Boxy
Blog
Áraink

Shopify Magyarországon: előnyök és hátrányok

Oszd meg
Boxy
2023. 06. 16.
E-kereskedelem
Tartalomjegyzék
Shopify Magyarországon: előnyök és hátrányok

Shopify magyar környezetben: Kinek éri meg? Milyen költségekkel kell számolni? Mit tud? Magyar webshop motort válasszunk vagy a Shopify-t?

Shopify Magyarországon: előnyök és hátrányok

A Shopify magyar viszonyok között megéri vagy sem? Erre az alapvető, de nem egy szóval megválaszolható kérdésre keressük a választ következő cikkünkben. Bemutatjuk a Shopify előnyeit, hátrányait és magyar specifikus viszonyait.

Mi az a Shopify webshop rendszer?

A Shopify egy kanadai, e-kereskedelemre szakosodott multinacionális cég, aminek legfontosabb terméke a vele azonos nevű webáruházak építésére és kiszolgálására létrehozott platformja. A Shopify platform egy nagyon széleskörű szolgáltatáscsomaggal megtámogatott webshop motor. A vállalkozás célja, hogy bárki egyszerűen, előzetes technikai tudás nélkül hozhasson létre egyedi és minőségi webáruházat, majd a létrehozást követően azt fennakadások nélkül üzemeltethesse. A Shopify az ehhez szükséges összes szolgáltatást egy helyen kínálja.

A Shopify felhasználóbarát rendszerét több millió webáruház használja világszerte. A szolgáltatás a világon szinte mindenhol elérhető, de nagy népszerűségre Észak-Amerikában és Európában tett, szert. A két piac együtt a Shopify felhasználók háromnegyedét adja, a felhasználók fele amerikai.

A platform globálisan gondolkodik, elsősorban az amerikai felhasználók szempontjait kiszolgálva, de a Shopify magyar lehetőségei is folyamatosan bővülnek.

Mik a Shopify legnagyobb előnyei? Miért olyan népszerű a világban?

Ha valaki informatikai előképzettség nélkül szeretne egy kezdő online vállalkozást alapítani vagy egy nagyobb, profi webáruházat tökéletesíteni, akkor is meg fogja találni számítását a Shopify-on.

Megoldások kezdőknek és profiknak

A platform egyaránt kínál megoldásokat a teljesen kezdőknek és a profiknak, illetve lehetőséget nyújt arra, hogy a platformon belül fejlődjünk. A rendszer teljes egészében online működik, könnyen kezelhető és érthető. Nem kell semmit megvásárolni, programozni, telepíteni, egy laptopról kezelhető minden.

Egyedi igényekhez alakítható

A minden itt valóban mindent jelent. Miközben a rendszer lehetőséget kínál arra, hogy egyéni igényeinkhez alakítsuk (például fizikai boltunkat és webáruházunkat összekössük, külső partnerek szoftvereit integráljuk), minden e-kereskedelemmel kapcsolatos problémára kínál megoldást házon belül is. Mindehhez bármikor elérhető és felkészült ügyfélszolgálat is tartozik. A népszerűség egyik alapja és korlátja is, hogy a Shopify alkalmazásához az angol nyelvet célszerű ismerni.

Aránylag olcsó

Egy valóban működőképes webáruházat nem csak egyszerű és gyors, de aránylag olcsó is megalapítani a Shopify-on. Félreértés ne essék: a szolgáltatás nem olcsó, a Shopify magyar környezetben kifejezetten drága, de az indulási költségek alacsonyak. A cég árképzéséről még lesz szó, mert ez az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés abból a szempontból, hogy megéri-e webáruházat a platform segítségével létrehoznunk.

Egyszerű, gyors, és jól is működik

Egyszerű, gyors, profin működik, angol nyelvű és alacsonyak a belépési költségek: ezért népszerű a Shopify.

Mennyibe kerül a Shopify webshop rendszer?

Egy magyar webáruház esetében a költségek a webshop motor megvásárlásából vagy bérléséből, a domain megvásárlásából, a tárhelyszolgáltatás díjából és ha magunk nem értünk hozzá, akkor egy programozó béréből állnak össze. Ehhez kapcsolódik később a keresőoptimalizálás és a marketing.

Milyen rendszerben működik?

A Shopify havidíjas, előfizetői rendszerben működik. A különféle csomagok rendkívül eltérő tartalmúak: az igazán fapados csomag arra lehet jó, ha hobbiból gyártunk valamit, amit aztán eladnánk, míg a legprofibb csomag akár egy multinacionális kereskedelmi cég üzletét is menedzselni tudja. A legolcsóbb csomag havidíja 5 dollár, de létezik 2000 dolláros ajánlat is. A csomagokról később részletesen írunk.

Mi tartozik bele az előfizetésbe?

Az előfizetési díj mellett a Shopify előre elkészített sablonokat és applikációkat is kínál. Mindenből létezik ingyenes, de a jobbak fizetősek – gyakran havidíjasok. Egy igazán profi webáruház működtetéséhez nagyjából 5-10 ilyen kiegészítőre lesz szükségünk, noha nem érdemes mindenhol a fizetőset választani, biztosan nem fogják az ingyenes verziók kielégíteni vágyainkat, így van ahol ez rendszeres plusz költségként fog megjelenni.

A harmadik igen fájó költséget a tranzakciós díjak jelentik. A díj mértéke függ az előfizetői csomagtól és a fizetési módtól, de akár az 5%-ot is elérheti. (Ezen felül kell számolnunk a külsős fizetési szolgáltató tranzakciós díjával is.)

Tehát a Shopify havidíja a csomag előfizetés díjából, az általunk használt fizetős sablonok és applikációk havi költségéből, valamint a tranzakciós díjakból tevődnek össze. Ugyanakkor nem kell törődnünk a tárhellyel, informatikai háttérrel és belépő szinten a marketing és keresőoptimalizálás is működik külső segítség nélkül is.

Ha a Shopify-ra csak mint webáruház motorra gondolunk, akkor költsége pokol drága, ha beleszámoljuk az általa nyújtott szolgáltatásokat és azok minőségét, amit itthon külön vásárolnánk meg, akkor bizonyos helyzetekben versenyképes lehet.

Arról, hogy mik ezek a helyzetek a cikk végén írunk, a konkrét árakról pedig kicsit lejjebb az előfizetői csomagoknál.

Milyen lehetőségek vannak a Shopify magyar vonatkozásának?

A magyar piac túl picike ahhoz, hogy a Shopify prioritásként kezelje a hazai webáruházak igényeit. Ez alapvetően három dologban mutatkozik meg: nincs magyar nyelvű háttértámogatás, az árak nem a magyar piachoz szabottak, a hazai külső szolgáltatók integrációja nem teljes körű (illetve néhány szolgáltatás nem érhető el Magyarországon.). A Shopify magyar szempontból fontos tényezőit vesszük sorra.

Nyelv

A látogatói oldalon elérhető a magyar nyelv, de a belső kezelőfelületeken és az ügyfélszolgálaton nem. A rendszer automatikus, vásárlók számára készített üzenetei is angolul vannak, ezeket nekünk kell lefordítani. Ha valaki nem beszél legalább közepesen angolul, akkor pont azt a könnyű kezelhetőséget, az ehhez kapcsolódó képzési anyagokat és támogató ügyfélszolgálatot veszíti el, ami a Shopify egyik legnagyobb előnye.

Rendszeres munka

A webshop motor és a webáruház kezelőfelületeivel napi szinten kell dolgozni. Nem érdemes ezen garasoskodni, mert a gagyi szolgáltatással folyamatosan szívni fogunk egészen addig, amíg újabb plusz költségért le nem cseréljük.

A Shopify működik, nem áll le, nem omlik össze, nincsen tele buggal.

Ezt több hazai bérelhető webáruházat kínáló szolgáltató is tudja, így a Shopify árait a Shoprenter vagy az UNAS ajánlataival érdemes egyáltalán összevetni. Nos ezeknél is drágább, de valamivel többet is tud. A kérdés, hogy kell-e nekünk a több és ha igen mennyit ér ez meg nekünk.

Integráció

A Shopifly rendszerébe nem minden népszerű magyar online szolgáltató integrálható vagy az nem ingyen tehető meg. Rögtön az elején le kell szögeznünk: minden megoldható, csak éppen az egyszerűség sérülhet. A legfontosabb integrációs területek a számlázás, a fizetési módok és a logisztika.

A számlázást tekintve a Shopify magyar integrációja elég jó: a Billingo és a Szamlazz.hu is működik, utóbbi csak havidíjért. Mehetünk tovább.

A logisztikát tekintve vannak fennakadások. A Shopify kötött checkout oldala miatt az átvevőpontos szállítás macerásan oldható meg. A népszerű futárszolgálatok közül többnél nem automatizálható a rendeléskezelés és a címkenyomtatás. A GLS-nél van erre egy applikáció, ami segít, de ez nem minden futárszolgálatnál adott. Megoldás lehet ugyanakkor a fulfillment, hiszen a hazai szolgáltatók közül több is összeilleszthető a Shopify-jal, például a Webshippy vagy a Boxy.

A Shopify nem teszi elérhetővé saját fizetési rendszerét (Shopifly Payments) a magyar piacon, miközben ezen eszköz használatát támogatja árképzésével. A PayPal, a Barion és az OTP SimplePay fizetési rendszere integrálható, csak sajnos nem a legalacsonyabb árú megoldás. Érdemes azonban kiemelni, hogy a Shopify magyar viszonylatában is elérhető az utánvét és a banki átutalás lehetősége, amik a legolcsóbb és hazai viszonylatban a legnépszerűbb fizetési módok között vannak. Nagy gond tehát itt sincs, csak lehetne jobb is.

Shopify magyar előfizetési lehetőségek

A Shopify magyar előfizetői számára is ugyanazokat a csomagokat kínálja, amit bárki másnak a nemzetközi piacon. A csomagok között a váltás lehetséges minden irányban. A Shopify három napig ingyenesen, majd további három hónapig 1 dollárért próbálható ki. Minden csomag havidíjas, de a díjfizetés lehet havi vagy éves is – utóbbi olcsóbb.

Starter

A Shopify Starter csak új regisztrálók számára érhető el a három hónapos próbaidőszak alatt. Ebből a csomagból csak felfelé lehet lépni, ide visszalépni nem lehet, ugyanakkor nem kötelező elhagyni a csomagot. A havidíj csak 5 dollár, de a tranzakciós költség minimum 5%, tehát valóban csak a tesztelés időszakában érheti meg, vagy ha csak hobbi szinten szeretnénk egy-egy dolgot értékesíteni.

Ez a csomag saját közösségi média felületeinken való értékesítést támogatja, nem építhető vele klasszikus webáruház. Integrációs lehetőségei minimálisak.

Shopify Lite

A Starter egy új csomag, korábban a részben eltérő tartalmú minimális csomag a Lite névre keresztelt volt.

Ez a csomag új regisztrálóknak már nem érhető el, a még benne lévőknek nem kötelező az átlépés.

Basic

A Basic a Shopify alapcsomagja, aminek díja 24-32 dollár (éves díjfizetéssel vagy havi díjfizetéssel) havonta. Minden benne van, ami az elinduláshoz szükséges, de semmivel sem több. Ajánlott ezzel kezdeni, hiszen mindig lehet nagyobb tartalmú csomagra váltani. Kezdő webáruházak számára ideális, de számoljunk azzal, hogy szükségünk lesz néhány fizetős kiegészítőre ahhoz, hogy vágyainknak megfelelően működjön oldalunk.

A csomag tartalmazza a webshop építésének lehetőségét (ez a fő különbség a Starterhez képest), saját domain használatát, SSL regisztrációt, végtelen mennyiségű termék feltöltését, két felhasználói fiók regisztrálását és a bármikor elérhető angol nyelvű ügyfélszolgálat használatát. A tranzakciós díj külső szolgáltató esetén (magyar Shopify esetén nincs más lehetőség) 2%.

Shopify

A mindenféle jelzők nélküli Shopify csomag díja 69-92 dollár. Ehhez a csomaghoz csak 1%-os tranzakciós díj társul.

A csomag legkomolyabb előnye a Basic verzióhoz képest a jóval részletesebb statisztikák elérése.

Ebben a csomagban már öt felhasználói fiók regisztrálható.

Advanced

A Shopify profi csomagja, ami a sok árut mozgató, több külső partnerrel dolgozó, nagyobb webáruházak számára lehet előnyös. Itt a riportok már személyre szabhatóak és még speciálisabb elemei is elérhetővé válnak. Tizenöt felhasználói fiók regisztrálható.

A tranzakciós díj már csak 0,5%, de a havidíj 289-384 dollár.

Shopify Plus

Létezik még egy komplex szolgáltatáscsomag, amit az igazán nagyoknak szán a Shopify.

Tekintettel arra, hogy már az Advanced csomag is illúziónak tűnhet a magyar piacon tevékenykedő KKV-k számára, a 2000 dollártól induló, de egyedi ajánlattal lekérhető Plus csomag tartalma tulajdonképpen lényegtelen.

Commerce Components

Azok számára, akik saját webáruházat építettek, de valamilyen oknál fogva a Shopify rendszerének egy-egy elemére lenne szükségük, lehetőségük van ezt külön megvásárolni. A díj a konkrét kéréstől függ.

Milyen Shopify sablonok vannak?

A design tekintetében a Shopify személyre szabhatósága gyakorlatilag korlátlan. A https://themes.shopify.com/ oldalon több szűrő segítségével választhatjuk ki a számunkra legszimpatikusabb sablont, amit ezután tovább alakíthatunk. Minden sablon megfelel a minimum technikai követelményeknek és beépített tulajdonságokkal bírnak, amik az értékesítést segítik. Ezek ugyanakkor eltérőek sablononként, így nem csak a design jelenti a különbséget köztük.

Miben mutatkozhat meg ez a különbség? Eltérő lehet a menü megjelenítése, tagoltsága, különféle szűrők lehetnek a keresőkben. A sablonokban különbözhet a navigáció logikája. Van sablon ami jobban kezeli a videókat, mint a másik. Minden funkció később is beépíthető egy sablonba, általában fizetős applikációként. A sablonok között ingyenesek és fizetősek egyaránt vannak. A sablon választás fontos lépés érdemes jól átgondolni. A sablonokat élesítés előtt ki is próbálhatjuk, magunk kedvére alakíthatjuk.

Mit kell tudni a Shopify magyar ingyenes sablonjairól?

Az ingyenes sablonok néhány kiegészítővel felturbózva tökéletesen megfelelnek egy átlagos webáruház igényeinek. A sablonok nyelve is állítható, így egyes sablonok esetében lehetséges a magyarra fordítás. Ahol ez nem választható alapból, ott a fordítást nekünk kell elvégezni. Jelenleg 12 ingyenes sablon érhető el.

Az ingyenes sablonok hátránya, hogy korlátozottak a laikusként változtatható design elemei. Az ingyenes sablonok akkor is költséghatékonyabbak, ha néhány fizetős applikációt telepítünk.

Mennyivel tudnak többet a Shopify fizetős sablonok?

A fizetős sablonok általában jobban személyre szabhatóak, profibban kidolgozottak, így laikusként is több design elemet tudunk alakítani, mint az ingyeneseknél. Egyes elemek alapból beépítettek, amit az ingyeneseknél külön fizetős applikációként kellene aktiválni. Fizetős sablonok nem csak a Shopify hivatalos felületéről érhetőek el, hanem külső szolgáltatóktól is. Figyeljünk, mert ha ezekkel a sablonokkal probléma adódik, nem kapunk támogatást a Shopify-tól, mert ők csak a saját készítésűekre (ingyenesekre is) adják ezt a szolgáltatást.

Mit érdemes tudni a Shopify applikációiról?

Szinte mindenre létezik Shopify applikáció. A hivatalos boltból (https://apps.shopify.com/) érdemes választanunk, hogy a támogatás is biztos legyen hozzájuk. Az applikációk között is akadnak ingyenesek, de többségük havidíjas rendszerben működik. Néhány applikáció telepítése – különösen ingyenes sablon esetén – elkerülhetetlen lesz, de számukat érdemes alacsonyan tartani, mert könnyen egekbe szökhet webáruházunk fenntartásának díja. Egy funkcióra nem egy applikáció létezik, nem csak áruk, de minőségük is eltérő lehet.

Melyek a Shopify legfontosabb előnyei?

Végül összefoglaljuk a Shopify legfontosabb előnyeit és hátrányait.

Felhasználóbarát

A kezelőfelületek előképzettség nélkül is közérthetőek. A leírások precízek, a funkciókhoz és használatukhoz megfelelő képzési anyagok is csatlakoznak. Az ügyfélszolgálat tényleg mindig elérhető és tud válaszolni a kérdésekre.

Az amerikai vevőközpontú és mindent a biztosnál is biztosabban elmagyarázó szemlélet a szolgáltatás minden pontján érzékelhető.

Profi technikai háttér

Működik. Úgy működik, ahogy leírják, hogy működni fog. Nem lassul be, nem omlik össze egy frissítéskor. Mindehhez ráadásul nem csatlakozik kizárólag programozók által használt és értett nyelvezet. A – nem kevés – pénzünkért pont azt kapjuk, amit ígértek és amit elvárhatunk. Igaz, annál nem többet, de azt precízen mindig.

Hatalmas fejlesztői gárda dolgozik azon, hogy az ügyfélkapcsolaton és marketingen túl az alapszolgáltatás, a webáruházak informatikai kiszolgálása is minél zökkenőmentesebb és jobb legyen.

Keresőoptimalizálás és marketing

A Shopify jó barátságban van a keresőmotorokkal. Külön keresőoptimalizálás nélkül is képesek elfogadható eredményeket elérni, a rendszeren belüli – fizetős – kiegészítő marketing és SEO szolgáltatásokkal pedig olyan tevékenységeket végezhetünk el pár kattintással magunk, amiért máshol szakértőt kellene fogadnunk.

Felhőalapú tárolás

Minden a felhőben van, biztonságosan védve, de mindig elérhető formában. Soha nem kell szerverrel vagy annak kapacitásaival foglalkoznunk. Black Friday-kor sem. Nem kell felhívni ezért soha senkit. Ez benne van az árban, amit egészen addig nem tudunk milyen sokat ér, amíg nem tapasztaltunk meg mást.

Ökoszisztéma

Mindennek megvan a helye a rendszerben és könnyen lehet egyik lépésről a másikra jutni. Nem csak a szolgáltatások árai, hanem maguk a szolgáltatások és pontos tartalmaik is skálázottak.

Kiszámítható fejlődési utak és lehetőségek állnak előttünk meglepetések nélküli költségek mellett.

Milyen hátrányai vannak a Shopify-nak?

Nézzük az árnyoldalt is.

Árképzés

A Shopify magyar viszonylatban drága, de az igazi problémát a nehéz összehasonlíthatóság jelenti. A Shopify árképzése teljesen más logikán alapul, mint a hazai piac szereplőié, ami abból is adódik, hogy más szolgáltatást nyújt, mint a hazai piac szolgáltatóinak java. Van olyan helyzet, amikor a Shopify olcsóbb, mint ugyanazt itthon más szolgáltatókkal elérni, de erre nincs és várhatóan nem is lesz soha egy összehasonlító táblázat.

Tanulási görbe

A Shopify arra törekszik, hogy mindenféle előképzettség nélkül el tudjon valaki indítani egy webáruházat. Az ugyanakkor nem igaz, hogy mindenben profi webáruház építhető szaktudás nélkül. Két út áll előttünk: vagy a Shopify-hoz is fejlesztőt kell fogadnunk vagy a Shopify anyagaiban végletekig elmerülve tulajdonképpen magunknak kell szakemberré válnunk.

Hazai szolgáltatók integrációjának hiányosságai

A Shopify számára a magyar piac elvárásainak való megfelelés sokadlagos kérdés. Éppen ezért a népszerű hazai szoftverek integrálhatósága nem teljes körű és néhol kompromisszumokat kell kötnünk.

Magyar nyelv hiánya

Nincs magyar nyelvű kezelőfelület és támogatás, ami alapvető, ha nem beszélünk angolul. A nyelvismeret hiánya a Shopify előnyeinek jelentős részét zárójelbe teszi.

Mikor érdemes belevágni a Shopify magyar megvalósításába?

A Shopify magyar viszonyok között nem olcsó, de nemzetközi mércével mérve is minőségi szolgáltatást nyújt. Akár kezdő, akár profi weboldal számára is okos választás lehet, hiszen később jelentkező járulékos munkákat és költségeket spórolhatunk vele.

Van azonban két olyan szempont, amit mindenképpen mérlegelnünk kell, mielőtt a Shopify mellett döntenénk. A Shopify ugyanis nem garancia a sikerre, sőt, bizonyos esetekben pont a bukás felé vihet minket.

Költségek

A legfontosabb a költségek kérdése. A Shopify kifejezetten jó szolgáltatásainak egy része elérhető hazai, kisebb szolgáltatóknál is jóval kedvezőbb áron. Ha igényeinket kielégítik ezek – sokszor így van – akkor felesleges többet fizetnünk. A hazai piacon kis árréssel dolgozó webáruházaknak biztosan nem éri meg a Shopify.

Ha tehát eleve az árverseny megnyerésével szeretnénk piacot szerezni, az nem fog menni a Shopify magyar környezetben való használatával.

Nyelvi korlátok

Ha nem beszélünk angolul, akkor olyan dologért fizetünk, amit nem fogunk tudni kihasználni. A Shopify előnyei csak angol nyelvtudás mellett használhatóak ki, máshogy nem. Sajnos. Bármilyen vonzó is, ebben az esetben válasszunk egy magyar támogatással működő szolgáltatót és összességében kevesebb problémánk fog adódni, mint amennyi a nyelvismeret hiányából adódna a Shopify-jal.

Ha az angol nyelvismeret adott, magas minőségű szolgáltatást várunk el, amit az árrésből fedezni is tudunk, akkor Magyarországon is az egyik legjobb választás a Shopify.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 07. 24.

Mi kell a sikeres back to school kampányhoz? És miért kezdj hozzá azonnal?

Minél hamarabb tervezed meg és indítod el, annál hamarabb ellensúlyozod a nyári uborkaszezont. És még a versenytársaidat is megelőzöd.

Boxy
2024. 07. 22.

Ne veszíts vásárlókat, kezeld hatékonyan az átmeneti készlethiányt!

Ha a készlethiányt megfelelően kommunikálod, szűrőket állítasz be a webshopban, jól használod a termék oldalát, megtarthatod a vevőidet.

Boxy
2024. 07. 15.

Így válassz könyvelőt, ha e-kereskedelemmel akarsz foglalkozni!

E-kereskedőként számos buktatója lehet a könyvelővel való kapcsolatnak. Ezek elkerülhetők, ha figyelsz az alábbiakra a könyvelőiroda kiválasztásánál.

Boxy
2024. 07. 08.

Mi az omnichannel: működése, előnyei, hátrányai

Hogyan működik egy omnichannel rendszer? Miben különbözik az omnichannel a multichannel stratégiától? Hogyan érinti a marketinget az átállás és kinek éri meg?

Boxy
2024. 07. 01.

Hogyan tompíthatod a webshopodban az infláció hatását?

Az infláció elsősorban kihívásokat és nehézségeket jelenthet egy webshop számára, átgondolt stratégiával és lépésekkel azonban csökkenteni lehet a hatásait

Boxy
2024. 06. 24.

A 15 legjobb marketing eszköz webáruházak számára

Milyen marketing eszközökkel érdemes foglalkoznia egy webáruháznak? Megéri-e offline marketinggel kiegészíteni az internetes jelenlétet? Mik a leghatékonyabb eszközök?

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?