Boxy
Blog
Áraink

Amit soha ne ossz meg a ChatGPT-vel és a többi AI eszközzel

Oszd meg
Boxy
2024. 08. 26.
E-kereskedelem
Sikeres vállalkozás
Tartalomjegyzék
ChatGPT kockázata

E-kereskedőként is hatékony segítséged lehet a mesterséges intelligencia, ám nem használhatod bármire.

Amióta megjelentek a generatív AI alkalmazások, cikkek egész sora ad tanácsot a használatukhoz. Rendszerint pozitívan állnak a mesterséges intelligenciához azok, akik szerint forradalmasíthatja a vállalkozók munkáját és megkönnyítheti a mindennapjaikat.

Kevesebben beszélnek ezeknek az új eszközöknek – Copilot, ChatGPT, Midjourney stb. – az árnyoldalairól és a használatukban rejlő veszélyekről.

Mi a ChatGPT egyik legnagyobb kockázata?

Ha AI eszközökkel dolgozol, jó, ha tudod: attól fogva, hogy bármilyen szöveget, adatot vagy kérdéssort beküldesz a chat felületen, az az adat már nem csak a tiéd. Ezek az információk nyilvánosnak számítanak.

A szolgáltató és partnerei számára a megadott információk elérhetők lesznek, a rendszerek pedig felhasználhatják, például másoknak, akár a konkurenciának adott válaszokra. A rendszer elleni hacker támadáskor hozzáférést kaphatnak illetéktelenek is. Ezért kell átgondolni, hogy milyen adatokat és információkat osztasz meg a MI eszközökkel, például a ChatGPT-vel.

Hozzáállás, gyakorlat, alapelvek

Segítségképpen adunk néhány támpontot az AI használatához.

Mesterséges intelligenciát eddig is használtunk - gondolj csak a webáruház motorokra, az árazástámogató applikációkra vagy a számlázóprogramokra. A különbség az adatok felhasználásában és az adatmennyiség kezelésében rejlik.

  • Az első szempont, hogy ne társként, hanem eszközként tekints az AI-ra, és mindig tudatosítsd magadban, hogy alkalmazása emberi felügyeletet és ellenőrzést igényel.
  • Mindig tartsd szem előtt a saját és vevőid, partnereid biztonságát és érdekeit.
  • Bármilyen feladatra használod a ChatGPT-t, gondold át a lépéseket, hagyd ki az érzékeny adatokat, jogi szempontból kérdéses információkat és ellenőrizd a végeredményt.
  • Végül ne feledd, hogy a ChatGPT, a Copilot és a többi eszköz még gyakran téved és “hallucinál”, ezért ha információgyűjtésre használod, ellenőrizd az eredményt.

Milyen adatokat ne ossz meg soha a ChatGPT-vel?

Először is: a személyes adataidat, különösen a legérzékenyebbeket soha ne oszd meg a mesterséges intelligenciával. Ugyanígy a partnerek, ügyfelek, vásárlók adatait se. Például nem javasoljuk, hogy az ügyféladatokat feltöltsd a ChatGPT-be célzott, személyre szabott hírlevelek készítéséhez.

Amikor különféle témákról kérdezed az alkalmazást, anonimizáld a kérdéseket és a promptokat. Az ügyféladatok védelme érdekében ellenőrizz és törölj minden érzékeny információt, például nevet, címet, számlaszámot a bevitt szövegekből. A lehető legjobb, ha eleve elkerülöd a személyes adatok használatát, és inkább általános kérdéseket teszel fel.

Bár nagy a csábítás, hogy a szerződéseket, az adatvédelmi és más jogi dokumentumokat is az AI eszközökkel írasd meg, kerüld ezt a lehetőséget. Egyrészt azért, mert óhatatlanul is túl sok céges információt oszthatsz meg a ChatGPT-vel. Másrészt az alkalmazás tévesztései miatt előfordul, hogy pontatlan, jogilag helytelen eredményt kapsz. A jogi iratokat mindenképpen szakemberrel készíttesd el.

Webshopod pénzügyi adatait se töltsd fel ChatGPT-be. Tudjuk, hogy elképesztően sokat segítene a könyvelő munkájában, és hihetetlenül gyorsan dolgozik, de ne tedd egy másik cég számára hozzáférhetővé a pénzügyi információkat, a webáruházad gazdasági helyzetét. Például a webáruházad bevételi és kiadási elemzését ne az AI dolgozza fel.

Az üzleti terved is tabu, csakúgy, mint a céges adatokat, pénzügyi információkat, partnerek adatait tartalmazó prezentációid, a fejlesztési terveid és a hasonló dokumentumok.

Ha szeretnéd, hogy a ChatGPT segítsen különböző anyagok megírásában, akkor a neveket, személyes adatokat, címeket, pénzügyi adatokat, vásárlói adatokat töröld ki. A kérdés pedig legyen általánosabb, úgy, hogy ne lehessen a webshopodat beazonosítani.

Bár kikapcsolhatod a csevegési előzményeket, és így elvileg nem használhatják az AI betanítására az általad megadott információkat és kéréseket, ez még mindig nem jelenti, hogy teljesen biztonságos a használata.

Amennyiben alkalmazottakkal, munkatársakkal dolgozol, edukáld őket, és szerepeljen a céges policy-ben is, hogyan és mire használható a ChatGPT, és melyek a tiltott témák, illetve adatok.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Az oldal reCAPTCHA védelemmel van ellátva, és vonatkozik rá a Google Adatvédelmi szabályzata és Általános Szerződési Feltételei.

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 09. 16.

A visszáru sem a te gondod, ha kiszervezed webshopod logisztikáját!

Milyen előnyökkel jár, ha fulfillment szolgáltatóra bízod a logisztikai feladatokat? Hogyan csökkenthető a visszáru aránya? Nézd meg, hogyan történik ez a Boxynál!

Boxy
2024. 09. 09.

Mi a social commerce, azaz közösségi kereskedelem és hogyan működik?

Mi a kapcsolat a social commerce és az e-commerce között? Hogyan működik a social commerce? Milyen módszerekkel dolgozhatunk? Mik a legfontosabb platformok? Mutatjuk.

Boxy
2024. 08. 26.

Amit soha ne ossz meg a ChatGPT-vel és a többi AI eszközzel

E-kereskedőként is hatékony segítséged lehet a mesterséges intelligencia, ám nem használhatod bármire.

Boxy
2024. 08. 21.

Vajon melyik a megfelelő webshop platform a webáruházad számára?

Magyarországi e-kereskedőként nem mindegy, milyen webáruház motort vagy e-kereskedelmi rendszert használsz a webshopod üzemeltetéséhez. Segítünk a döntésben!

Boxy
2024. 08. 12.

Lead-time: mit jelent, miért fontos a logisztikában?

Lead time jelentése: mit mér a lead time? Hol használják a lead time fogalmát? Mi a különbség a lead time és a cycle time között?

Boxy
2024. 07. 29.

Értéklánc: jelentése, szerepe egy vállalkozásban

Az értéklánc egy olyan menedzsment eszköz, ami egy vállalkozás hozzáadott értékének forrását tárja fel. Az értéklánc elméleti és gyakorlati hátterét mutatjuk be.

Boxy
2024. 07. 24.

Mi kell a sikeres back to school kampányhoz? És miért kezdj hozzá azonnal?

Minél hamarabb tervezed meg és indítod el, annál hamarabb ellensúlyozod a nyári uborkaszezont. És még a versenytársaidat is megelőzöd.

Boxy
2024. 07. 22.

Ne veszíts vásárlókat, kezeld hatékonyan az átmeneti készlethiányt!

Ha a készlethiányt megfelelően kommunikálod, szűrőket állítasz be a webshopban, jól használod a termék oldalát, megtarthatod a vevőidet.

Boxy
2024. 07. 15.

Így válassz könyvelőt, ha e-kereskedelemmel akarsz foglalkozni!

E-kereskedőként számos buktatója lehet a könyvelővel való kapcsolatnak. Ezek elkerülhetők, ha figyelsz az alábbiakra a könyvelőiroda kiválasztásánál.