Boxy
Blog
Áraink

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Oszd meg
Boxy
2024. 06. 10.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Miért kell változtatni a csomagolási szabályokon?

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Az Európai Parlament idén új szabályokról állapodott meg 2024 tavaszán a csomagolás csökkentésével, újrafelhasználásával és újrahasznosításával kapcsolatban. Mit jelent ez a gyakorlatban a vállalkozásodban? Nézzük a legfontosabb információkat!

Miért kell változtatni a csomagolási szabályokon?

Évente több mint 2 milliárd tonna hulladék keletkezik az Európai Unióban. Éppen emiatt tartja napirenden az EU a környezetvédelemmel kapcsolatos témákat. Ennek része az is, hogy változtatnak a csomagolással kapcsolatos szabályokon.

A cél a hulladék és a felhasznált csomagolóanyag csökkentése, és az, hogy minél jobban megfeleljen a fenntarthatóság elveinek a csomagolás. Ezen kívül a belső piaci szabályok harmonizálása és a körforgásos gazdaság fellendítése.

Az új, csomagolással kapcsolatos rendelet legfontosabb pontjai

Minden csomagolásnak (kivéve a könnyű fa, parafa, textil, gumi, kerámia, porcelán és viasz csomagolóanyagokat) újrafeldolgozhatónak kell majd lennie, és szigorú kritériumoknak kell megfelelnie.

Azt is meghatározzák a jövőben, hogy a műanyag csomagolásnak legalább mennyi újrafeldolgozott anyagot kell tartalmaznia, illetve a csomagolási hulladék mekkora részét kötelező újra feldolgozni.

Nem mindegy az sem, mekkora a gyűjtő-, szállítási és e-kereskedelmi csomagolás esetén az üres tér: ennek aránya legfeljebb 50 százalék lehet majd a csomagoláskor.

Így szorítanák vissza a műanyagokat a csomagolásnál

Egyenesen tilos lesz bizonyos egyszer használatos műanyagokat használni 2030. január 1-jétől. Ez például a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolására, a kávézókban és éttermekben felszolgált és elfogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolására vonatkozik. De az egyesével csomagolt fűszerekhez, édesítőkhöz vagy szállodai tisztálkodószerekhez sem alkalmazható majd egyszer használatos műanyag. 

Az EU tagállamoknak elsősorban a műanyag csomagolási hulladék mennyiségét kell mérsékelniük. De emellett az összes többi szemét mennyiségét is redukálni kell: 2030-ig 5 százalékkal, 2035-ig 10 százalékkal, 2040-ig pedig 15 százalékkal.

Fontos, hogy 2029-re az egyszer használatos (legfeljebb háromliteres) műanyag és fém italtárolóknak már a 90 %-át kell szelektíven gyűjteni, például betétdíjas rendszerrel.

A fogyasztókat is fenntarthatóbb szokásokra ösztönzik

Lényeges pont, hogy az elvitelre készült ételeknél, italoknál lehetővé kell tenni a vásárlónak, hogy a saját ételhordóikat és tárolóikat használhassák. 

2030-ig az elviteles termékek 10 százalékát valamilyen újrafelhasználható csomagolási típussal kell adni.

Az alkoholos és alkoholmentes italok (kivéve tej, bor, röviditalok stb.) csomagolására, valamint a szállítási, fogyasztói és gyűjtőcsomagolására is kitér a javaslat: egy részüknek újrafelhasználhatónak kell lennie.

Már most is többféle alternatíva létezik a fenntarthatóbb csomagolásra

A környezetbarát vagy kevésbé káros megoldások nem újak, gondoljunk csak például a lebomló csomagolóanyagok megjelenésére. Ezek közül a bevonat nélküli papír vagy például egyes sajtokhoz használt fa csomagolás az igazán lebomló, a műanyagok közül még a biológiailag lebomló is problémás.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már írtunk arról, hogy a lebomló csomagolások közül mi az, amit számodra is javaslunk, és mi az, amit kevésbé, valamint arról, hogy például milyen töltőanyagot érdemes használni a csomagokban a hungarocell golyók helyett. Kattints át az ötletekhez!

A cikkünkben említett európai uniós rendelet egyelőre nem lépett hatályba, mivel ehhez a Tanácsnak hivatalosan jóvá kell hagynia a javaslatot. Ám életbe lépése után még tovább formálhatja azt, ahogyan a csomagolásról gondolkodunk.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 07. 01.

Hogyan tompíthatod a webshopodban az infláció hatását?

Az infláció elsősorban kihívásokat és nehézségeket jelenthet egy webshop számára, átgondolt stratégiával és lépésekkel azonban csökkenteni lehet a hatásait

Boxy
2024. 06. 24.

A 15 legjobb marketing eszköz webáruházak számára

Milyen marketing eszközökkel érdemes foglalkoznia egy webáruháznak? Megéri-e offline marketinggel kiegészíteni az internetes jelenlétet? Mik a leghatékonyabb eszközök?

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.