Boxy
Blog
Áraink

Mi a logisztikus feladata, ki ő és mit csinál pontosan?

Oszd meg
Boxy
2023. 02. 09.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Mit csinál a logisztikus?

Mit jelent az, hogy logisztikus? Mi egy ilyen szakember feladata? Mennyit keres egy logisztikus? Hogyan, miként lehet valakiből logisztikus?

Mit csinál a logisztikus?

A logisztikus egy vállalaton belül hozzájárul ahhoz, hogy a termékek a megfelelő mennyiségben és minőségben, idő- és költséghatékony módon álljanak rendelkezésre a kívánt helyszínen. A gyakorlatban ez a logisztikai tevékenység megtervezését és lebonyolítását jelenti, ami sokrétű kommunikációs feladat. A logisztikának nagyon sok specializált ága van, így a logisztikus is specializálódhat, vagy karrierje során akár több ágazat logisztikai teendőibe is beleláthat.

A logisztikus mindennapi munkavégzése során kapcsolatot tart az ügyfelekkel és partnerekkel, kezeli az esetleges reklamációkat. Felméri igényeiket, szükség esetén részt vállal a kárügyintézésben. Kezeli a rendeléseket és beszerzéseket, előkészíti a szállítmányozással kapcsolatos szerződéseket.

Megszervezi a raktári tevékenységekkel kapcsolatos teendőket, ellenőrzi a készleteket, ami alapján ellátási tervet készít. A logisztikus napi munkavégzése legalább olyan erősen kapcsolódik cége logisztikai bázisához, mint a partnerekkel folytatott szinte folyamatos kapcsolattartáshoz. Megtalálja a termékek továbbításához legalkalmasabb fuvarozási módot és útvonalat, ennek során figyelembe veszi a partnerek igényeit, a rendelkezésre álló időt és anyagi kereteket. Ha szükséges, akkor a nemzetközi szállítmányozással kapcsolatos adminisztratív teendőket is ellát. Támogatja a szállítmányozással kapcsolatos vezetői döntések meghozatalát és végrehajtását.

A logisztikus munkája változatos és stresszes, ami a folyamatos üzemelés mellett az állandóan változó beszerzési és szállítási lehetőségek függvényében alakul. A körülmények egyik napról a másikra megváltozhatnak, felléphetnek váratlan helyzetek vagy problémák – akár a Föld másik felén – aminek gyors és hatékony megoldása a logisztikus feladata. A logisztikus általános műveltsége, tájékozottsága előnyt jelent munkavégzése közben, amikor ezen problémákat kell megértenie és megoldania. A logisztikus több lehetőséget is ismer adott feladat megoldására, mindig van B terve, amit szükség esetén használhat.

Hogyan lesz valakiből logisztikus?

Ha valaki egy versenyképes, változatos, mozgalmas, ugyanakkor éppen ezért stresszes és sok kommunikációt igénylő szakmát szeretne, akkor a hivatalos képesítés megszerzésén túl elsősorban az elhatározáson múlik. A logisztika olyan embereknek való, akik szeretik a szervező munkát és a folyamatos visszajelzést tevékenységük hatékonyságáról. A logisztikus sokfelé oktatott hiányszakma, a logisztika pedig egy növekvő ágazat, ami változatos munkalehetőségeket fog kínálni a következő évtizedekben is. A logisztikus szereti használni szóban és írásban is az idegen nyelveket.

A raktározás, szállítmányozás, logisztika férfi szakmaként él a köztudatban – tévesen. A logisztikus egy kreatív és mozgalmas szakma, amit mindkét nem egyformán és ugyanolyan jól képes ellátni, így egyre több nő válik logisztikussá és a technikumokban is növekszik a lányok aránya. A munkavállaló neme nem jelent előnyt vagy hátrányt, bárki jól érvényesülhet logisztikusként.

Milyen szakmai háttérrel kell rendelkeznie egy logisztikusnak?

Elsősorban az egyén készségei határozzák meg azt, hogy sikeres logisztikussá válik-e. Ezen felül természetesen szükséges a megfelelő végzettség is – mindkét témáról szólunk részletesebben is lejjebb.

Van olyan szakmai múlt, ami jó alapot adhat a logisztikusként való elhelyezkedéshez is. Kommunikáció és ügyfélkapcsolatok terén szerzett tapasztalat egészen biztosan jól használható tudás, miként az informatikai rendszerek ismerete és a marketing alapok is. Az adminisztráció a logisztikus megkerülhetetlen feladata, így ezen a téren is előnyt jelent a tapasztalat. Kifejezetten jó referencia az olyan munkakör, ahol idegen nyelven kellett telefonon kapcsolatot létesíteni ügyfelekkel.

Előnyt jelent a partnerek igényeinek megértésében, ha a logisztikához kapcsolódó szakmák valamelyikében szerzett már tapasztalatot a munkavállaló. A raktározás, a szállítás vagy a gyártás területén végzett korábbi munka hasznos tudást nyújt.

Mindenképpen előnyt jelent az adott vállalat profiljának, termék készletének, tevékenységnek ismerete és ehhez kapcsolódó referencia megléte. Egy webshop logisztikával foglalkozó cég esetében e-kereskedelmi tapasztalatok hasznosak, míg egy agrár logisztikai cégnél a mezőgazdasági ismeretek számítanak igazán.

A logisztikus munkája szerteágazó, így sok munkakör tudását használhatja. A tapasztalt logisztikus olyan látásmóddal, tudás- és kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amit nehéz más szakmából maradéktalanul pótolni.

Hol képzik a logisztikusokat?

A logisztikus megnevezés egy ernyőfogalom, amibe több konkrét végzettség is beletartozhat, amit eltérő oktatási intézményekben oktatnak. A konkrét munkakörökben azonban jelentős az átfedés, azaz egy adott munkakör, gyakran eltérő logisztikai végzettséggel is betölthető.

Logisztikai végzettség szerezhető több gimnáziumban vagy szakiskolában országszerte. Logisztikai képzés minden régióban elérhető. Jellemzően a hagyományos négy évet lefedő középiskolai tanulmányok meghosszabbításával technikusi végzettséget adnak ezen oktatási intézmények. Az így megszerzett végzettséggel egyenértékű képesítést adó tanulmányok kezdhetőek OKJ felnőttképzés keretében is. A végzettség megnevezése általában logisztikai technikus vagy logisztikai ügyintéző. Egyes képzési helyek általános jellegű tudást kínálnak, de néhány iskola specializált, például vasúti szállítmányozási vagy honvédségi logisztikusokat is képez.

A logisztika specializált területeire egyetemi képzések és egyetemi szakirányok is indulnak. A képzés jellege és így a végzettséggel betölthető munkakörök jelentős mértékben eltérhetnek egymástól. A logisztikai mérnökök nem csak a logisztikai rendszerek elemzésére, szervezésére, irányítására alkalmasak, de részt vállalnak a rendszer elemeinek kialakításában, a logisztikai eszközök tervezésében, gyártásában és ellenőrzésében is. A vállalati logisztikai rendszereket és a vállalatokat átfogó ellátási láncokat irányító szakemberré a gazdaságtudományok területén megszerezhető logisztikai menedzsment diplomával válhatunk.

Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó logisztikus legyen?

Vannak készségek, amik megléte alapvető ahhoz, hogy valakiből jó logisztikus váljék. A logisztikus több irányban tart kapcsolatot vállalaton belül és kívül, ehhez több csatornát használ. Elengedhetetlen, hogy jó kommunikációs képessége legyen a logisztikusnak mind szóban, mind írásban és lehetőleg idegen nyelven is értsen. Tudnia kell kezelni eltérő kulturális közegek kommunikációs szokásait. Fontos, hogy értse és megértse a különböző felek igényeit és elvárásait, így empatikusnak kell lennie. Ezen igényeket és elvárásokat össze is kell tudnia egyeztetni, ami sokszor nem egyszerű, néha közel lehetetlen: logisztikusnak lenni stresszes feladat, a mindenkinek megfelelő eredmény megtalálásához kreatívnak és jó problémamegoldó képességgel rendelkezőnek kell lennie. A logisztikusnak céltudatosnak kell lennie, miközben képes kell, hogy legyen alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez és adott keretek között megtalálni az optimális megoldást a problémára. A logisztikus pontos munkavégzése teremti meg más munkafolyamatok alapját, így precízen és felelősségteljesen kell dolgoznia.

Összességében tehát a kreatív, jól kommunikáló, precíz és stressztűrő emberből válhat jó logisztikus. Idegen nyelvek ismerete és használata elengedhetetlen.

Mennyit keres Magyarországon egy logisztikus?

A logisztikus keresett szakma Magyarországon, így az elhelyezkedési lehetőségek kedvezőek. Nem egyenletes a kereslet az ország minden pontján, de logisztikus végzettséggel gyakorlatilag bármely megyében el lehet ma helyezkedni. A fizetések – mint sok más szakmában – Budapest környékén és az ország nyugati felében magasabbak, mint Magyarország más tájain. Egy OKJ végzettséggel rendelkező logisztikus nagyságrendileg 350 ezer és 450 ezer forint közötti bruttó bérrel számolhat.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?