Frisbo: mit érdemes tudni a vállalkozásról?

A Frisbo egy hazánkban is jelen lévő, romániai székhelyű, de egész Európára kiterjedő szolgáltatást nyújtó fulfillment vállalkozás. Innovatív munkaszervezése miatt a nemzetközi értékesítésre koncentráló vagy külföldi növekedést célzó webáruházak számára lehet megfontolandó alternatíva. Bemutatjuk a Frisbo e-kereskedelmi hálózatát és a cég hátterét.

Milyen cég a Frisbo?

A Frisbo kifejezetten online kereskedők igényeit kielégítő logisztikai vállalkozás, ami Európa több országában van jelen. Nem központosított vállalkozás, sokkal inkább egy platform és partneri hálózat, ami egy egységes szervező rendszer irányítása alatt áll. Saját – bár nem hivatalos – víziójuk szerint olyan pozíciót kívánnak elfoglalni a kontinens webáruházi logisztikájában, mint az Uber a személyszállításban.

Ugyan más hazai vállalkozásoknak is vannak regionális terveik, de a Frisbo az egyetlen nem klasszikus multinacionális szereplő a magyar piacon, aminek működésének központi eleme a nemzeti keretektől független működés. Jelenleg 52 kisebb-nagyobb raktárat kezelnek, aminek segítségével 30 országban vállalnak másnapi kiszállítást. A cég központja Romániában, Brassóban található.

Mikor és kik alapították?

A Frisbo-t 2014-ben alapították Romániában. A cég társalapítója és vezetője Bogdan Colceriu, akinek nem ez volt az első projektje. Korábban Románia egyik legnépszerűbb videó streaming szolgáltatásának kialakításában vett részt, alapított online könyvesboltot és a beszédes nevű Risky Business kezdeményezés is hozzá köthető. Utóbbi, egy a kezdeti stádiumban lévő román start up vállalkozások növekedését segítő közösség. A saját vállalkozások előtt 10 évig marketing területen dolgozott, kifejezetten a brandépítésre koncentrálva.

Az alapítók tehát az online kereskedelem oldaláról közelítettek a fulfillment felé és nem logisztikusok, akik felismerték a szegmens fontosságát. A Frisbo éppen ezért a munka szervezésére koncentrál, miközben összeköti a raktárbázisokat a webáruházakkal. Felhasználói oldalról az eredmény ugyanaz – igénybe vett fulfillment szolgáltatás – a háttérben a Frisbo inkább egy szervező és ügyintéző platform, nem magát a logisztikát végző cég.

Milyen szolgáltatásokat nyújt a Frisbo?

Mindenhol tárolni, bárhol eladni. A cég mottója elég tömören leírja tevékenységüket.

A Frisbo két irányba is ajánlatot tesz: webáruházak számára fulfillment szolgáltatást kínál, mindeközben raktárbázisok üzemeltetőinek csatlakozási lehetőséget nyújt. A cég legfontosabb tevékenysége, hogy ezután a webáruházak igényeit, rendeléseit kezeli és utasításokat küld a partner raktárnoknak azok teljesítésére.

webáruházaknak kínált csomag egy klasszikus fulfillment ajánlat. A rendszerek integrációja után átveszik a készletek nyilvántartását és kezelését. A megrendelések beérkezésekor vállalják a számlázást, értesítik partnerüket az egyik raktárban, aki megkapja az elkészített fuvarlevelet is. A raktár összekészíti és szakszerűen csomagolja a termékeket, majd a Frisbo gondoskodik a szállításról is. Kezelik a visszárut és több nyelven elérhető ügyfélszolgálatot tartanak fenn az ügyfelek és a partnerek részére egyaránt.

A Frisbo állandóan keres megfelelő minőségű és elhelyezkedésű raktárakat is. A Frisbo nem veszi át a logisztikai központok üzemeltetését, hanem ügyfeleket szervez a raktárbázis kihasználatlan kapacitásaira. Az ügyfelek irányába a raktáraknak nem kell semmilyen adminisztrációt végezniük, nekik a tárolást, a komissiózást és a megfelelő csomagolást kell biztosítaniuk, majd a csomagot a szervezett futárnak a megadott időben átadniuk. A raktár tehát kizárólag raktározással foglalkozik, semmilyen más kiegészítő tevékenységet nem végez, mindezért cserébe részesedést kap a profitból.

Frisbo alternatívák: milyen hasonló cégek vannak Magyarországon?

A Frisbo közvetlen hazai versenytársai a fulfillment szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalkozások. A cég raktár-partnerségi programjához hasonló jelenleg nem érhető el a hazai piacon.

Frisbo és Boxy: hasonlóságok, különbségek

A működés szempontjából a Frisbo és a Boxy teljesen más utat követ, miközben mind a két vállalkozás innovatív megoldásokat keres a kiszervezett webáruházi logisztika terén.

Mindkét iránynak megvan a létjogosultsága, előnyeik és korlátaik azonban másban mutatkoznak meg.

Frisbo

A Frisbo innovációja a munkaszervezésre fókuszál, egyazon webáruház termékeit akár teljesen eltérő raktárakban tárolva teljesíti a megrendeléseket.

A hálózatba szervezett raktárak célja, hogy a termék a megrendelés pillanatában is már aránylag közel essen a vásárlóhoz, így a rendelés teljesítése rövid időt vegyen igénybe. A Frisbo tehát alapvetően a szállítási idő lerövidítésével gyorsít a teljesítésen. Ez egy hatalmas versenyelőny, rövid távon nincs hatékonyabb megoldás a majdnem egész Európára kiterjedő másnapi kiszállítás garantálására.

A térbeli közelség mellett a tárolás földrajzi diverzifikálása más előnyökkel is járhat. Kiküszöbölhetőek a vámkezeléssel járó problémák, vagy egy szállítási útvonal ellehetetlenülése nem okoz teljes fennakadást. Gondoljunk itt például a Brexit problémakörére, vagy arra, ha valahol mondjuk egy áradás miatt nem elérhető a raktárbázis vagy pusztán szállítási kapacitáshiány lép fel. Mindeközben a hátrány is nyilvánvaló. A diverzifikált tárolás önmagában nem garancia arra, hogy tényleg közel is essen a megrendelőhöz a termék, ehhez modellezni kell a várható megrendeléseket valamint megfelelő méretű készlettel kell rendelkeznünk több helyszínen is. A nyújtott szolgáltatás színvonala a partnertől függ és az elvárások és ellenőrzések mellett is eltérő lehet.

Boxy

A Boxy ezzel szemben a tárolás és a komissiózás innovációjában jár élen. Arra törekszik, hogy a rendelés beérkezését követően a lehető legrövidebb időn belül állandóan magas színvonalon és garantáltan hiba nélkül legyen összekészítve a csomag és az hagyja is el a raktárat amint lehet. Ezt a raktárbázis robotizálásával éri el, amivel a tárolás és komissiózás hatékonysága maximalizálható, így a pontosság növekedése mellett is gyorsul a folyamat.

Ennek köszönhetően a raktárhoz közel eső területeken még aznapi, országosan és a környező országokban akár másnapi kiszállítás is megvalósítható, de ez a bázistól távolabb eső területeken már általában nem megoldható. A szolgáltatás minősége állandó, kiszámítható és nem szükséges nagyobb készlet felhalmozása. A rendszer tökéletes kiszámíthatósága miatt a költségek alacsonyak és mindig skálázhatóak – ugyanez a Frisbonál nem mondható el.

 

Frisbo

Boxy

Fulfillmentre szakosodott logisztikai vállalkozás

Nem

Igen

Fulfillmentre szakosodott online platform

Igen

Nem

Saját robotizált logisztikai központ

Nem

Igen

Nemzetközi hálózat partner raktárakkal

Igen

Nem

Fulfillment: nyilvántartás, rendelések kezelése, tárolás, komissiózás, csomagolás kiszállítás

Igen

Igen

Garantáltan alacsony hibahatár

Igen

Igen

Legkedvezőbb futár árak

Igen

Igen

Saját futár flotta

Nem

Igen

Aznapi kiszállítás Budapesten

Nem

Igen

Másnapi kiszállítás Magyarországon

Igen

Igen

Másnapi kiszállítás Európa 30 országában

Igen

Nem

Számlázás

Igen

Nem

Magyar nyelvű támogatás

Igen

Igen

Csomagok nyomon követése

Igen

Igen

Skálázható árak

Nem

Igen

Jellemzően alacsonyabb árak

Nem

Igen

Raktár-partnerségi program

Igen

Nem

Mikor melyik céget érdemes választani?

A Frisbo és a Boxy egyaránt magas színvonalú fulfillment szolgáltatást nyújt. Az eltérő üzemelési logika mellett a szolgáltatások köre is bizonyos mértékig különböző. Ha a pénzügyi folyamatokat és a számlázást teljes kontroll alatt kívánjuk tartani, akkor a Boxy a jó megoldás, ha a számlázást is kiszerveznénk, akkor a Frisbo is egy alternatíva erre.

Boxy árai nem csak alacsonyak, de tökéletesen skálázhatóak. A Frisbo esetében a változatos tárolási lehetőségek miatt az árak speciálisan igazodnak ügyfeleikhez, de nem feltétlenül skálázhatóak.

Az értékesítés földrajzi helyszíne is meghatározó, ha a cég két közül választunk. Ha webáruházunk fő piaca Magyarország, ami kiegészül néhány rendeléssel a környező országokból, akkor a Boxy előnyösebb számunkra. Ha a rendelések egész Európára kiterjednek vagy a jellemző célterületek földrajzilag távol esnek egymástól, akkor a Frisbo. Kicsit érthetőbben az utóbbira egy példa: ha egy webáruházat üzemeltetünk, ami portugál borokat ad el Magyarország mellett jellemzően Litvániában is, akkor ezt a feladatot a Frisbo egy megállapodás keretében képes kezelni, nem kell külön magyar és litván fulfillment partnert keresnünk.