Complexpress Logisztika: cégbemutató

A Complexpress az egyik legjobban beágyazott, évtizedek óta eredményesen működő, e-kereskedelmi igényeket kiszolgáló logisztikai vállalkozás a hazai piacon. Klasszikus logisztikai cég, fulfillment szolgáltató, cross-shipping raktár, nemzetközi csomagküldő és futárszolgálat is egyben. A magyar tulajdonú vállalkozást rugalmassága és logisztikai tapasztalata emeli ki versenytársai közül. Bemutatjuk a magyarországi fulfillment egyik úttörőjének számító Complexpress Logisztikát.

Milyen cég a Complexpress?

A Complexpress Logisztika Kft. 1996-ban került bejegyzésre, a 2000-es évek óta viszi jelenlegi profilját. Komplex logisztikai szolgáltatásokat kínálnak a hazai piacon, nettó éves árbevételük megközelíti a 800 millió forintot. Alkalmazottaik száma körülbelül 40 fő. Logisztikai központjuk Budapest XV. kerületében, az M0-ás és M2-es utak találkozásának közelében található.

Mikor és kik alapították?

A Complexpress alapítója Rácz Péter régi motoros a szakmában, már akkor fulfillmentben gondolkodott, amikor ez a szó itthon még nem került be a köztudatba. Korábban is a logisztikában dolgozott, de nagyjából 20 évvel ezelőtt kezdett saját vállalkozásba, aminek fókuszában a cégek valóban teljes körű kiszolgálását helyezte. Ez még nem az e-kereskedelem robbanásszerű növekedésének időszaka volt, az már mint működő, beágyazódott, stabil vállalkozásként érte a Complexpresst.

A valóban teljes körű feladatkiszervezés igénye korábban megjelent, az nem csak a webáruházak sajátja, ugyanakkor az ehhez illeszkedő rendszert maximálisan ki tudják használni az e-kereskedők. Ma már a Complexpress is főleg az online szektor megrendeléseit teljesíti, egyike a legtapasztaltabb magyar fulfillment szolgáltatóknak.

Mi volt a koncepció?

Sok webáruházi logisztikával foglalkozó cég indult onnan, hogy saját webáruházuk üzemeltetése elakadt. A Complexpress ezzel szemben kezdetektől a „másik oldalon” állt és vállalkozások problémáira talált megoldást, nem csak egy-egy konkrét tevékenység elvégzését, hanem azok megszervezését is magára vállalva. A Complexpress saját szolgáltatásnak tökéletesítése mellett, különböző cégek nyújtotta kiegészítő tevékenységek összehangolására, koordinációjára is vállalkozott.

A névben is hordozott komplexitás mellett a koncepció alapja a tulajdonosi szemlélet átvétele és a megrendelői igényekhez való alkalmazkodás. Minden feladatot olyan precizitással és odafigyeléssel végeznek, mintha az saját vállalkozásuk része lenne. Törekednek arra, hogy a megrendelő ne tudjon olyan logisztikai feladatot kérni, amit nem tudnak gyorsan és hatékonyan megoldani.

Milyen szolgáltatásokat nyújt a Complexpress?

A Complexpress alapelve, hogy minden tekintetben a megbízói igényeknek feleljen meg. Szolgáltatásai külön-külön, vagy komplex csomagként, teljes körű logisztikai háttértámogatásként is igényelhetőek. Megbízói elsősorban webáruházak, de nem kizárólagos jelleggel.

A klasszikus online áruházi logisztika minden elemét kínálják. A beszerzett termékek átvételét, tárolását, saját szoftveres nyilvántartását, a megrendelések kezelését, összekészítését, csomagolását és kiszállítását. Igény esetén átveszik a számlázással járó feladatokat is. Vállalják dokumentumok csatolását vagy az egyedi csomagolás kialakítását.

Nem teljes körű szolgáltatásként bérraktározás is kérhető tőlük, illetve önálló futárszolgálatként is működnek. Cross-shipping szolgáltatásuk megoldást kínálhat a dropshipping több buktatójára is. Irányítási szoftverük elérhető saját raktárral rendelkezőknek is.

Milyen alternatívái vannak a Complexpress-nek? Milyen hasonló cégek vannak Magyarországon?

Ugyan a Complexpress az egyik legkorábbi hazai e-kereskedelmi szolgáltató volt, ma már számtalan vetélytársa akad. Közülük a legfontosabbak:

  • Boxy
  • Bridge Logistic
  • iLogistic
  • Inlog
  • MXP
  • RealBox
  • Shoplog
  • Webshippy
  • Webshop Pont
  • WhiteFish

A kifejezetten hazai szolgáltatók mellett a magyar piacon is megjelentek nagyobb, európai szereplők is. Ilyen például a Frisbo vagy a szlovák és magyar piacot közösen célzó Fullpost, valamint az itthon elsősorban csomagszállítóként ismert DHL. A piac még így sem telített, így a vállalkozások jövőben versenyképessége jelentős mértékben függ attól, mennyire tudnak költséghatékonyan bővülni.

Complexpress és Boxy: hasonlóságok, különbségek

A Complexpress és a Boxy ugyanazon problémára keres megoldást: a webáruházak teljes logisztikai háttértevékenységének végrehajtására (tárolás, nyilvántartás, megrendeléskezelés, komissiózás, csomagolás, szállítás). Mindkét cég vállal utánvét- és visszáru-kezelést is.

Leírva tevékenységeik többsége azonos, de a munkaszervezési alapmodelljük más, így különböző vállalkozásoknak felelhet meg szolgáltatásuk.

Raktárirányítási folyamatok

A két cég között azonos, hogy a raktárirányítási folyamatok teljesen automatizáltak és digitalizáltak. A termékek nyilvántartása és folyamatos követése megoldott. A raktári feladatokon túl mindkét szolgáltató saját járműflottával rendelkezik, amivel kiegészíthetik futár partnereik munkáját. Mindkét logisztikai vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a megbízók jelenlegi helyzetének előzetes felmérésére.

Pénzügyek

Különbségként említhető a pénzügyekhez való hozzáállás: a Boxy ennek teljes kontrollját a megbízónál hagyja, míg a Complexpress átveszi. A vállalkozások skálázható költségekkel dolgoznak, a Complexpress árgaranciát vállal ajánlata után, míg a Boxy árai külön konzultáció nélkül is számíthatóak weblapján.

Szemlélet, üzemeltetési modell

A döntő különbség a vállalatok szemléletében van, ami megmutatkozik raktáruk üzemeltetési modelljében is.

A Complexpress megpróbál a lehető legjobban igazodni a vállalkozás elvárásaihoz, adott esetben más tevékenységű vállalkozásokkal együttműködve is. Ennélfogva folyamatai jóval szerteágazóbbak és egyedibbek.

A Boxy minél több folyamatot próbál uniformizálni és automatizálni, hogy maximálisan kihasználhassa a méretgazdaságosság előnyeit és ezáltal a legkedvezőbb feltételeket nyújtsa megbízójának.

A Complexpress raktára egy manuális raktár, a tevékenységek elvégzésének minősége az emberi munkaerő függvénye. A termékek raktározása hagyományos módon történik, azok mozgatását és rendelések szerinti kigyűjtését, összekészítését alkalmazottak végzik. Ennek a módszernek nagyobb a rugalmassága, ugyanakkor lassabb és a hibázás esélye is jelentősebb.

A Boxy raktára teljesen robotizált, minden raktári folyamat automatikusan megy végbe emberi beavatkozás nélkül. A rendelés beérkezését követően a tárolt termékek kigyűjtését robotok végzik és szállítják azokat a csomagolási területre. Ennek köszönhetően a raktár működése gyorsabb, pontosabb és olcsóbb. (A robotizált raktáraknak számos más előnye is van, ezekről korábban írtunk.)

 

Complexpress

Boxy

Előzetes felmérés, konzultáció

Igen

Igen

Védett raktár

Igen

Igen

Saját felhőalapú szoftver

Igen

Igen

Digitalizált raktárirányítás

Igen

Igen

Robotizált raktárbázis

Nem

Igen

Termékek tárolása

Igen

Igen

Rendelések feldolgozása

Igen

Igen

Automatizált komissiózás

Nem

Igen

Manuális komissiózás

Igen

Nem

Csomagok összekészítése

Igen

Igen

Csomagolás

Igen

Igen

Kiszállítás megszervezése

Igen

Igen

Saját futár flotta

Igen

Igen

Aznapi kiszállítás Budapesten

Igen

Igen

Másnapi kiszállítás országosan

Igen

Igen

Visszáru- és utánvét-kezelés

Igen

Igen

Egyedi igények a fókuszban

Igen

Nem

Magyar nyelvű támogatás

Igen

Igen

Naprakész nyilvántartás

Igen

Igen

Csomagok nyomon követése

Igen

Igen

Számlázás

Igen

Nem

Honlapi árkalkuláció

Nem

Igen

Saját dropshipping katalógus

Nem

Nem

Mikor melyik céget érdemes választani?

Complexpress

A Complexpress szemlélete megbízóközpontú és rugalmas, nem igazán tudunk olyan igénnyel előállni, amit ne tudnának céges kapcsolati hálójuk és saját alkalmazottaik révén megoldani. Raktárukban bármilyen méretű és kiszerelésű termék tárolható. Ha a rugalmasság és az alkalmaként befutó egyedi kérések elintézéséhez való hozzáállás a legfontosabb szempont, akkor a Complexpress kitűnő választás.

Szintén a Complexpress lehet a befutó, ha pénzügyeink egy részét, a megrendelők felé történő számlázást, is kiszerveznénk vagy csak egy-egy részszolgáltatást vennénk igénybe.

Boxy

Ha webáruházunk termékei átlagosnak mondható darabáruk, amiknek a raktározása megoldható egységtárolókban akkor nekünk találták ki a Boxy rendszerét. A teljesen automatizált raktárban ugyanakkora területen több áru tárolható, kevesebb alkalmazottal a logisztikai központ üzemeltetése is olcsóbb.

A rendelések feldolgozása automatizált, ami alapján robotok kezdik meg a csomagok összekészítését. A hibázás esélye minimális és függetlenül az aznapi rendelések számától. A lehető legrövidebbre csökken az az idő, amit a termék még a raktárban tölt a megrendelés leadása után.

A Boxy tehát nagyon gyors és pontos, miközben árai kedvezőek és a növekedéssel együtt skálázhatóak. Azoknak érdemes választani, akik különleges kérések nélküli, de modern, magas színvonalú, gyors, pontos és olcsó logisztikai kiszolgálást szeretnének, valamint a pénzügyek kontrollját teljes egészében maguknál tartanák.