Boxy
Blog
Áraink

Automatizált raktár: mikor éri meg?

Oszd meg
Boxy
2023. 04. 14.
Fulfillment és logisztika
Tartalomjegyzék
Hogyan működik egy automatizált raktár? Mikor éri meg?

Mi az automatizált raktár? Hogyan működik? Mi különbözteti meg ezeket a raktárakat hagyományosaktól? Mikor és kinek éri meg használatuk?

Hogyan működik egy automatizált raktár? Mikor éri meg?

Mit értünk az automatizált raktár fogalmán, milyen elv szerint működnek és mi különbözteti meg őket a hagyományos raktáraktól? Miután ezekre a kérdésekre megadjuk a választ megnézzük működésük előnyeit és hátrányait. Automatizált raktárak már hazánkban is elérhetőek, így a legfontosabb jellemzők ismeretében érdemes végiggondolni, hogy az általuk nyújtott logisztikai szolgáltatások kiknek igazán előnyösek.

Mit jelent az automatizált raktár?

Mindenki kicsit mást ért automatizáltságon, nem létezik egy frappáns definíció az automatizált raktár meghatározására. Éppen ezért nem árt részletesen kibontani ezt a fogalmat.

Az automatizált raktár minimum két értelmezési területet fed le, attól függően, hogy az automatizálás mire koncentrál.

Raktárirányítási és nyilvántartási feladatok digitalizációja

A raktári folyamatokat és rendszereket minden modern raktárban megpróbálják automatizálni. Ez a raktárirányítási és nyilvántartási feladatok digitalizációját jelenti. A nyilvántartási és döntési rendszerek összekapcsolása révén egyes folyamatok akár automatikusan, külön emberi beavatkozás nélkül zajlanak le. Például a FIFO-elvet követve mutatja a komissiózónak mely elemek kiszállítását kell megkezdenie vagy adott készletszint alatt jelzi a beszerzés megindításának szükségességét.

Fizikai munka kiváltása

A másik automatizálási terület a fizikai munka kiváltására koncentrál, azaz a raktári árumozgatás korábban emberek által végzett elemeit adja át gépeknek. Ez nem teljesen eltérő irány, mint a feljebb említett irányítási automatizáció, sokkal inkább annak kiteljesedése: az irányítás mellett a végrehajtás is automatizálttá válik. A beérkező rendelést nem csak automatikusan feldolgozza a rendszer, de a kigyűjtés fizikai műveleteit is elvégzi.

Mi az automatizált és a gépesített raktár közötti különbség?

Az automatizált raktár nem keverendő össze a gépesített raktárral.

Targoncák, rakodók, görgős árumozgatók olyan raktárakban is lehetnek, ahol nem kezdődött el az automatizáció, a gépek pusztán erejüket adják az őket közvetlenül irányító dolgozóknak.

Ugyanakkor az irányítás rendszerek automatizációja olyan raktárban is elképzelhető, ahol nincsenek árumozgató gépek.

A továbbiakban automatizált raktáron az olyan logisztikai központokat értjük, ahol mind a folyamatok, mind a fizikai tevékenységek együttesen automatizáltak. Az ilyen raktárakat robotizált raktáraknak is hívhatjuk. Hagyományos raktáron pedig azokat a bázisokat, ahol ez a folyamat még nem indult el.

Mi a különbség egy automatizált raktár és a hagyományos raktározás között?

Vegyük sorra az eltéréseket:

Alkalmazottak száma

Egy automatizált raktárban jóval kevesebb alkalmazott dolgozik, mint egy hagyományos raktárban és munkakörük is eltérő. Az automatizált raktár területén az alkalmazottaknak nem kell közvetlenül hozzáférniük a kezelt készletekhez, így a raktár belső kialakítása más elveket követ, mint a hagyományos raktáraké.

Eltérések a szállítás és a tárolás területén

Az automatizált raktárakban kevesebb a feltáró, közlekedő, szállító folyosó, több területen történhet a tárolás maga. A tárolás magassági korlátai is kitolódnak.

Termékek mozgatása és kigyűjtése során alkalmazott elv

A legfontosabb különbség a termékek mozgatása és kigyűjtése során alkalmazott elvben van.

Egy hagyományos raktárban a termék mindig statikus, bármilyen tevékenység elvégzéséhez egy alkalmazott megy oda a termékhez.

Egy automatizált raktárban ez pont fordítva történik: mindig a termék mozog a megfelelő helyszínre, csak akkor történik emberi beavatkozás, ha ez feltétlenül szükséges és a kevés alkalmazott munkavégzésének helye jóval kötöttebb.

A termékek jellemzően különböző méretű egységtárolókban kapnak helyet. A tárolókból vagy robotok végzik a kigyűjtést, vagy az egész tárolóegységet továbbítják a megrendelés összeállításának és csomagolásának helyére.

Bizonyos esetekben a csomagolás is egy automatizált lépés, ilyenkor akár a megrendelés feldolgozásának és végrehajtásának egésze végbemehet emberi beavatkozás nélkül is.

Milyen előnyei vannak az automatizált raktárnak?

Több előnnyel is rendelkezik, ezek a következők:

Több termék, ugyanannyi helyen

Egy automatizált raktár ugyanannyi helyen több terméket képes kezelni. Sok logisztikai művelet csak adott méret vagy mennyiség felett végezve gazdaságos.

A hely optimális felhasználása a raktárbázis kihasználtságát növelheti, illetve a logisztikai központ kisebb helyigénye miatt értékesebb földrajzi helyszínen is gazdaságosan működhet.

Gazdaságos fenntartás

A rendszer fenntartása olcsóbb, kevesebb munkaerőt igényel. A dolgozók körülményei biztonságosabbá válnak, a munka fizikai jellege csökken, így az automatizált raktárak munkaerő-megtartása jobb.

Precízebb, valós idejű nyilvántartás

Az automatizált raktár nyilvántartása precízebb és valós idejű. A termékek nyomon követése könnyebb, akár raktáron belüli mozgásuk is figyelhető. A pontos adatok segítik a készletgazdálkodást és az üzleti döntések meghozatalát.

Gyorsabb végrehajtás, minimális hibalehetőség

A végrehajtás gyorsabb, miközben a hibák lehetősége a minimálisra csökken. A raktári tevékenységek folyamatossága, annak gyorsasága és hibamentessége mellett is könnyebben fenntartható robotokkal, mint emberi erőforrással.

Összességében az automatizált raktár hozzájárul az ügyfél-elégedettségéhez, azáltal, hogy a megrendelés gyorsan és hiba nélkül teljesül. Ennek hatására az át nem vett vagy visszaküldött csomagok száma csökken, az ügyfélszolgálatra kevesebb panasz érkezik.

A professzionális végrehajtás egyszerre csökkenti vállalkozásunk kiadásait és növeli bevételeit.

Milyen hátrányai vannak az automatizált raktárnak?

Az előnyök mellett szót kell ejteni néhány hátrányról is:

Magas beruházási igény

A hagyományos raktárakhoz képest egy automatizált raktár beruházási igénye nagyobb. Egy robotizált raktár önálló kialakítását és fenntartását csak a legtőkeerősebb cégek vállalhatják. Kisebb vállalkozások bérraktározás útján használhatják ki az automatizált raktárak nyújtotta előnyöket.

Egyedi tevékenységek esetén nem hatékony

Az automatizáció az egyedi, nem uniformizálható feladatok végrehajtását nem tudja hatékonyan megoldani. Ha minden termék egyedi, úgy az automatizáció előnyei a raktározás során elvesznek.

Például művészeti alkotások webáruházi háttereként nem biztos, hogy egy automatizált raktár a legelőnyösebb választás.

Az automatizált raktárak egységnyi tárolókkal dolgoznak. A túl nagy, túl kicsi, nagyon könnyű vagy éppen túl nehéz termékek kezelése éppúgy gondot okozhat, mint a nagyon szokatlan formájúaké. Általában ezen termékek kezelése is megoldható (tehát ha a termékkészlet egy-egy eleme ilyen az még nem probléma), de a termékek kezelése drágább lehet.

Milyen esetben érdemes automatizált raktár mellett dönteni?

Az automatizált raktárak összetettebb feladatokat is könnyen el tudnak végezni. Gyorsan és nagy pontosság mellett tudnak sok, alacsony tételszámú, de különböző tételekből összeálló csomagokat kezelni. Fejlett digitalizációval rendelkeznek, így a megbízó informatikai rendszereivel integrálhatóak.

A szállítás és további kiegészítő szolgáltatások elvégzésével egy e-kereskedő minden logisztikai igényét el tudják látni.

Az online áruházak logisztikai feladatainak teljesítését fulfillmentnek hívjuk. A világ legnagyobb webáruházainak bázisai mind automatizált raktárak. Egy webshop számára kézenfekvő választás a logisztika automatizált raktárakba való kiszervezése, amivel időt takarít meg, költségei tervezhetővé alakulnak és rendeléseinek végrehajtása professzionálissá válik.

Az automatizált raktárak összességében hatékonyabbak, így a megbízó – legyen az akár e-kereskedő akár hagyományos megbízó – számára pénzügyileg is kedvezőbb raktározási feltételeket tudnak kínálni. Így a kérdésre rövidebb válasz fordítva adható: mikor nem jelent előnyt egy automatizált raktár használata?

Mikor nem jelent előnyt egy automatizált raktár használata?

Fent már volt szó az egyedi tulajdonságokkal bíró termékekről, amik esetében nem feltétlenül érvényesül az automatizáció hatékonysága. Például egyedi kerámiák, kézzel faragott tárgyak stb. Ömlesztett, vagy lejárat nélküli tömegtermékek raktározása esetén szintén nem használhatóak ki a fenti előnyök. Például sódert, tűzifát vagy méterárut más raktározási módon érdemes kezelni.

Ha a raktárból jellemzően nagy tömegben történik a kiszállítás, a rendelések száma alacsony, de sok és azonos tételből állnak, akkor csökken az automatizált raktárak előnye a hagyományosokkal szemben. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a folyamatok automatizálás azokban az esetekben is előnyös lehet, ha a termék tulajdonságai nem indokolják a robotizált raktár igénybevételét.

Maradj naprakész!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új szolgáltatásainkról, híreinkről és praktikus logisztikai tippekről!

Olvass tovább!

Rengeteg hír és érdekesség vár még rád, melyeket szakértőink állítottak össze neked!

Boxy
2024. 06. 17.

Időmenedzsment a logisztikában: útmutató

Napjaink egyik legfontosabb munkaszervezési feladata az időmenedzsment vagy időgazdálkodás. A téma alapjait jártuk körbe és tippeket is adunk a hatékony menedzsmenthez.

Boxy
2024. 06. 10.

Tovább szigorítja a csomagolás szabályait az Unió

Újrafeldolgozható és újrafelhasználható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és egyes műanyagok betiltása – ezek a legfőbb pontok.

Boxy
2024. 06. 03.

Készletkezelés: 8 tipp webáruházak számára

Mit jelent a készletkezelés, milyen feladatai és funkciói vannak? Mik a legfontosabb stratégiák, amiket követhetünk és melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Boxy
2024. 05. 27.

Milyen törzsvásárlói rendszerek vannak? Miért fontosak?

Ki a törzsvásárló, miért éri meg kiemelten foglalkozni velük és milyen törzsvásárlói rendszereket használhatunk webshopunkban - ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Boxy
2024. 05. 20.

Értékesítési stratégia kialakítása: útmutató webshopok számára

Az értékesítési stratégia egy olyan terv, ami rögzíti feladatainkat és visszajelzést ad azok teljesüléséről. Ezt a megkerülhetetlen dokumentumot mutatjuk be alaposan.

Boxy
2024. 05. 13.

Te elköveted őket? Kezdő e-kereskedők tipikus hibái

Ezeket a hibákat megelőzheted kellő felkészüléssel és a vállalkozást támogató logisztikai szolgáltatások igénybevételével, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat.

Boxy
2024. 05. 06.

Kötelező MPL: tekints rá lehetőségként!

Kihívással jár, de előnyt is kovácsolhatsz abból, hogy kötelező az együttműködés a Magyar Posta Logisztikával.

Boxy
2024. 05. 02.

7 tipp: Így vedd fel a versenyt a Temuval!

Hogyan védekezhetsz e-kereskedőként a Temu agresszív hirdetési és üzletpolitikája ellen? Hol van a gyenge pontja?

Boxy
2024. 04. 29.

A fulfillment szolgáltatás jelentése, működése, előnyei

Mit jelent az, hogy fulfillment szolgáltatás? Hogyan működik? Milyen előnyei vannak? Kinek való? Hogyan érdemes nekikezdeni?