Boxy
Blog
Áraink

Áruszállítás törékeny csomag esetén

Oszd meg
Boxy
2023. 02. 09.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Mi számít törékeny csomagnak?

Mi számít törékeny csomagnak? Hogyan kell feladni egy törékeny csomagot, mire kell figyelni? Mit kell tenni a feladás előtt?

Mi számít törékeny csomagnak?

Törékeny csomagnak számít minden olyan küldemény, ami kisebb külső erő, például ütődés, rázkódás, nyomás hatására megsérülhet. A csomagküldés és a raktári logisztika folyamataiban gyakori, hogy a csomagok egymásra nehezednek, súrlódnak, rázkódnak vagy kisebb ütéseket szenvednek el, így ha törékeny a tartalmuk, az nem megfelelő csomagolás és kezelés esetén könnyen sérülhet.

Az üveg, cserép és kerámia termékek mellett a lámpák, elektronikai eszközök és sportszerek a leggyakrabban feladott törékeny küldemények. Nem csak tárgyakban kell gondolkodnunk: a futárszolgálattal küldött növények is törékeny csomagnak számítanak.

Hogyan lehet megfelelően becsomagolni a törékeny dolgokat?

A törékeny termékek szállítása alapvetően a helyes csomagoláson múlik. Természetesen a küldemények kezelése sem mellékes, de a helytelen csomagolás önmagában okozhatja a törékeny csomagok sérülését, míg a körültekintően készített védelem akkor is hatásos, ha kisebb behatások érik a szállítás során termékünk dobozát. Nézzük meg a három legfontosabb tényezőt a törékeny csomagok megóvását illetően.

Megfelelő csomagolóanyagok kiválasztása

Az esetek többségében ez egy sérülésmentes, ideális méretű doboz. A jó csomagolóanyag megfelelő szilárdságú, többrétegű és vízhatlan. A csomag lezárásához olyan módszert kell választani, hogy az a szállítás folyamán ne tudjon kinyílni, valamint ne lehessen teljesen roncsolás mentesen kinyitni és visszazárni.

Néhány termék csak raklapra rögzíthető, ebben az esetben is érdemes a további külső hatásoktól a terméket megvédenünk, például fóliázással, merevítőkkel stb. Kisebb méretű termékek védelme merevítőlappal vagy légpárnákkal ellátott borítékban, esetleg futártasakban is megoldható.

A csomagolóanyag legyen mindig egyenletes felületű és tiszta azért, hogy rá matricákat, csomagcímkéket lehessen ragasztani. A csomagolás lehetőleg ne legyen áttetsző vagy nagyon csillogó.

Precíz csomagolás és lezárás

Az ideális méretű dobozba könnyedén belefér a termék, de nem marad körülötte túl sok hely sem. A termék sehol nem lóghat ki a dobozból vagy nyomhatja ki annak oldalfalát. A terméket úgy kell elhelyezni a dobozban, hogy az ne tudjon jelentősen elmozdulni, ha több terméket teszünk egy csomagolásba azok ne sérthessék meg egymást. Ha a termékünk több nehezebb vagy terjedelmesebb egységből áll, érdemes azokat külön-külön dobozba helyeznünk. Ebben az esetben számozzuk meg a dobozokat és mellékeljünk egy listát a tételekről.

A dobozban található üres területeket ki kell töltenünk. Ezek védik a terméket a benyomódás ellen és akadályozzák az elmozdulást valamit az azonos csomagban lévő termékek egymáshoz ütődését. A jó térkitöltő anyag nem merev, könnyű, jól adagolható és higiénikus. További előny, ha a vásárló számára is könnyen kezelhető (könnyű hulladékkezelés, szelektív gyűjtés lehetősége). A leggyakoribb térkitöltők a buborékfólia, a hullámpapír, a fagyapot, a hungarocell és a különféle habok esetleg felfújható párnák.

A dobozt lehetőleg erős ragasztószalaggal zárjuk le. A madzag vagy spárga környezetbarátabb és esztétikusabb, de beleakadhat valamibe. Ha merevítőlapos tasakot használunk, a terméket érdemes a merevítőhöz rögzíteni.

Dokumentálás

A csomagolás során és a lezárt dobozról is készítsünk fényképeket, amivel szakszerűségünket tudjuk bizonyítani, ha a szállítás során probléma adódna.

Mit érdemes tenni egy törékeny csomaggal a feladás előtt?

A megfelelő csomagoláson felül is tehetünk küldeményük törésmentes célba érkezéséért – lássuk ezeket is.

Értéknyilvánítás és biztosítás

A postán feladott csomagok különleges kezelésének egyik biztosítéka az értéknyilvánítás, aminek feltételeiről érdemes előre tájékozódnunk. A csomagot speciálisan kell lezárni és a megállapított értéket a kísérő okiratban és a doboz oldalán is fel kell tüntetni. Az így megállapított és valóságnak megfelelő csomagérték alapja a küldemény elvesztésekor kérhető kártérítésnek. Az értéknyilvánításnak országonként eltérő ára van, belföldi csomag esetében pedig létezik felső határa is. Hagyományos belföldi, nem üzleti csomag esetében az értéknyilvánítás díja megkezdett 10 ezer forintonként 265 forint.

Nem minden futárcégnél létezik értéknyilvánítás, de a legtöbb szolgáltató kínál valamilyen biztosítást a termékek sérülése vagy elvesztése esetére. A pontos feltételekről az adott futárszolgálatnál érdemes tájékozódni.

Fényképezés

A csomagolás különböző fázisaiban készítsünk fényképeket. Készüljön kép nyitott állapotban, ahol látszik a termék a dobozban, illetve lezárt, feladás előtti állapotban. Előbbi kép a termék épségét, szakszerű csomagolását, elhelyezkedését tudja igazolni, utóbbi a bontatlan csomag külső hatásoktól, sérülésektől mentes állapotát.

Kommunikáció a címzettel

Beszéljünk a címzettel és küldjük el részére a fényképeket. Több okból is fontos lehet ez: egyrészt ha a csomagot nagyon más állapotban kapja meg, mint mi feladtuk és erről a címzett fényképet is készít, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a szállítás során történt valami küldeményünkkel. A törékeny csomag kinyitásakor jó ha a címzett tudja mire számíthat, hol érdemes kinyitnia a terméket, mit fog benne találni, hogyan érdemes megfognia.

Készítsünk útmutatót visszáru esetére! Ha webshopban értékesítünk törékeny termékeket, készítsünk pontos leírást, esetleg weblapunkon videót arról, hogyan kell szakszerűen becsomagolni a visszaküldésre szánt terméket ahhoz, hogy az ne sérüljön a visszaszállítás folyamán. Kérjük meg a vásárlót, hogy készítsen fényképet a termék állapotáról – ez különösen fontos, ha a visszaküldés indoka pont a törékeny csomag sérüléséből következik.

Hol lehet feladni egy törékeny csomagot?

Törékeny csomagot a legtöbb futárszolgálattal és a postán is feladhatunk, de ennek részleteiről mindig érdemes az adott szolgáltatónál érdeklődni. A törékeny csomag feladásának pontos feltételei sok esetben nincsenek egyértelműen feltüntetve a futárszolgálatok honlapjain.

Törékeny csomag feladása lépésről lépésre

Törékeny csomag feladásával kapcsolatban a legtöbb dologról már szóltunk, de néhány apróság még kimaradt. Vegyük át lépésről lépésre mi a teendő.

Érdeklődjünk a futár cégnél

Kérdezzük meg a szolgáltatót mik a törékeny csomag feladásának speciális feltételei náluk, kérjünk javaslatokat a náluk használt jelölésekre és csomagolási módokra. Kérdezzünk rá az értéknyilvánításra vagy a biztosításra.

Csomagolás

Ezen a lépésen múlik leginkább küldeményünk épsége. Kövessük a fent leírtakat és a futár konkrét kéréseit.

Egyértelmű címzés

A törékeny csomag tetején, egyértelmű és jól látható helyen kerüljön elhelyezésre a címzés. Minél kevesebbet kell a futárnak fordítgatnia a csomagot, annál kisebb a sérülés esélye. Ne legyenek megtévesztő feliratok, lehetőleg legyen teljesen egyenletes és tiszta dobozunk felszíne mindenhol.

Feladóvevény, tértivevény

A törékeny csomag feladásnak sokszor több kísérő dokumentuma van. Egyeztessük, hogy a csomagon szereplő adatok és a dokumentumon szereplő adatok teljesen azonosak. A postán a feladóvevényen jelöljük, hogy a csomag törékeny, ha szeretnénk visszajelzést kapni a küldemény átvételéről, töltsük ki a tértivevényt is.

Matricák és jelzések

Önmagában nem sokat ér a törékeny csomag matrica (törött üvegpohár), de jó figyelemfelhívó a csomaggal dolgozók számára. Ugyanez igaz az állva szállítandó jelzésről (egy vízszintes vonal felett a csomag teteje felé mutató két nyíl). A jelzések ne legyenek megtévesztőek: ha használjuk az állva szállítandó matricát, akkor az mindenképpen nézzen jó irányba és a törékeny csomag matrica se legyen forgatva, esetleg különböző irányokba nézően feltéve.

Feladás

A feladás általában a fentiek elvégzése után már nem különbözik más küldeményekétől.

Mennyibe kerül egy törékeny csomag feladása?

A törékeny csomag kezelésének díja minden szolgáltatónál és országban eltérő. Viszonyítási alapnak használhatjuk a Posta árát, ahol a törékeny küldemény az alapdíj 75%-a. Tehát ha a csomag küldésének díja 1.000 forint lenne, törékeny csomagként 1.750 forint lesz az ára. A FoxPost rendszerében kb. 700 forint körüli összeget felárat számol a törékeny csomag kezeléséért, a többi szolgáltató díjai is hasonlóak.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?