Webshop bérlés: előnyök és hátrányok

Oszd meg
Boxy
2024. 01. 11.
E-kereskedelem
Tartalomjegyzék
Mit jelent a webshop bérlés?

Webshop bérlés vagy saját webáruház fejlesztése? Mi a webshop bérlés előnye és hátránya? Kinek éri meg a webshop bérlés, és kinek nem?

Webshop bérlés: előnyök és hátrányok

Webáruház alapításakor két út áll előttünk vállalkozásunk legfontosabb technikai elemének biztosításához. Fejleszthetünk saját felületet vagy elindulhatunk a webshop bérlés irányába. Jelen írásunkban utóbbi választás legfontosabb információit járjuk körbe, megvizsgálva a webshop bérlés előnyeit és hátrányait egyaránt.

Mit jelent a webshop bérlés?

A webshop bérlés egy kész, működőképes felület havidíjas igénybevételét jelenti. A webáruház kereteit készen kapjuk, azt csak meg kell töltenünk tartalommal. Érdemes már itt tenni egy összehasonlítást a saját fejlesztéssel: ha magunk fejlesztünk webáruházat, akkor ott a webáruház a saját tulajdonunk lesz, akkor is megmarad, ha fejlesztő csapatot váltunk. A webshop bérlés esetén csak addig áll rendelkezésre számunkra az online bolt, amíg él előfizetésünk, ha váltunk, mindent elölről kell kezdenünk, hiszen a bérelt felületet nem vihetjük magunkkal, az nem a tulajdonunk.

A webshop bérlés jellemzően csomagban lehetséges, így a konkrét értékesítési felületen kívül extra funkciókat, tárhelyet, háttértámogatást, fejlesztéseket is tartalmaz.

Milyen előnyei vannak a webshop bérlésnek?

A webshop bérlés napjainkban nagyon népszerű, az új webáruházak többnyire ezt az utat választják. Ennek tömören az az előnye, hogy nagyon egyszerű, gyors és olcsó megoldásról beszélünk. Nézzük azért meg kicsit mélyrehatóbban is.

Költségek

Induló költségeink nagyon alacsonyak, az első időszak gyakran kedvezményes vagy akár teljesen ingyenes. A saját fejlesztéshez képest a kezdeti befektetési összegek különbsége óriási. A webshop bérlés esetében webáruházunk informatikai háttere néhány ezer forintos kiadást követően működőképes. A bérelt webáruház szolgáltatójának felületei különböznek ugyan, de általában a rendelkezésre álló sablonok használatával komolyabb informatikai háttérismeret nélkül is működőképes, nyereséget termelő webáruház hozható össze néhány nap alatt.

Gyorsaság

Már a második nagy előny is említésre került, és ez a gyorsaság. Nem kell a fejlesztésre várni, hiszen a felület már készen van, a bérleti díj megfizetése után azonnal használható. Ez igaz a későbbi fejlesztésekre is: a webáruházak által jellemzően használt funkciókra kész megoldásokkal szolgálnak ezek a felületek. Szolgáltatótól függ, hogy a funkcióért kell külön fizetnünk vagy előfizetési csomagot kell váltanunk, de ez a gyorsaságot nem befolyásolja: szeretnénk valamit, az gombnyomásra ott van és működik.

Egyszerűség

Nem kell informatikusokkal beszélgetnünk. Elnézést minden informatikustól, de azon laikusoknak, akik nem csak nem értenek ehhez a szakterülethez, de nem is érdekli őket a pontos működés, hatalmas könnyebbség ez. Autót is vezethet tökéletesen valaki anélkül, hogy egy szerelővel beszélgetne a motor alkatrészeinek működési metódusairól.

Támogatás

Ha mégis elakadnánk, a webshop bérléshez tartozik informatikai támogatás is. Természetesen ez nem annyira személyre szabott, mint ha saját fejlesztőket fizetnénk, de itt is van kihez fordulnunk kérdéseinkkel. Ha valahol hibát észlelünk a működésben, azt gyorsan javítják, mivel több ügyfelüket is érinti ugyanaz a probléma, hiszen más is bérli ugyanazt a webáruházi alapot, amit mi is használunk.

Webshop bérlés: vannak-e hátrányai?

Természetesen vannak hátrányai a webshop bérlésnek, sőt elég sok hátránya van. Ennek ellenére az induló költségekben mutatkozó hatalmas különbség ezeket kompenzálja.

Leállítható a weboldal

Ha a bérleti díjjal elmaradásunk keletkezik, egyik pillanatról a másikra leállítják webáruházunkat. Természetesen nem törlik, de a hátralék rendezéséig elérhetetlenné válhat üzletünk.

A csomagok hiányosságai, eltérései

A webshop bérlés jellemzően csomagokra való előfizetéssel jár, ami két dolgot biztosan magában rejt: az olcsó csomagokból hiányozhatnak nagyon fontos alapfunkciók, amit csak drágább csomagokkal tudunk elérni, illetve biztosan fogunk olyan funkciókért is fizetni, amit sosem fogunk használni.

A havidíj összege

Ugyan a havidíj nem gigantikus összeg a webshop bérlés esetében, de hosszabb távon már jelentős tétel. A profi csomagok havidíjainak összege bizony eléri a saját fejlesztés költségeit.

Az egyedi dizájn hiánya

Több sablon is rendelkezésre áll a bérelt webáruházak esetében is, amik többé-kevésbé személyre szabhatóak, de a teljesen egyedi dizájn és funkciók egyáltalán nem vagy csak magas költségek mellett érhetőek el.

Ha megfelel számunkra az, ami a nagy átlagnak, akkor nem lesz gondunk a webshop bérléssel, ha nagyon egyedi ötleteink vannak, akkor nem feltétlenül ez a megfelelő út a webáruház elindításához.

Egyéb nehézségek

Akadnak további technikai hátrányok is, igaz ezek közül egyik sem kivédhetetlen. Bérelt webshop esetében a szolgáltatóváltás nehézkes, mert a webáruház maga nem tulajdonunk, így az összes információt magunknak kell átvinni egyik helyről a másikra. Ez nem is a termékekkel nehéz, de a szöveges tartalmak és dizájnelemek költöztetése macerás. A bérelt webáruházak keresőoptimalizálása valamivel nehezebb, időnként az olcsóbb csomagokban szándékosan korlátozott.

Mennyibe kerül a webshop bérlés?

A webshop bérlés ára szolgáltatónként változik. Általában igaz, hogy a hazai ajánlatok kedvezőbbek, mint a nagy nemzetközi vállalatok csomagjai. Az árak összehasonlításakor a tartalmat is vizsgáljuk: nem minden szolgáltató ugyanazt nyújtja, olyat válasszunk, aki növekedésünk esetén is képes igényeink kiszolgálására.

A szolgáltatók döntően két árképzési módszerrel dolgoznak. A hazai szolgáltatók általában azt a megoldást választják, hogy csomagokat ajánlanak, amikben adott funkciók további költségek nélkül elérhetőek, a drágább csomagokban természetesen egyre több funkciót tudunk így használni.

A nemzetközi piacon találkozhatunk olyan megoldással is, ahol a funkciókért kell külön-külön fizetnünk, ha úgy tetszik azokat egyenként béreljük.

A bérlési csomagok ára jellemzően az abban elérhető funkcióktól és az árusított termékek számától függ. A belépő szintű csomagok Magyarországon már 5 ezer forint körüli havidíjtól elérhetőek, míg a „mindent tudó” változatok nagyjából 20 és 30 ezer forint közötti áron bérelhetőek. A nemzetközi piacon a belépő szint hasonló árfekvésű, de onnan hamar váltanunk kell és a profi csomagok jelentősen drágábbak is lehetnek.

Kinek érdemes webshopot bérelnie, kinek nem?

A legtöbb kezdő e-kereskedőnek jó választás a webshop bérlés. Az indulási költségek alacsonyak, nem kell komoly beruházást tennünk, nincs kockázat. Kipróbált, jól működő, bevált megoldásokat kapunk, amiket egyszerű kezelnünk. Költségeink kiszámíthatóak, tervezhetőek. Azonnal el tudunk indulni, így rögtön kapunk visszajelzést a piacról, a további fejlesztési irányokat már ennek fényében tudjuk tervezni, illetve bevételeinkből fedezni.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem a webshop bérlés jelenti a legoptimálisabb megoldást. Általában elmondható, hogy ezek nem kezdő vállalkozások vagy az adott vállalkozónak nem ez az első webáruháza. A saját fejlesztéshez ugyanis pontosan kell ismernünk igényeinket, igaz ezért cserébe teljesen egyedi megoldásokat és dizájnt is kaphatunk. A legegyszerűbb saját fejlesztési webáruházak is képesek ellátni az összes olyan funkciót, amit a magasabb csomaggal bérelt webshopok tudnak.

A saját fejlesztésű webáruház kezdeti beruházás igénye nagy és fenntartása ezután sem költségmentes, hiszen a fejlesztésekről magunknak kell gondoskodnunk. Igaz, a váltás a fejlesztő csapatok között egyszerű, hiszen a webáruház a tulajdonunkat képezi.

Összefoglalva, a webshop bérlés minden kezdő online kereskedőnek jó megoldás lehet, sokkal könnyebb és olcsóbb az indulás velük. Ha már nem vagyunk kezdők, pontosan ismerjük igényeinket, amiben sok egyedi funkció is van, valamint minimum 4-5 évre tervezzük az adott webáruházat, akkor a saját fejlesztés jobb választás és ilyen időtávon már versenyképes költségekkel is bír.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?

Boxy
2024. 04. 22.

Mi a cross-docking rendszer szerepe a modern logisztikában?

A cross-docking egy modern szemlélet és modell napjaink logisztikájában. Megnézzük milyen termékeket forgalmazó webshopoknak érdemes a modell alkalmazásán gondolkodni.

Boxy
2024. 03. 26.

Tippek a sikeres online értékesítéshez

Függetlenül attól, hogy most kezded el az online értékesítést, vagy már rendelkezel egy webáruházzal, amely nem hozza a várt eredményeket, a webáruház bérlés és a webshop marketing kulcsfontosságú tényezők lehetnek a sikeres online kereskedelemben.

Boxy
2024. 02. 12.

TOP CRM rendszerek: útmutató webshopoknak

CRM rendszer: mit jelent? Kinek és miért éri meg CRM rendszert használnia? Mik a legjobb CRM rendszerek? Milyen CRM rendszert válasszak, ha webáruházam van?

Boxy
2024. 02. 08.

M-commerce és további eladási trendek: mi várható a következő években?

M-commerce. Mit jelent az m-commerce? Milyen trendek figyelhetőek meg a hazai m-commerce világában? Miért fontos az m-commerce egy webáruháznak?

Boxy
2024. 02. 05.

Mitől lesz felhasználóbarát egy webáruház: útmutató

Felhasználóbarát webáruházak jellemzői. Miért fontos, hogy egy webáruház felhasználóbarát legyen? Mire figyeljünk felhasználóbarát oldal készítésekor?