Mi a FIFO elv fogalma, szerepe?

Oszd meg
Boxy
2022. 11. 25.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Mi az a FIFO-elv? Miben különbözik a LIFO-elvtől?

Mit jelent a FIFO elv? Milyen technikai háttér szükséges hozzá? Mi a szerepe a raktározástechnikában, miért fontos?

Mi az a FIFO-elv? Miben különbözik a LIFO-elvtől?

A FIFO-elv tehát egy olyan raktározási koncepció, ami meghatározza, hogy a raktárban található azonos termékek közül melyik konkrét darab kerüljön kigyűjtésre a vásárlói megrendelés beérkezésekor. A FIFO az angol first in, first out kifejezés kezdőbetűit tartalmazza, ami magyarul annyit tesz, hogy ami elsőnek bemenő, az elsőnek kimenő lesz, azaz a raktárba legkorábban beérkezett termék került legkorábban kiszállításra.

LIFO-elv

A LIFO – last in, first out – ennek pont ellenkezője, az utolsónak beérkezett termék kerül elsőként kiszállításra. A FIFO-elv és a LIFO-elv a két leggyakrabban használt raktározástechnikai koncepció, de léteznek további elgondolások is, amik ezen elveket finomítják, vagy teljesen más logikai rendszert követnek.

FEFO-elv

A FEFO-elv – first expired, first out – a FIFO-elvhez nagyon hasonló, a raktárban található leghamarabb lejáró szavatossággal rendelkező termékeket választja ki elsőként szállításra.

LOFO-elv

A LOFO-elv – low first out – és a HIFO-elv – high first out – a termék beszerzési árát veszi alapul: az előbbi a legolcsóbban, míg utóbbi a legdrágábban beszerzett terméket szállítja ki legelsőként a raktárból. Egyéb elgondolások is léteznek, például van olyan elv, ami a raktárbeli elhelyezkedést veszi alapul és a legközelebbi vagy legkönnyebben elérhető terméket szállítja ki elsőként.

A FIFO-elv és a LIFO-elv közötti gyakorlati különbségekre még visszatérünk az egyes fejezetekben, mindkét elv a másik fényében könnyebben értelmezhető.

Milyen szerepe van a FIFO-elvnek a raktározástechnikában?

Az, hogy a betárolás után milyen elv szerint történik a termékek kiválasztása a szállításra alapvetően meghatározza a logisztikai bázis üzemeltetését és technikai hátterét. Ugyanez fordítva is igaz, csak bizonyos felszereltségi háttérrel rendelkező bázisok tudnak adott raktározástechnikai elveket követni.

A FIFO-elvet úgy képzelhetjük el, mint egy folyosót, ahol a termék beszállítása mindig a folyosó egyik végén, míg kiszállítása a másik végén történik. Kiszállításkor tehát mindig az a termék lesz előbb elérhető, amit előbb helyeztek a folyosóra.

A LIFO-elv ezzel szemben egy olyan folyosó, aminek csak az egyik oldalán van ajtó, így mindig az a termék lesz elérhető, amit legutoljára helyeztünk a folyosóra. Más megközelítésben a FIFO egy csővezeték, ahol mindig előrébb toljuk a kijárat felé az újonnan érkezett termékekkel a korábban érkezetteket, míg a LIFO egy doboz, ahol mindig a legfelső, azaz a legutóbb beletett termék érhető el számunkra.

Milyen technikai háttér szükséges a FIFO-elvhez?

A FIFO-elv alkalmazásához minimum állványrendszer szükséges a raktárban, hatékonnyá pedig valamilyen dinamikus elem beépítésével válhat. Nézzük meg miért!

Az könnyen belátható, hogy egy olyan raktárban, ahol egymás mellett vagy egymásra halmozva tárolják az árukészletet nem lehet minden termékhez a hozzáférést biztosítani, így a FIFO-elv sem valósulhat meg.

A hozzáférést két módon lehet biztosítani: vagy egy állványzattal, amin a termékek tárolása történik, vagy valamilyen dinamikus rendszer beépítésével, ami a termékeket mozgatni képes.

Mindkét elem külön-külön is elméleti megoldást nyújt a hozzáférhetőségre, de csak együtt adnak hatékony rendszert. Egy állványos, raklapos, görgőket is alkalmazó rendszerrel már egészen gyorsan és átláthatóan megoldható a FIFO-elv szerinti raktározás: az állvány egyik oldalán történhet az új termékek betárolása, míg a másikon a gyűjtése, a görgők pedig biztosítják, hogy a betároló oldalról folyamatosan a gyűjtő oldal irányába mozogjon az árukészlet.

Az így kialakított raktár már tökéletesen tudja a FIFO-elvet követni, ugyanakkor a helykihasználása nem optimális: az állványok közötti anyagmozgatáshoz fennt kell tartani aránylag nagy területet, illetve vertikálisan is vannak korlátjai az így berendezett logisztikai központoknak.

A helykihasználás javításában nagy mértékben segít a robotizáció, aminek függőleges helykihasználása sokkal előnyösebb és hagyományos gépekkel, valamint kezelőszemélyzettel is jóval kevesebb pontot kell az anyagmozgatás miatt elérni, így a horizontális helyigénye is kedvezőbb egy robotizált logisztikai központnak.

Mik a FIFO-elv előnyei?

A FIFO-elv alapvető előnye, hogy adott termék a lehető legkevesebb időt tölti a raktárban.

A vásárlók szeretnek minél újabb terméket venni, még akkor is ha az új és a régi között pusztán csomagolásbeli különbség van. Ez az eladó érdeke is, hogy ne legyenek olyan darabok az árukészletben, amik beragadnak a raktárba, elavulnak vagy amortizálódnak.

A FIFO-elv az esetek többségében átfedésben van a FEFO-elvvel, azaz lejárati idővel rendelkező termékek esetén a hamarabb lejáró – ami egyben általában a hamarabb raktárba kerülő is egyben – termék kerül kiszállításra.

A FIFO-elv használata az infláció hatását is mérsékli, mindig az időben előbb és olcsóbban legyártott vagy beszerzett termék értékesítésével kedvezőbben jár a vállalkozás, mint annak tárolásával és esetleges amortizációjával.

Milyen hátrányai vannak a FIFO-elvnek?

A FIFO-elvnek aránylag kevés hátránya van, sokkal inkább az az állítás igaz, hogy előfordulnak olyan termékek, amiket nem érdemes FIFO-elv szerint raktározni, vagy nem származik ebből előny.

Tömbös vagy halmozott tárolás

A FIFO-elvet követő raktárakban nem lehetséges a tömbös vagy halmozott tárolás, illetve ha bármilyen oknál fogva nem a sorban következő termékre van szükségünk, akkor az a hozzáférhetőséget nehezíti és a rendszert kellemetlenül megbolygathatja.

Bizonyos anyagok tulajdonságai

Például ömlesztett fémárut vagy téglát nem feltétlenül érdemes FIFO-elvben tárolni, mert az árukészlet biztosan nem fog megromlani és nincs érdemi jelentősége, hogy mikor került a raktárba a termék, ugyanakkor az ömlesztett vagy halmozott tárolás olcsóbb. Egy fent leírt görgős rendszerben ha egy közbülső termékre van szükségünk valamilyen ok miatt, ahhoz több terméket kell mozgatnunk, amit érkezési sorrendben visszahelyezni a rendszerbe nehézkes.

A FIFO-elvet követő raktárak tervezése és kialakítása nagyobb beruházást igényel, a készletnyilvántartás ellenőrzése bonyolultabb, pontosabban nagyobb precizitást igényel.

Milyen esetben érdemes a FIFO-elv mellett döntenem?

Kis túlzással néhány terméktípuson kívül majdnem mindent megéri elméletben FIFO-elv használata mellett raktározni.

A homogén, lejárati idővel nem rendelkező termékek kivételével minden más termékcsoport alkalmas a FIFO-elvben történő raktározásra. Lejárati idővel rendelkező termékek (például élelmiszerek, gyógyszerek stb.) esetében csak a FIFO-elv (vagy a nagyon hasonló FEFO-elv) lehet megfelelő. A

többi termék esetében a már feljebb is említett, a termékkészlet folyamatos megújulásán nyugvó előnyök miatt érdemes a FIFO-elv mellett dönteni.

Mi az az ok, ami miatt mégsem dönt mindenki a FIFO-elv mellett?

A válasz aránylag egyszerű: logisztikai központ magas beruházási költsége miatt. Ez az amire megoldást kínálhat a bérraktározás vagy a webáruházak esetében a fulfillment. A bérraktározás a logisztikai szolgáltatónak folyamatos magas raktári kihasználtságot, a több partner miatt kisebb kockázatot jelent.

A vállalkozásoknak pedig magas minőségű, de az osztott költségek miatt kedvező árú logisztikai szolgáltatásokat, ahol csak a valóban elvégzett raktári tevékenységek után kell díjat fizetniük. Ilyen módon egy kisebb vállalkozás is a FIFO-elv mellett dönthet, miután a beruházás kockázata és költsége nem terheli.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 04. 22.

Mi a cross-docking rendszer szerepe a modern logisztikában?

A cross-docking egy modern szemlélet és modell napjaink logisztikájában. Megnézzük milyen termékeket forgalmazó webshopoknak érdemes a modell alkalmazásán gondolkodni.

Boxy
2024. 03. 26.

Tippek a sikeres online értékesítéshez

Függetlenül attól, hogy most kezded el az online értékesítést, vagy már rendelkezel egy webáruházzal, amely nem hozza a várt eredményeket, a webáruház bérlés és a webshop marketing kulcsfontosságú tényezők lehetnek a sikeres online kereskedelemben.

Boxy
2024. 02. 12.

TOP CRM rendszerek: útmutató webshopoknak

CRM rendszer: mit jelent? Kinek és miért éri meg CRM rendszert használnia? Mik a legjobb CRM rendszerek? Milyen CRM rendszert válasszak, ha webáruházam van?

Boxy
2024. 02. 08.

M-commerce és további eladási trendek: mi várható a következő években?

M-commerce. Mit jelent az m-commerce? Milyen trendek figyelhetőek meg a hazai m-commerce világában? Miért fontos az m-commerce egy webáruháznak?

Boxy
2024. 02. 05.

Mitől lesz felhasználóbarát egy webáruház: útmutató

Felhasználóbarát webáruházak jellemzői. Miért fontos, hogy egy webáruház felhasználóbarát legyen? Mire figyeljünk felhasználóbarát oldal készítésekor?

Boxy
2024. 02. 01.

Termelési logisztika: jelentése, feladatai, eszközei, fontossága

Termelési logisztika jelentése és feladatai. Hogyan változott a termelési logisztika helyzete? Mit tanulhat a termelési logisztika működéséből egy webshop?

Boxy
2024. 01. 29.

EBITDA számítása: miért jó tisztában lenni ezzel webshop tulajdonosként?

EBITDA számítása: mit jelent és mikor hasznos? Miért lehet fontos az EBITDA számítása webshop tulajdonosként? Mi az az EV/EBITDA ráta és mire való?

Boxy
2024. 01. 25.

Üzleti terv készítése webshop tulajdonosoknak

Üzleti terv webáruházaknak: miért fontos? Mit tartalmaz az üzleti terv? Kinek szól az üzleti terv? Hogyan írjunk üzleti tervet? Milyen a jó üzleti terv?

Boxy
2024. 01. 22.

7 marketing podcast webáruház tulajdonosoknak

Marketing podcast adások webáruház tulajdonosoknak: mit és miért érdemes hallgatni? Mik a legjobb hazai és külföldi marketing podcastek? Hol érhetőek el?