Hogyan működik a csomagküldés külföldre?

Oszd meg
Boxy
2022. 08. 02.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Hogy működik a csomagküldés külföldre?

Csomagküldés külföldre: milyen lehetőségek vannak? Mit kel tudni ezekről? Hogyan érdemes választani a lehetőségek között?

Hogy működik a csomagküldés külföldre?

Ezt alapvetően két csoportra lehet osztani:

Csomagküldés külföldre az Európai Unió területén belül

A csomagküldés külföldre az Európai Unió területén belül csak díjszabásban tér el a hazaitól, a feladás menete a nagy szolgáltatók esetében azonos. Kisebb szolgáltatók olcsón, de menetrendszerűen gyűjtik össze a szállítandó csomagokat, ezen szolgáltatók szabályai teljesen egyediek.

Csomagküldés külföldre az Európai Unió területén kívül

A nem EU-s országba történő szállítás esetén (például: Nagy-Britannia, Norvégia, Svájc, USA stb.) a csomagok vámkezelés után hagyhatják el az országot. A legtöbb szállítmányozó felár ellenében vállalja a vámkezelés folyamatát, de ehhez bizonyos dokumentumokat előre ki kell töltenünk. A dokumentumok országonként eltérőek lehetnek, egyes országokba való eljutásig más országok vámkezelése is szükséges lehet.

Minden esetben kérjünk erről előre tájékoztatást. Mindenhova kelleni fog egy vámkezelési megbízás a szállító részére, közúti szállítás esetén erre specializált megbízás is szükséges.

A fentiek magánszemélyek nem kereskedelmi célú csomagjaira is igazak, de ezekre az esetekre a legtöbb futárcég rendelkezik előre elkészített formanyomtatványokkal.

Csomagküldés külföldre: milyen lehetőségek vannak?

Az Európai Unió területére és a szomszédos országokba számtalan lehetőség közül válogathatunk, ugyanakkor vannak régiók, ahol erősen korlátozottak a lehetőségeink (például a Balkán-félsziget államai).

Néhány országra csak egyedi árat adnak a nagy csomagküldő cégek is, ilyen például a számtalan apró szigetet is magában foglaló Görögország, ahol nyilván más a kézbesítés feltétele Athénban és egy több kompozással elérhető apró szigeten. A

külön specifikus tulajdonságok nélküli régiókba történő lehetőségeket gyűjtöttük össze.

GLS

A csomagküldés külföldre technikailag nem tér el a belföldre való csomag feladásától a GLS-nél. Az árszabás alapja itt is a csomag mérete és nem annak tömege, azzal a kitétellel, hogy a csomag méretétől függetlenül a maximális tömeg 40kg lehet.

GLS zónák az Európai Unión belül

Az Európai Unió területét 4 zónába sorolja a GLS, ami az árképzést és a kiszállítási időt is befolyásolja:

  • 1. Zóna: a hazánkkal szomszédos EU-s államok,
  • 2. Zóna: Lengyelország, Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg és Bulgária,
  • 3. Zóna: Írország, Olaszország, Dánia és Franciaország,
  • 4. Zóna: Portugália, Spanyolország, a Baltikum és Skandinávia országai

Magyarországon kívül a GLS Szlovákia területén kínál 24 órán belüli szállítást a címzetthez.

Az EU nagy részén 2-4 munkanap alatt teljesítik a megrendelést, ez alól Spanyolország, Portugália, Írország, Svédország, Finnország és Észtország kivételek, itt akár 5-7 munkanap is eltelhet, amíg a megrendelőhöz ér a csomag.

Amíg az első zónában a legkisebb csomag kézbesítése 5.300 forintba, a legnagyobb méretűé 15.200 forintba kerül, addig a negyedik zónában a legkisebb csomag díja is 10.250 forint, a legnagyobbé pedig 31.450 forint.

Egy közepes méretű csomag Európa legnagyobb részére 10 és 15 ezer forint körüli összegért kézbesíthető a GLS-szel.

DPD

A DPD honlapján személyre szabott árat kínál külföldi csomagfeladás esetén, egyértelmű ártáblázatot nem tett közzé. Ez nehézkessé teszi a velük történő szállítást, ha a csomagküldés külföldre nem gyakran történik, hiszen minden egyes csomagért külön kell árajánlatot kérni. Rendszeres csomagfeladás esetén érdemes szerződött partnerré válni, így árai kiszámíthatóbbá válnak a cégnek.

DPD zónák Európán belül

A DPD is négy zónába sorolja Európa országait, de ellentétben a GLS-szel a nem EU tag országokat is így kategorizálja.

Az első zónába itt Ausztria, Lengyelország, Szlovákia és Csehország került, míg a negyedik, legdrágább zónába itt is Skandinávia és az Ibériai-félsziget országai találhatóak.

MPL – Magyar Posta

Az MPL illetve külföldi megfelelője az EMS árai elérhetőek a honlapon, ehhez két külön dokumentumban lévő nem kereshető, egyenként több, mint 100 oldalas leírást kell végigbogarászni, ahol a dokumentumok egymásra is hivatkoznak, illetve különféle PDF-ek töltődnek le országonként.

Mentségükre legyen, a DPD-hez hasonlóan lehet itt is árajánlatot kérni és akkor más bogarássza ki a legjobb megoldást a táblázatból és küldi el az ajánlatot számunkra.

A rendszernek van egy nagy előnye is: ha valaki egyszer kiismeri magát az ide-oda kattintgatások között, akkor előre kiszámíthatóan azt is meg tudja határozni ajánlatkérés nélkül, hogy egy 4 kg súlyú csomag milyen díj ellenében és mennyi idő alatt ér oda például Mozambikba és milyen nyelvű vámáru nyilatkozatokra van hozzá szükség.

Az MPL díját alapvetően a tömeg határozza meg illetve a célország, amit az egész világon több kategóriára osztottak. Egy 1-5 kg tömegű csomag Európa gyakorlatilag bármely országába nagyságrendileg 10.000-15.000 forint közötti díjért szállítható.

TNT

A TNT árszabásásnak is alapja a csomag mérete és tömege, de legalább ennyire fontos náluk az időtényező. Nemzetközi szállításnál is alapvetés, hogy a TNT inkább gyors mint olcsó, bár a nem sürgősségi és időgarantált szolgáltatásai nagyságrendileg a versenytársakkal megegyezően alakulnak.

A TNT árkalkulációja azon is alapszik, hogy mikor viszi el a csomagot a feladótól a futár és meddig kell annak a feladóhoz biztosan megérkeznie. Egy Budapesten 17:30-kor feladott csomag másnap reggel 9 vagy 10 óráig kiszállításra kerülhet Európa legtöbb állambában, igaz ennek díja a távolság függvényében 40.000-80.000 forint között alakulhat egy átlagos méretű és tömegű doboz esetében.

UPS

A csomagküldés külföldre a UPS szolgáltatóval azonos metódusokon alapul, mint a hazai piacvezetőknél. Elmondható, hogy árai valamivel magasabbak, mint a GLS vagy a DPD hasonló ajánlatai.

Angolszász területre való szállításkor, például Nagy-Britannia vagy az USA esetében viszont kedvezőbb feltételeket (gyorsabb) és olcsóbb árakat is kaphatunk, így ha eladásainknak ez a fő területe, akkor szerződött partnerként a világ más tájaira is versenyképes ajánlatot kaphatunk.

ExpressOne

Az osztrák posta cége hazánkból 18 országba szállít tömeg alapján meghatározott díj szerint csomagokat. Ausztriába a versenytársaknál kedvezőbb feltételekkel szállítanak és az átlagnál gyorsabb kiszállítást vállalnak (4 munkanap) Írországba és Spanyolországba is.

Hazai kisebb futárcégek

Amennyiben valamelyik konkrét ország jelenti piacunkat és nem általában jellemzőek külföldi megrendelések, akkor néhány ország esetében kisebb futárcégek ajánlatai kifejezetten kedvezőek lehetnek.

A csomagküldés külföldre a Sprinterrel, nem mindenhova olcsó, de Romániába kedvezőbb feltételeket kínál, mint a GLS vagy a DPD.

Az Árva Trans Nagy-Britannia területére kínál nagyon jó feltételekkel csomagszállítást, illetve az „útbaeső” európai területeken.

Több országba vannak menetrendes szolgáltatók, akik havi több alkalommal fixen fordulnak a célországok között. Rugalmatlan csomagfelvételük és szállítási idejük mellett rendkívül kedvező árakat kínálnak.

Melyik a legolcsóbb csomagküldés külföldre?

Ha csak az ár számít, akkor a menetrend alapján közlekedő szállítók verhetetlen árakat kínálnak, ha csak a gyorsaság számít, akkor a TNT a legjobb választás. Minden más esetben a célországtól is függ, hogy melyik szolgáltató a legkedvezőbb. Néhány konkrét példát gyűjtöttünk össze egy közepes méretű doboz nem express szállítása esetén mit ajánlunk:

Németország: GLS

Ausztria: ExpressOne

Nagy-Britannia: Árva Trans

Lengyelország: DPD

Szlovákia: GLS

Románia: Sprinter

USA: UPS

Brazília: MPL / EMS

Csomagküldés külföldre: mire kell figyelni, amikor szolgáltatót választunk?

A csomagküldés külföldre néhány esetben kissé más mérlegelési szempontokat jelent, mint a belföldi postázás.

Szállítanak-e az adott térségbe?

Az első és legfontosabb, hogy a kiválasztott szolgáltató szállít-e az adott térségbe.

Az Európai Unión kívül szinte mindent elsöprő kérdés, hogy vállalják-e a vámügyintézést és ahhoz milyen dokumentumokat kérnek tőlünk, a dokumentumok kitöltésében milyen segítséget adnak.

Néhány szolgáltató termékünk miatt is kieshet, érdeklődjünk, hogy adott szolgáltató milyen áruk szállítását nem vállalja.

Egy konkrét példa: a UPS sehova nem szállít alkoholt.

Mennyire fontos a gyorsaság?

Ezután jöhet a szükséges gyorsaság kérdése. A Magyar Posta bárhova elviszi a küldeményeket jó áron és lassan, a TNT pedig mindenhova drágán, de nagyon gyorsan – a kettő között szerepel minden más szolgáltató.

Mennyibe kerül?

A harmadik pedig az ár, ami országonként eltérő. Itt is figyelnünk kell, mert az eltérés mértéke sem azonos: amíg Németországban maximum néhány ezer forint lehet a különbözet egy csomag szállításnál (sok csomag esetén ez is nagyon sok), addig mondjuk Észak-Macedóniába vagy Izlandra egészen eltérő árakkal is dolgozhatnak a szolgáltatók.

Hogyan adjuk fel a csomagot külföldre?

  • Mivel a szállítás ideje hosszabb, ezért felértékelődik a csomagolás minősége. A legjobb ha követjük a kiválasztott szolgáltató utasításait ezen a téren.
  • Ellenőrizzük a megfelelő címzést, ebben a tekintetben is kövessük a szolgáltató elvárásait.
  • Végül angolul és néhány esetben más nyelveken is hiánytalanul kitöltve mellékeljük a vámkezeléshez szükséges formanyomtatványokat.
  • A feladás technikai része azonos a belföldi csomagfeladással, háztól-házig bármi feladható, de egyes szolgáltatóknál csomagpontokon is lehetséges.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?

Boxy
2024. 04. 22.

Mi a cross-docking rendszer szerepe a modern logisztikában?

A cross-docking egy modern szemlélet és modell napjaink logisztikájában. Megnézzük milyen termékeket forgalmazó webshopoknak érdemes a modell alkalmazásán gondolkodni.

Boxy
2024. 03. 26.

Tippek a sikeres online értékesítéshez

Függetlenül attól, hogy most kezded el az online értékesítést, vagy már rendelkezel egy webáruházzal, amely nem hozza a várt eredményeket, a webáruház bérlés és a webshop marketing kulcsfontosságú tényezők lehetnek a sikeres online kereskedelemben.

Boxy
2024. 02. 12.

TOP CRM rendszerek: útmutató webshopoknak

CRM rendszer: mit jelent? Kinek és miért éri meg CRM rendszert használnia? Mik a legjobb CRM rendszerek? Milyen CRM rendszert válasszak, ha webáruházam van?

Boxy
2024. 02. 08.

M-commerce és további eladási trendek: mi várható a következő években?

M-commerce. Mit jelent az m-commerce? Milyen trendek figyelhetőek meg a hazai m-commerce világában? Miért fontos az m-commerce egy webáruháznak?