónként eltérő többletszolgáltatások vehetők igénybe, amik módosítják a csomagküldés árait. Ilyen lehet az utánvétkezelés, a csomagbiztosítás, SMS értesítés és számos más kiegészítő szolgáltatás.

Partneri szerződések

Minden futárcég személyre szabott ajánlatot készít rendszeres, üzleti megrendelőik számára. Bejegyzésünkben használt árak így tájékoztató jellegűek, amiknél partneri szerződés megkötésével jóval kedvezőbbek érhetőek el, a feladott küldemények számától függően.

Mennyibe kerülnek a háztól-házig küldött csomagok árai Magyarországon belül csomagküldéskor?

Belföldön a már fent ismertetett árképzési módszerek mentén kalkulálják ki a háztól-házig történő csomagküldés árait.

GLS

A GLS esetében ha a futár bármikor is házhoz megy, az az alapáron felül 340 forintba kerül, amihez kérhetünk értesítést a futár érkezéséről további 60 forintért. Így a legkisebb csomag nagyjából 2.200 forintba, míg a legnagyobb csomag nagyjából 3.900 forintba kerül.

DPD

A fentiektől lényegében nem különböznek a DPD árai, a legolcsóbb kategóriában a háztól-házig szállítást 2.140 forintért, a legdrágább kategóriában 5.853 forintért vállalja. Fontos azonban, hogy amíg a GLS-nél a csomag terjedelme, addig a DPD-nél a csomag tömege számít, azaz nehéz, de kicsi csomagot jobban megéri a GLS-sel küldeni, míg nagy, de könnyű csomagot a DPD-vel.

MPL

Az MPL árai ugyanezen csomag tartományokban háztól-házig történő szállítás esetén 2.305 forint és 5.145 forint között alakulnak. Az MPL ugyanakkor nehezebb csomagokat is kiszállít házhoz, mint a GLS vagy a DPD, igaz ennek ára magasabb.

TNT

A TNT árai az átlagos csomagok esetén magasabbak, ott elsősorban a gyorsaságért kell fizetnünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árképzés más paraméterei jóval kevesebbet nyomnak a latba. Például amíg egy picike, 15x10x10 cm kiterjedésű, 2 kg tömegű csomag másnap délig kézbesítése 5.194 forint, addig egy nagy és nehéz, 30x30x30 cm kiterjedésű, 50 kg csomagú csomag délig másnapi kézbesítése 6.900 forint.

Hogy alakulnak a csomagküldés árak, ha csomagautomatán keresztül küldjük?

Csomagküldő automatákkal és csomagpontokkal legnagyobb számban hazánkban az MPL rendelkezik, mivel a teljes postai hálózatot használják szolgáltatásuk során. Több, mint 4000 PostaPont mellett 50 automatájuk van.

A GLS 962 csomagpont mellett 354 automatát üzemeltet.

Az ExpressOne 153 csomagpontot tart fenn.

A Sprinter a Pick Pack Pont hálózathoz kapcsolódóan érhető el többszáz helyszínen.

A DPD automatái és csomagpontjainak számát nem adja meg, de több százra tehető az országban.

A nagyobb szolgáltatók közül a TNT és a UPS nem használ automatákat és csomagpontokat.

Átvételi pontokkal a kisebb településeken is jól lefedett az MPL, míg a többi szolgáltató a nagyobb településekre koncentrál, de így is országosnak tekinthető a GLS, a DPD és a Sprinter hálózata is. Az ExpressOne Budapesten jó lefedettségű, de már a megyeszékhelyek jelentős részén nincs központi helyen található csomagpontjuk, ami az OMW töltőállomásokon érhető el általában.

A GLS esetében a legkisebb csomag 1.650 forintba, míg a legterjedelmesebb 3.300 forintba kerül, ha csomagpontról csomagpontra történik a szállítás. Esetükben lényegtelen, hogy automatában vagy csomagponton történik az átadás-átvétel.

A Sprinter díjszabásában a méret és a tömeg ötvözéséből kiindulva egy 10x20x30 cm kiterjedésű, max 3 kg tömegű csomagot 1.142 forintért, míg a maximum 180 cm összélhosszúságú maximum 20 kg tömegű csomagot 1.523 forintért szállít a Pick Pack Pontok között.

Csomagautomatából csomagautomatába történő szállítás esetén a legkedvezőbb árakat az MPL biztosítja: a minimum 2 kg tömegű csomag 846 forintba, a maximumot jelentő 20 kg tömegű csomag 1.271 forintba kerül.

Csomagküldés árak külföldre

Külföldi csomagküldés esetén minden esetben házhozszállítást kínálnak a nagyobb futárcégek. A csomagküldés árak a célországtól függnek, illetve itt is alkalmazzák a belföldön megszokott paramétereket az árképzésben: méret és/vagy tömeg.

Csomagküldés árak a közelebbi EU-s országokba és messzebbre

Jellemzően a közelebbi EU-s országok esetében több a küldemény és nagyobb a verseny a szolgáltatók között, így kisebbek az eltérések az árak között, míg egyre távolabbi vagy egyre kevésbé gyakori célországok között nő a különbség a szolgáltatók ajánlataiban.

Kisebb szolgáltatók egyes országokba történő szállításra specializálódtak, így versenyképes árat tudnak kínálni a multinacionális vállalatok ajánlataihoz mérten is. Jellemzően a közelebbi célpontok esetében (pl.: Szlovákia, Ausztria, Németország stb.) nagyságrendileg négy-ötszörös, távolabbi országok (pl.: Svédország, Portugália, Finnország) esetén akár tíz-tizenötszörös szorzóval számolhatunk a belföldi díjakhoz képest.

Vámkezelés

Tovább drágíthatja a csomagküldés a vámkezelés, ami az EU-n kívül (pl.: Nagy-Britannia, Svájc, USA stb.) elengedhetetlen.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?